5 chyb, kterých se vyvarovat při podzimním běhu

Letošní počasí běhání přeje. Jenže takové teplo nebude asi napořád. Na co si dát obvzlášť pozor? 

Protahujete se na začátku?

Jestliže teplota klesne pod deset stupňů, vynechejte na začátku tréninku statické protažení, protože u toho byste se mohli snadno nachladit. Raději přímo do běhu zařaďte frekvenční běžeckou abecedu – ta je důležitá a stále se při ní hýbete.

Nosíte nízké ponožky?

Odhalené kotníčky jsou sexy, ovšem do doby, než vám nachladnou achilovky. A to je pak problém. Od podzimu vždy proto noste vyšší běžecké ponožky nebo podkolenky. Pokud jsou teploty opravdu nízké, nebojte se ani zateplených. Skvělé na běhání jsou s přídavkem vlny merino, když totiž namoknou ( třeba od deště nebo od sněhu) stále vás i tak budou udržovat v teple.

Příliš se oblékáte?

Mnoho začínajících běžců neví, co první zimu na sebe a tak na sebe navlečou vrstvy, jako by šli na procházku. Jenže nízké teploty klamou a za chvíli vám bude horko a velmi špatně se vám poběží, protože se budete cítit jako v sauně. Zlatá a stokrát omílaná poučka – oblékat se tak, jako by bylo o deset stupňů více. Takže když je deset stupňů, vystačíte si s tričkem a tenkou větrovkou. Uvidíte, jak se za chvíli budete cítit dobře a že vám zima určitě nebude!

Často zastavujete?

Je mylná představa, že se při běhu ve studeném počasí nachladíte. Nenachladíte. Stane se to ale velmi snadno, když zpocení vychladnete. A to je záležitost chvilky. Pokud možno, nestůjte. I když začínáte a už nemáte sílu běžet, tak rychle jděte nebo klidně poskakujte nebo cvičte na místě. A po doběhu ihned domů, do sprchy a do suchého. Tak zvládnete i mrazy.

Nedbáte na bezpečnost?

Brzy už je tma a tak je důležité uzpůsobit tomu také běhání. Mít kvalitní čelovku, díky které uvidíte, ale díky ní půjdete vidět i vy. Skvělé je, pokud je opatřena reflexními prvky nebo má vzadu červené blikající světýlko. Reflexních prvků není nikdy dost ani na oblečení či na botách – díky tomu vás řidiči nepřehlédnou. Je to velmi důležité zvlášť, když běháte po neosvětlené silnici.

Leave a Reply