5 rad, jak v zimě neztratit kondici

Ačkoliv nezřídka běháváme i ve sněhu do půli lýtek, ne každému to vyhovuje. Proto pak řeší problém, jak přes zimu neztratit formu, kterou si přes celý rok tak pečlivě budoval. Co funguje na nás?

Upravit stravu

Jídlo je jedním ze základních kamenů správné životosprávy. V zimě bychom měli v jídelníčku výrazně omezit ovoce a nahradit ho zeleninou, výborné jsou luštěniny. Nebojíme se občas i tučnějších věcí a hlavně já vynechávám sladké.

Skvělý je dlouho tažený vývar nebo salát z avokáda (na oboje je u nás expert Sonička) a vůbec, zkuste si, pokud možno, vařit sami z kvalitních základních potravin. Když si na to zvyknete a přestanete používat polotovary, pomůže vám to celý rok.

Zkusit i jiný pohyb

Naplánujte si alespoň jeden den v týdnu nějaký sport v teple. Plavání, lezení na stěně nebo třeba posilovnu. Já jsem teď propadl lezení, Soňa má ráda jógu. Důležité je procvičení jiných svalů, než na jaké jsme zvyklí. Pak to až do sezóny pomůže udržet tělo v dobré kondici.

Každé ráno rozvička

Sonča začíná každé ráno svým pravidelným cvičením. Bez něj zkrátka den nezačne. Sice kvůli tomu vstává o 20 minut dříve, ale parádně jí to nastartuje organizmus a dodá jí to energii na celý den. Pokud o tomto cvičení chcete vědět více, přečtěte si její článek.

Hýbat se v práci

Tohle pro změnu dělám občas já. Nejen kvůli kondici, ale když mám v práci těžký den, tak jdu na schodiště a dám si pár pater nahoru a dolů. Pěkně si prokysličím hlavu a hned je to lepší. Občas pak v kanceláři s kolegy děláme různé výzvy – jako např. 5minut plank challange nebo kliky.

Odpočívat

Velmi oblíbená rada, platí vždy: relaxace je zkrátka potřeba. Jen to neznamená, že si lehnu na gauč a dám si brambůrky. Znamená to procházky, jít třeba do sauny nebo na masáž, pak zase pěkně pěšky domů do tepla. Odpočinek by zkrátka měl být aktivní, ale v minimální intenzitě.

Určitě neuškodí navyknout si na takový režim celoročně. Dá se to zvládnout i spolu s běháním a pomáhá udržet v dobrém stavu celé tělo, nejen nohy. Pochlubte se, jak se udržujete v celkové kondici vy.

Leave a Reply