Tejpy – fungují nebo ne?

Foto: iStock

Někdy to až vypadá, že nemít na závodech nebo při tréninku barevně polepené tělo, tak nebudete in. Je to jenom móda nebo opravdu pomáhají? Zvládne to každý a jak udělat, aby se hned neodlepily? Zeptali jsme na to odborníka – ergoterapeuta Milana Prudkého z Tábora, který svým klientům pomáhá nejenom navracet se zpět do bězného života po nehodách nebo i mozkových mrtvicích, ale jeho rukama prochází také nespočet běžců.

Jak fungují tejpy?

Nosným materiálem je bavlna, která kopíruje kůži a je dobře přizůsobivá. Další funkcí je ve vlnách nanesené hypoalergenní lepidlo, kde vlnky při správné aplikaci tejpu docílí toho, že dochází k nazvedávání kůže, kdy v podkoží dochází k rychlejšímu obnovení cirkulace – krevnímu zásobení, odtoku lymfy, zásobení minerálů, uvolnění receptorů a všeho, co je potřeba k rychlejšímu zotavení – rekonvalescenci v problémové oblasti.

K čemu všemu slouží?

Tejpy jsou všestraně použitelné – při sporu i v běžném životě, lze aplikovat např. jako prevenci dalších poranění po úrazu či zhmožení, k rychlejší rekonvalescenci, k úlevě od bolesti. Záleží na aplikaci tejpu, kdy dle tahu nalepení měkké struktury (tkáně, svaly) uvolňujeme, podporujeme, stabilizujeme a i hojíme. Tejpy podporují i uvolňují svaly, napomáhají rychlejšímu hojení, stabilizují klouby, uleví od bolesti po velké námaze. Fungují také jako podpora vadného držení těla atd.

Můžeme se tejpovat sami?

Aplikaci sice zvládne každý, doporučuji se to ale naučit od odborníka, který nejprve měkké tkáně a svaly, které chceme kinesio tejpem ovlivnit, vyšetří a podle toho doporučí postup a naučí vás správný způsob aplikace.

Nemůžu si špatným zatejpováním spíše uškodit?

Vždy je důležité poslouchat svoje tělo a pokud máte v místě aplikace kinesio tejpu nepříjemný či snad nesnesitelný pocit anebo je bolest intenzivnější, než bez něho, tak ho doporučuji odstranit. Stejně tak, když se sám zatejpuji a potíže se nelepší, je nutné pak vyhledat odborníka a poradit se s ním.

Můžu jít hned po nalepení tejpu běhat?

Ne! Je velmi důležité, aby kinesio tejp dobře přilnul k pokožce. Doporučuji tejpovat alespoň hodinu před sportem, nejlépe však lepit den před výkonem.

Jak dlouho tejpy vydrží na těle, aby byly plně funkční?

Pět až sedm dní. Po této době je doporučuji odstranit, protože pak již neplní dobře svoji funkci. Velmi zjednodušeně to jde přirovnat k elasťákům – když je na sobě budete mít několik dní, udělají se vám na nich kolena a látka už nebude tak flexibilní, jako na začátku. A stejné je to i u kinesio tejpů. Alpikaci ale lze opakovat až do vymizení problémů.

Jenže ono to není úplně snadné, tejp z pokožky nejde jen tak sundat. Je na to nějaký trik, jak to zvládnout snadněji?

Existují na to speciální přípravky, ale záleží na každém z nás, co zvolíme, bez chemie lze kinesio tejpy méně bolestivěji sundat při koupeli nebo ve sprše. A taky dobře funguje, když (tejp dobře promastíte). Na dvě tři minuty na něho nanesety jakýkoliv olej – třeba i kuchyňský. Naruší tím lepidlo tejpu a ten jde snáze a méně bolestivě odlepit.

Jak poznám kvalitní tejp?

Nekupujte kinesio tejpy v různých hypermarketech, ale spíše pro ně jděte do zdravotnických potřeb nebo do lékárny. Kvalitní tejp, který na pokožce vydrží až 7 dní se většinou pohybuje v cenovém rozmezí 200-250 Kč. Já jsem si oblíbil GM Kinesiology Tape – drží a fungují.

Je něco, v čem lidé dělají při tejpování chyby?

Ano, je to špatná příprava místa aplikace, nesprávný tah a směr nalepení kinesio tejpu. Platí, že místo, kam ho lepíme, by mělo být suché, čisté a pokud se pokožka hodně mastí, tak odmaštěné (to zvládne obyčejné mýdlo). A také pozor na chlupy – tejp na nich nikdy nemůže dobře držet. Takže oholit.

Leave a Reply