6 důvodů, proč vám to zrovna dnes nejde

Taky máte pocit, že někdy jde běhání tak snadno a jindy se jen trápíte? Taky to tak máme a prostě to k běhání patří. Tady je pár věcí, které za tím můžou být: 

Dlouho jste netrénovali

Ať už jste po nemoci nebo začínáte po delší pauze, ze začátku to jde ztěžka, jako byste ani dříve netrénovali. Tělo má ale dobru pohybovou paměť, proto se nebojte. Pokud je to při prvních bězích náročné, tak vytrvejte, po pár trénincích se to zlomí a půjde to zase zlehka. Za každou cenu to netlačte a zátěž zvyšujte postupně.

Mluví vám do toho vaše hlava

Jedním z největších nepřítelů běžců je jejich hlava. Když si řekne, že dnes to nejde, tak to půjde velmi ztěžka. Proto je dobré hlavu a své myšlenky řídit nebo zavést pozornost někam úplně jinam. Já to dělám tak, že si na silniční běhy, kde není moc na co koukat, beru sluchátka s rychlou hudbou, která mi dodává energii a určuje tempo. Více mě to pak i baví. Když mám velkou krizi, tak si u závodů v duchu počítám. Přestanu pak myslet na běh a na to, že mi to nejde. Pomáhá to.

Jste přetrénovaní

Je dobré poslouchat své tělo. Dává nám neustále signály. Když jste u běhání často bez energie, radost a lehkost se nevrací, může to být i tím, že málo odpočíváte. Pokud bez pohybu nevydržíte, zkuste si raději jeden den místo běhu jít zaplavat nebo zacvičit. Nebo prostě nedělat nic, popřípadě se uvolnit ve wellness ve vířivce nebo v sauně. A hlavně také hodně spát!

Moc jste oblékli

Zejména běžci, kteří mají první zimní běhací sezónu, to přeženou s vrstvami oblečení. Pak běží, je jim neskutečné horko a potí se. To jim bere energii a špatně se jim běhá. Věřte z naší vlastní zkušenosti, že i v největších mrazech si vystačíte jen s termo prádlem a tenkou bundičkou. Víc toho, kromě čepice, nákrčníku, rukavic, legín a vysokých ponožek nepotřebujete.

Přejedli jste se

Velmi dobře to známe, zejména pokud jsme někde v hotelu. Nikdy neodoláme skvělým hotelovým snídaním se švédskými stoly a i i když nejdeme běhat ihned po snídani, cítíme ji v žaludku ještě pěkných pár hodin a pak nám běhání jde velmi ztěžka. Ideální je najíst se dvě hodiny před běháním. Pokud máme krizi, pomáhá nám hodinu před během proteinová kaše.

Něco na vás leze

To, že vám dnešní běh dělá velké obtíže a vůbec nemůžete, může být způsobeno i tím, že začínáte být nachlazení a že se organismus pere s viry nebo bacily. Jestliže se necítíte dobře, tak je někdy lepší běhání vynechat, vypotit se, zachumlat se do peřin a odpočívat. Bude vám pak brzy lépe a vy zase v plné parádě vyběhnete.

Leave a Reply