Naše nejosvědčenější tipy, jak běhat za tmy

Dny jsou stále kratší a kratší. Z práce chodíme za tmy a ráno je to stejné. Takže pokud chceme běhat v týdnu, nezbývá, než běhat za tmy. Jak na to, aby to bylo bezpečné? My to děláme takto:

Nenosíme sluchátka

Sluchátka jsou ve tmě velmi nebezpečná. Nevíte, co se okolo vás děje. Je sice pravda, že lépe, než za světla, uvidíte reflektory aut, ale stejně je pozornost menší a také je to nebezpečné kvůli přepadení. Se sluchátky na uších snadněji přitáhnete útočníka a také nejste připraveni na to, že se k vám někdo blíží.

Jdeme vidět

Za tmy si vybíráme oblečení, které přímo září. Běžecké značky mají svoje speciální reflexní kolekce, které sice za dne mnohdy vypadají nenápadně, ale když na ně zasvítí světla, zaří už z velké dálky.

Máme vždy kvalitní čelovku

Bez čelovky se brzy ráno ani k večeru neobejdeme. Nevadí nám na čele, ani když běžíme dlouho, protože oba máme lehké typy, o kterých téměř nevíme. Sonin favorit je Fenix HM50R a Michalův Fenix HL26R. Opravdu silně svítí a i když jsme otestovali spoustu dalších čelovek, tyto se nám se osvědčily nejvíce. Je legrace, že jsme oba používali Fenix ještě v době, kdy jsme se ještě neznali.

Nesdílíme běhy na sociálních sítích

Často se chceme pochlubit, kolik jsme toho naběhali,  jenže sdílení trasy na sociálních sítích je rizikové. Jak jsme se totiž dozvěděli od odborníků, většina napadení se děje od lidí, které nějak známe. Je pravděpodobné, že případného útočníka už máte ve svých přátelích na facebooku nebo ve Stravě. Takže pozor!

Měníme trasy a časy běhů

My běháme ve tmě vždy spolu a nemáme zavedený pravidelný čas, ani to, kde běžíme. S naším hektickým programem se to ani nedá. Vy ale, když už se bez sdílení svých běhů neobejdete, ale ani když je na sociální sítě nedáváte, měňte často trasu a nevybíhejte ve stejný čas. Případný agresor tak nebude moct ve vašem běhání najít systém a nebude pro něj snadné si na vás někde počkat.

Více jsme se o tom, jak se nebát při běhání, bavili s lektorem Pavlem Houdkem z Moderní sebeobrany. Povídání to bylo zajímavé a v našem videu se můžete podívat i na pár praktických ukázek od jeho manželky Jasmíny:

Leave a Reply