Proč běhám závody

Letos jsme se Soňou absolvovali téměř každý druhý víkend jeden závod. Objeli jsme přitom celou republiku a potkali spoustu zajímavých lidí. Docela často se nás ptali, jak to zvládáme, a to mně vedlo k malému zamyšlení.

Společenská akce

Hned první, co si člověk musí uvědomit je, že závody pro nás nejsou o výkonech, ale o setkávání s přáteli a poznávání nových. Běžci jsou zkrátka skvělá parta a my se s nimi potkáváme rádi.

Test spolupráce

Letos jsme absolvovali dva závody dvojic a bylo to pro nás poučné. První v Krušných horách byl pro nás asi tím nejlepším závodem, jaký jsme kdy běželi. I když jsme se na trati vlastně jen míjeli, oba jsme si to neskutečně užili a chvíli nás mrzela bramborová medaile. Ale co, čtvrté místo je taky krásné.

Druhým závodem byly Krkonoše. Tam jsme bohužel do cíle nedoběhli, ale zase o to více jsme spolupracovali. Šlo nám to a tak se těšíme na další závody dvojic, do kterých nastoupíme. A mnohem připravenější.

Poznávání nových míst

Závody si vybíráme také podle místa. Poznali jsme tak třeba Cheb, o kterém jsme vůbec netušili, jak krásné to je město a jak skvělí jsou tam lidé. Navštívili jsme i naše oblíbené Valašsko, se kterým je spojeno naše dětství. Krušné hory, Krkonoše, Šumavu, Vysočinu, Jizerské hory – tolik krásných míst, kam jsme se podívali a využili cesty k jejich poznávání.

Trénink

Pokud je závodů tolik, už není možné se na ně připravit jako na jeden vrchol sezóny. Jednoduše jsou závody zároveň tréninkem, a tak si trasu pěkně rozplánuji, a protože nemám ambice na vítězství  a o to více si celý závod užívám a zároveň trénuji.

Když si to vše shrnu, vlastně mně to strašně baví a příští rok to uděláme nejspíše podobně. Jen si možná dopředu určím, které závody budou tréninkové a na dva nebo tři se budu soustředit, jako ty své hlavní, kde se pokusí také o nějaký pěkný výsledek. A jak to se závody máte vy?

1 komentář

  1. Hezky clanek, spise beham pro legraci a pouze v jednom meste – Viden. Samozrejme, ze se na kazdy zavod pripravuji, nekdy maji treba mezi sebou mesicni odstup. Vyhrat by bylo super, ale v posledni dobe jde mi o to bezet v mirnem (trochu rychlem) tempu a ke konci zrychlit. Mimo Viden jsem jeste nebezela, ale chtela bych vyzkouset i okoli, Bratislavu nebo Cesku. Ale je to i casove narocne nekam jet, shanet si ubytovani etc. Ja spis mam radsi treninky z Öst Frauenlaufen tam si muzes s ostatnimi i dobre popovidat – nejenom o behani.
    Planujete taky vyjet za hranice?
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at/ – WONDER OIL

Leave a Reply