Běžecké snídaně díl 1 – kaše

Jídlo ovlivňuje výkon ještě více, než si myslíte. A snídaně patří k jednomu z nejdůležitějsích jídel dne. Sama jsem otestovala, co je vhodné pro běžné trénování a co pro závodní dny. Tady je jedna z mých oblíbených variant – vločková kaše. Po metodách pokus a omyl ji umím tak skvělou, že kdo ji ochutná, žádá si ji zas a znovu. A navíc, když si ji ráno dáte, máte jistotu, že díky sacharidům a vláknině budete na svůj trénink plni energie a síly.

Minulý rok jsem byla na služební ceste v New Yorku. Protože nejím pečivo, vybrala jsem si k snídani vločkovou kaši, i když jsem nikdy nebyla moc jejich milovnicí. Jednoduše mi moc nechutnaly. Přestože jím zdravě, jsem býk a býci mají rádi dobré jídlo. A to musí být hlavně taky chutné. A jaká byla vločková kaše v NY? Vynikající. Rozplývala se na jazyku, byla ozdobená čerstvým ovocem, posypaná semínky a politá javorovým sirupem. Prostě byla tak lahodná, že jsem si ji tam dávala každý den.

Když jsem přijela domů, pátrala jsem, jak tak dobrou kaši taky uvařit. Zpočátku to nebylo ono. Vločky byly přiliš velké a plná chuť se té newyorské zadaleka ani nepřibližovala. Pak jsem na to přišla – zkusila jsem plnotučné mléko a v prodejně Marks and Spencer objevila modrou kaši Super Fibre Porridge Oats. Je z jemně namletých celozrnných ovesných vloček a s čekankovou vlákninou. Na hrnek mléka dávám čtyři vrchovaté lžíce vloček. Vařím vše několik minut, dokud kaše nezhoustne a pak ji ozdobím čerstvým ovocem – v létě třeba jahodami a nektarinkami, teď v zimě mám ráda jablka, hrušky, hroznové víno a granátové jablka. Kaši pak i přes ovoce posypu mletým lněným semínkem a poliju bio javorovým sirupem. Michal ji miluje a dáváme si ji rádi hlavně o víkendu, kdy nikam nespěcháme a máme dost času si ji vychutnat.

Zkuste ji také, budete tak mít chutnou a hlavně zdravou snídani, která je na toto studené období přímo ideální a na trénování běhu také!

Leave a Reply