5 věcí, proč jste se ještě nestali běžcem

Kdy je nejlepší čas začít s během? Právě teď! Tak konec vymlouvání a hurá na to!  

Poznáváte se?

Všichni na vás zírají

Začínající běžci jsou často v domnění, že pohledy všech směřují jen k nim a že všichni hned hodnotí jak u běhu vypadají a jak to neumí. Uklidníme vás. Všem jste ukradení. Tedy pokud nemáte výstřih až k pupíku a šortky zařezané mezi půlky. Ostatní běžci se soustředí na sebe a mají svůj svět, takže věřte, že vy jste pro ně neviditelní.

Nestíháte

Běh je flexibilní, jak místo, tak na čas. Nemusíte za ním nikam daleko jezdit, vyběhnout můžete už od dveří svého domu. Stačí půlhodinka a uděláte pro sebe toho spoustu. Že nemáte ani půl hodiny? Tak schválně? Kolik času trávíte na sociálních sítích? Zkuste půldenní digitální detox a uvidíte, kolik času jste ušetřili na běh.

Nevíte, co si obléct

Běžecké oblečení je velmi jednoduché. Teď vám postačí funkční triko, kraťasy nebo krátké legíny, kvalitní ponožky a běžecké boty. Víc toho v létě nepotřebujete, maximálně nějakou tenkou neprofoukavou bundičku. Pokud si nevíte rady, co si přesně koupit, zajděte si do některé z běžeckých speciálek, kde vám poradí. A pokud máte hluboko do kapsy, počkejte si na akci např. Lidlu, Tchiba nebo ne příliš drahé a kvalitní běžecké oblečení nabízí třeba Decathlon.

Neudýcháte to

To je problém většiny začátečníků. Rychle se rozeběhnou a neudýchají to. Pak je začne píchat v boku a nejsou schopní běžet dál a rychle to vzdají a už zase nezačnou běhat. Základ je. Běhat pomalu. Začít takovým tempem, abyste u toho mohli bez problémů mluvit nebo pokud jste sami, tak si zpívat. Klidně běh střídejte i s chůzí.

Zrovna pro vás není vhodné počasí

Běhat se dá za každého počasí a celý rok. Naopak při dešti se někdy běhá lépe, než v tropickém vedru. Pokud je vedro, jděte běhat ráno nebo večer a nebo si vyberte místo chráněné stromy, které je ve stínu. Když prší, tak postačí pouze kšiltovka, která zabrání stékání vody do očí. A zima? Když se rozběhnete, za chvíli sami uvidíte, jaké vám bude teplo!

 

 

Leave a Reply