5 tipů, jak vypadá náš běžecký podzim

Běháme celý rok. Podzim je však obdobím, kdy ubíráme nohu z plynu a čerpáme novou energii. Děláme to takto: 

Zpomalujeme

Podzim přináší ochlazení, a protože chladné počasí nesvědčí svalům, zpomalujeme, protože už jsme na podzim zažili na vlastní kůže natržený sval. Dáváme přednost pomalejším výběhům, nabírání objemů a celkovému zklidnění. Do plné sezóny je daleko a na zrychlení bude ještě času až až. Takže než abychom zase nemohli měsíc vůbec běhat, raději zpomalíme.

Málo závodíme

I když je stále nespočet závodů, už od září výrazně omezujeme ty, kde běháme. Raději se jdeme podívat jako diváci, pomoct s organizací a závodíme jen výjimečně. Proti létu, kdy není výjimka, abychom měli více závodů, než je víkendů, na podzim jsou to maximálně 2 měsíčně.

Děláme si běžecké výlety

Místo závodění zařazujeme více běžeckých výletů. Vezmeme batůžek a vyrazíme objevovat nová místa. Tak jako minulou neděli, kdy jsme si po natáčení nového pořadu o cvičení obuli běžecké boty a vyrazili do Zvole na nádhernou vyhlídku. Místo spěchu jsme si jen užívali nádhernou podzimní přírodu a neskutečný výhled na zákrutu Vltavy a nedalekou přehradu.

Regenerujeme

Sychravé počasí a brzká tma – to je ideální čas a to zajít si odpočinout do wellnessu. Buď si naplánueme celý wellness víkend nebo relaxování věnujeme část dne. Není to nic světoborného, ale nedáme dopustit na saunu. Perfektně uvolní svaly a také pak nebýváme tak často nemocní. Legrační je, že Míša byl poprvé v sauně před čtyřmi lety. Hned ho to ale chytilo a teď je jejím velkým milovníkem. Bohužel nejlepší účinky sauny se projev, když se chodí pravidelně, to ale to nějak nejsme schopni. Po sauně, kdy jsou svaly prohřáté, rádi chodíme na celotělovou uvolňující masáž.

Jíme jinak

Na podzim se náš jídelníček trochu mění. Máme rádi teplá jídla, co prohřejí – třeba dýňovou polévku s chilli a se zázvorem. Z Indie jsme si dovezli korkumu, pepř a sušené indické chilli papričky a protože máme rádi kořeněná a pálivá jídla, přídáváme je téměř všude. I když Míša není velkým milovníkem vývarů, takovou vietnamskou pho polívku si bez nudlí vždy rád dá. Hodně pijeme bylinkové čaje – vyhovují nám třeba vlastnoručně nasbírané a usušené šípky nebo si kupujeme rakytník. A jak se nastartovat ráno? Skvělé je vypít sklenic teplé vody s ajurvédským džemem – Chyawanprashem. Vypadá jako povidla a obsahuje bylinky, koření a ovoce, které posilují organismus. Vozíme si ho z Indie (nejlepší je od značky Dabur), ale koupit se dá i u nás.

Leave a Reply