5 pitomých věcí, které nechápeme, proč běžci dělají

Každý jsme jiný a to platí i v běhání. Jenže nad některými věcmi prostě nejsme schopni přestat kroutit hlavami. Jaké to jsou?

Používání antiperspirantů těsně před vyběhnutím

Často v šatně na trénincích vidím jiné běžkyně, jak si před vyběhnutím stříkají do podpaží konvenční antiperspirační spreje. Prý nechtějí při běhu smrdět. Jenže tohle je zkrátka blbost. Tělo se musí potit a je zbytečné ucpávat jeho potní žlázy, navíc když si na sebe navléknete umělé funkční materiály, stejně se na nich pot bude rozkládat a vy smrdět budete. A když pak je místnost plná chemických „výparů“ ze sprejů, nedá se tam vůbec dýchat a člověk se téměř dusí. A taky si myslím, že při tréninku žádný běžec nevoní jen „po fialkách“. Důležité je ihned po doběhnutí věci hned hodit do pračky a jít se vysprchovat. Když to nejde, tak použít vlhčené deodorační ubrousky.

Nošení jakýchkoliv kompresek

Někteří běžci se u nošení kompresních podkolenek řídí hlavně cenou, designem a tím, že se jedná o módní záležitost. Pak jen koukají, no co že to vlastně je a že jim to vůbec nepomáhá. Jak by pomáhalo, když nekvalitní kompreska nohu přiškrtí pod kolenem a tak napáchá více škody, než užitku. Prostě nefunguje. My si kompresky vybíráme jen u značek, které se na kompresi specializují a ta nejdůležitější veličina při koupi není velikost chodidla, ale obvod lýtka.

Koupě bot jen podle designu nebo podle ceny

Nedávno jsem viděla kamarádku, která celý trénink na silnici odběhala v trailových botách. Všimla jsem si její hrubé podrážky, když jsme se po tréninku protahovaly. „Víš o tom, že běháš v trailovkách do terénu?“ zeptala jsem se jí. Byla překvapená a řekla mi, že se jí tyto boty v obchodě líbily. Myslím si, že bot není potřeba mít doma tolik, ale vždy je důležité při výběru přesně vědět, kde budu běhat a jak. Já když nevím, kde přesně povede moje trasa, tak si beru boty chameleony – ty, které zvládnou přeběh po silnici i v terénu. Design je pro mě důležitý, ale funkčnost důležitější.

Běhání za každou cenu přes bolest

Občas se setkáváme s názorem, že bolest je nejlepší přeběhat. Jenže tělo nám vysílá signály, že něco není v pořádku. Ano, někdy se to přeběhat dá, ale pokud bolest trvá dlouho a nebo se stupňuje, je lepší si pár dní odpočinout nebo si i zajít za odborníkem. My chodíme k takovým, kteří sami běhají a ví, jak běžecké tělo funguje. Když svoje tělo nebudete vůbec poslouchat a když to přeženete, může se stát, že si ublížíte tak, že pak nebudete moct jít běhat několik měsíců. A stojí to za to?

Zbytečné navlékání

Někdy trpíme za běžce, které vidíme. Často se to stává začátečníkům nebo těm, kteří se najednou z ničeho nic rozhodli, že budou běhat. Vystajlují se jako Rocky Balboa – a i když je teplo, navléknou si hrubou mikinu s kapucí, tu přehodí přes hlavu, pak si vezmou hrubé tepláky a nezapomenou ani na čepici. Vše je z bavlny a tak teplé! Pak funí, potí se a diví se, že jim to vůbec nejde. My máme lepší zkušenost s tím, být méně oblečený a ve funkčních materiálech, které pot odvedou od těla a u běhu se pak zbytečně nepřehříváme.

P.S. Neberte náš článek úplně doslova. Stejně je vždy nejůležitější, když se člověk hýbe, běhá a má z toho radost!

6 komentářů

  1. Tak urcite „pitome veci“ delam take – treba pouzivani toho deo spreje. Ale vzhledem k tomu,,ze na trenink chodim uz oblecena, tak satnu neprovonim. Jen pri zavodech, ale nezaregistrovala jsem zatim, ze by nekdo nastvane odfrkoval, ze jsem to tam provonela. Zraneni je druha vec, ja mam ted problemy s kolenem, dala jsem si 10ti denni pauzu, prvni behy po lesni ceste byly ok, dalsi byl delsi po asfaltu, jeste po behu jsem to „rozchodila“, druhy den uz to bolelo. Tak pauziruju dal, coz me velmi tesi pred pulmaratonem a pokud to do pristiho tydne neprejde, tak holt nepobezim.
    xx Vera
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.com/

    1. Author

      Ahoj Verko, ono jde o to, jake spreje se pouzivaji. Prirodni deodoranty nevadi ani pri sportu a nedostavaji se do vzduchu. S tim kolenem nas to mrzi, nezajit nekam pro odbornou radu? Prejeme Ti, at jsi brzy v poradku!

  2. Tak používať pred činnosťou ktorá je kardio a človek sa pri nej prirodzene spotí a poriadne niečo čo tomu bráni je podľa mňa veľmi zvláštne. Rozumiem tomu komfortu, ale zároveň aj nie 🙂 Za mňa najzaujímavejší bod 🙂

  3. V kompreskách běhám jenom půlmaratony, protože mám ještě kraťasy a flekaté holeně a lýtka. A kompresky mi ty fleky krásně zakryjí a na fotkách nic není vidět. :-D… Ano, je to blbý důvod, ale já se aspoň chvilku cítím hezky. 😀

Leave a Reply