7 věcí, které nám na podzim zaručeně zvednou náladu

Brzké stmívání, plískanice, sychravo a mlha…to všechno ovlivňuje naši psychiku. Nechce se nám vstávat a někdy cítíme, že jsme smutní a ani nevíme proč. Tady je pár věcí, díky kterým celý podzim dokážeme překousnout v dobré náladě.

SOŇA:

Okamžitá pomoc – Bachovky

Když cítím, že mně přepadají chmury, beru si na pomoc Bachovy esence – jsou to kapky, které obsahují květinové esence, které dokážou ovlivnit dobrou náladu. Vynalezl je anglický lékař Edward Bach a mají za úkol nastolit emoční harmonii. A nejenom tu – působí třeba proti strachům, proti kouření, ale také na rychlé nastolení dobré nálady. Já užívám kapky Urgency – kdykoliv cítím splín, stříknu si je pod jazyk. Rychle fungují a uvolní mě. Někdo tvrdí, že to je blbost a že to je placebo, ale když to funguje na děti a zvířata ( a na mě a Michala), tak na tom něco bude 🙂

Vsázím na levanduli

Ty jsi má, levandulová…miluji tuto vůni, ale tu přírodní – ne žádné chemické náhražky. Ideální je proto éterický olejíček v bio kvalitě, který ráda dávám do aroma lampy. Stačí pět kapiček a za chvilku se bytem line nádherná uvolňující vůně. Levandulový mám i svůj sprchový gel a večer si celé tělo mažu levandulovým olejem. Všechno dohromady díky této vůni dostane vystresované tělo a neklidnou hlavu do pohody. Levanduli obsahuje i můj oblíbený relaxační organický sprej – když nemůžu usnout, stačí jeden střik do vzduchu a snadněji usínám a lépe spím. S levandulí mám i svůj oblíbený bylinkový čaj.

Hýbu se

Vůbec nejlepším řešením na dobrou náladu je pro mě pohyb. Když jsem smutná, stačí vyběhnout nebo jít na jógu nebo ještě lépe na aero jógu, kdy se u dost cviků visí hlavou dolů, což nažene krev do hlavy a rozproudí endorfiny. Pak hned cítím, jak se pak všechny starosti rozpouští a nálada se mění. Samozřejmě vím, že s tím během to není žádná nová a zázračná informace, ale ono toto prostě toto funguje nejlépe. Když jsme s Michalem oba po práci úplně utahaní a vyčerpaní, jdeme si zaběhat a to i klidně v devět večer.

MICHAL:

Miluji vodu

Bydlíme kousek od barrandovského bazénu, a tak si občas zajdeme zaplavat. Chlorovaná voda sice není tak příjemná, jako mořská, ale osvěží a alespoň trošku člověka vrátí do léta. Výhoda je, že spojení osvěžení s regenerací v bazénu je zároveň zpestření tréninkového plánu. Taky mám moc rád teplou sprchu – jsem pod ní schopný sedět i několik minut ( klidně i hodin), ale Soňa hubovala kvůli spotřebě vody a tak jsem to vyřešil tak, že jsem pořídil úspornou sprchu a je máme oba klid.

Vyplavuji starosti

Další ze způsobů, jak si připomenout léto, je sauna. Každá návštěva člověka nabije na několik dní dopředu. Ne nadarmo ji vymysleli ve Skandinávii. Pořádné prohřátí těla spojené s relaxací u příjemné hudby – to je něco, co nechá zapomenout na pochmurné dny podzimu. Poznámka Soni: Michal v sauně působí, jako by tam patřil odjakživa, ale musím vám prozradit, že tam byl poprvé teprve před třema lety! Nechtěla jsem mu věřit, že když jsme se seznámili, tak tam byl teprve podruhé.

Načerpávám dostatek vitamínu D

I podzimní slunce dodává energii. Jakmile se aspoň na chvíli objeví hned vybíháme ven a snažíme se využít každý paprsek. Navíc si každý rok plánujeme na podzim výlety do teplých krajin. Ať již je to v Evropě ve Francie, Itálie, nebo Portugalsko nebo v pozdějších měsících ještě dále – pro tyto příležitosti se dají sehnat levné letenky na Nový Zéland, do Indie nebo do Tichomoří.

OBA:

Náladu nám zaručeně spraví, když se spolu smějeme a děláme blbosti. U všeho – u běhu i kdekoliv jinde. Někdy sice můžeme vypadat jako blázni, ale oba takoví jsme. Jak si říkáme navzájem – jsme tak trochu blázni a pokud má jeden splín, hřejivé náručí vše zpraví nejlépe.

Budeme rádi, když nám napíšete nám do komentářů nebo na facebook, jak bojujete s podzimním splínem vy. A jestli nějaký vůbec máte.

Leave a Reply