5 tipů, co děláme, když se nám nechce jít běhat

Někdy je dobré poslouchat svoje tělo a když je unavené nebo něco bolí, tak trénink prostě vynechat. Jenže to se netýká lenory. Jak s ní bojujeme my?

SOŇA

Nenechám se zviklat tmou

Krátké dny a brzká tma je pro mne něco hrozného. Jakmile se začíná smrákat, odchází pomalu i moje energie a já mám vždy tendenci zachumlat se do deky, uvařit si čaj a nedělat nic nebo prostě jen zůstat doma. Nechce se mi někdy i na tréninky. Jenže vím, že tento pocit je jen chvilkový. Když se obleču a vyběhnu, během pěti minut je energie zpátky a po běhání jsem naopak nabitá a kroutím hlavou, proč se mi to nechtělo.

Mám parťáka

U nás doma je velkou výhodou, že jsme oba běžci a tak když se nechce jednomu a druhý jde, ten druhý jde taky. Mě Míša nechce nechat chodit běhat samotnou a já nechci, aby měl Míša natrénováno o hodně více, než já a tak jdu. Při běhání je to i hezky strávený čas ve dvou. Prostě jen spolu jsme a někdy u toho ani nemusíme mluvit.

Vymyslíme si hezký cíl

Někdy může být běhání nudné, zvlášť, když běháte stále ty samé trasy. My často máme běhání i jako výlet. Buď mimo Prahu nebo si prostě v Praze určíme nějakou hezkou památku a k té běžíme z domu. Jako teď třeba k pražskému Jezulátku. V létě běháme i na koupání nebo na dovolené si danou oblast běhání lépe prozkoumáme.

MICHAL

Slíbím si příjemnou odměnu

Nejlepší odměnou je sice samotný běh, ale než se člověk donutí, tak si to nechce přiznat a je dobré si něco slíbit. V mém případě je to téměř bez vyjímky dobré jídlo, třeba nějaké oříškové máslo od zdravého stravování, nebo třeba nějaká skvělá zmrzlina. Vidina takové dobroty mě většinou pěkně navnadí a výrazně zvýší tempo.

Otestuji nějakou novinku

Tohle na mně funguje úplně nejvíc – nové boty, nějaká technická vychytávka, nová aplikace, kamera… Cokoliv, co je potřeba při běhu vyzkoušet, mě dokonale navnadí na to, jít ven. Prostě ať jsem unavený nebo  mám jen lenoru, když se objeví něco zajímavého, běžím i kdyby trakaře padaly.

A co působí na vás? Také občas hledáte něco, co zase nakopne touhu vyběhnout, nebo se vám to nestává a zkrátka stačí říct: jde se běhat a nic vás nezastaví?

Leave a Reply