Proč trénovat kopce v zimě?

S oblibou většině běžců říkáme, aby v zimě trénovali zvolna a hlavně objemy – to se ale nezdá vlčákům. Výkonnostní běžci se snaží hnát trénink mnohdy za každou cenu a nějaké uvolnění na dva, tři měsíce jim přijde jako rozmařilost. Z vlastní zkušenosti i z dob, kdy jsem také sportoval výkonnostně, musím konstatovat, že to je krátkozraký pohled. Pokud ale nechcete na silovou přípravu zanevřít, jsou tu i jiné metody: jednou z nich je příprava v kopcích.

Soustřeďte se na techniku

Běhání do kopce výrazně zvýší zátěž, přitom ale zachováte nízké tempo a svaly tak nedostanou takové šoky, jako třeba při intervalech. Abyste předešli zraněním a maximalizovali účinek tréninku, soustřeďte se maximálně na techniku.

Náklon celého těla musí být rovnoměrný. Nepředklánějte se, nesmíte být zlomeni v pase, snažte se tlačit kostrč dopředu, zároveň zpevnit střed těla, dívat se vzpříma před sebe a narovnat záda. Rukama pohybujte podél těla bez jakékoliv rotace, pěkně jako byste jeli na běžkách a odpichovali jste. Nohy pokládejte pod těžiště a dělejte krátké kroky. Je to stejné, jako při každém jiném běhu, ale tady se na to můžete více soustředit. Máte čas a výhoda je, že při běhu do kopce, pokud se nebudete lámat v pase, bude se vám technika i snáze držet.

Nepřehánějte rychlost

Kopec vám přidá na intenzitě. Nesnažte se proto zbytečně stupňovat tempo. Snažte se naopak udržet stabilní kadenci v průběhu celého tréninku. Sledujte svůj tep. Dozvíte se hodně o tom, jak vaše tělo v zátěži funguje a při závodech v sezóně pak oceníte, co jste se o svém těle dozvěděli.

 Zkuste kompresi

Pro trénování v zimě má komprese dvě skvělé vlastnosti – podrží sval (sníží riziko natržení a drobných poškození struktury svalu) a zároveň udrží svaly i ve velmi nízkých teplotách v zahřáté. Více nám k tomuto tématu nedávno řekl profesor Jan Pirk. Vše se už brzy dozvíte na našem YouTube kanálu.

Pokud tedy chcete předcházet zraněním, nehnat tělo zbytečně do maximálních otáček, ale přesto si dát do těla a pracovat na síle, zkuste zařadit do tréninku kopce. Bude to mít dva zásadní efekty: zesílíte a zároveň si zlepšíte techniku.

 

 

Leave a Reply