Moje osvědčené fígle, jak vyzrát na vánoční kila

Každý rok je to stejné: před svátky si slibujeme, jak budeme každý den běhat, jak se nebudeme přecpávat. Jenže pak vyrazíme objíždět rodinu, kde nám všichni chystají ty neskutečné dobroty a zkuste je odmítnout. To zkrátka nejde. Navíc díky tomu neustálému přejíždění na běhání moc času nezbude. No a když se pak postavíme na váhu, nestačíme se těm číslům divit.

Někomu se váha nezmění – to jsou ti šťastnější a tělo jim nedává každou sladkost hned znát (to je třeba Soňa)  nebo se prostě drželi a snášeli pochmurné pohledy rodiny. Těm, co to ale mají jako já, poradím pár triků, které na mně fungují.

Zapomeňte na číslo, které váha ukazuje

Tohle je nejdůležitější – nenechte se váhou stresovat. Kdo má váhu chytřejší s analýzou tělesného složení, může ještě sledovat poměr vody svalů a tuků. Jenže většina vah stejně ukazuje spíše zbožné přání hodnot, než realitu. Proto jsem začal testovat váhu vycházející z profi měřících přístrojů Tanita, takže můžu sledovat i důležitý útrobní tuk. Co mi řekla? Veškerá kila navíc z Vánoc, jsou voda. Jedl jsem více cukrů, a tak mám v těle podstatně více vody, než normálně. Ostatní hodnoty se téměř nehnuly, jak by také mohly. Čtyři dny jsou pro tělo strašně málo.

Hýbejte se jako dřív

Nesnažte se rychle navýšit tréninkové dávky. To by nemuselo dobře dopadnout. Nechcete se přetížit, ale nastartovat organizmus. To znamená, že se držíme pravidla 10 %. Navýšení tréninku by nemělo překračovat toto číslo. Někdo snese víc ale, pokud to přeženete moc, akorát se zraníte nebo vás to otráví a bude to ještě horší. Takže rychle zase trénovat, ale ne o moc více, než dříve.

Zapojte i jiné svaly

Trénink by neměl být jednostranný, a tak zkuste i něco dalšího – třeba plavání, jógu, běžky nebo domácí cvičení, třeba se skvělým fitness programem FitFab Strong či Stronger, kde také účinkujeme. Zapojení celého těla výrazně zlepší fungování organizmu a pomůže pročistit a detoxikovat.

Vyzkoušejte přerušovaný půst

Radím to pravidelně: dát tělu čas, aby pořád jenom netrávilo potravu. To znamená být dvanáct až šesnáct hodin bez jídla. Někdo to dělá tak, že už nejí večer a pak si dá velkou snídani. Já na to jdu jinak. Večeřím klidně i v devět večer, ale pak obědvám až pozdě odpoledne. Jak si to rozvrhnete, je na vás, každému to vyhovuje jinak.

Dejte váze čas

Stejně, jako v případě prvního bodu, váha je jen číslo. Aby bylo vážení smysluplné, dělejte ho maximálně jednou týdně. Pokud ale budete dodržovat přiměřený poměr příjmu a výdeje energie, omezíte cukry a obecně sacharidy na rozumnou míru, tělo se po pár dnech srovná a váha vás nebude stresovat svými hodnotami.

Protože jsem v loňském roce dokázal s pomocí svých přátel a také odborníků výrazně zhubnout a dozvěděl se něco o svém těle, můžete se v novém roce těšit na další články společně s profíky z Cardiolabu, Technisportu, s fyzioterapeuty z Physio – Reko a dalšími lékaři.

Leave a Reply