3+3 naše oblíbené trailové destinace

Seznámili jsme se při silničním půlmaratonu a také jsme se na něm vzali, přesto naše srdce patří trailům – hlavně horám. Jaké jsou tedy naše oblíbené horské destinace? Vybrali jsme tři domácí a tři zahraniční, které stojí fakt za to.

ČESKÁ REPUBLIKA:

Beskydy

Oba dva pocházíme z Lašska, dětství jsme trávili pod horami s výhledem na Lysou a na Javorník. V těchto místech máme stále své srdce. Hory to sice nejsou extra vysoké, přesto je milujeme a běháme v nich moc rádi – krajina je kopcovitá, s různým druhem podkladu a výborně se tu trénuje i na náročnější závody. Skvělé je to zaběhnout si právě na Javorník nebo obvzlášť malebné to je na Valašsku, třeba ve Velkých Karlovicích, kde máme rádi i fantastický trailový závod Běhej Valachy.

Krkonoše

Naše nejvyšší hory, kde to zbožňujeme hlavně ve Vrchlabí a jeho okolí, kde máme také kamarády. Náš oblíbený výběh na Žalý perfektně prověří kondici a seběh po sjezdovce dolů? To je trošku adrenalin, ale také skvělý trénink na dlouhé alpské běhy.

Krušné hory

Je to taková naše tradice: krušnohorská Horská výzva je naše srdcovka. Už tradičně ji běháme společně – krásná trasa vede z Božího Daru do Jáchymova a pak přes Klínovec zpět. Sice se nám tam vždy něco přihodí, jenže ta krásná příroda to vždy hezky smaže a my jsme šťastní, že tam jsme.

ZAHRANIČÍ:

Emilia Romagna – Apeniny

Čechy často opomíjená část Itálie. Alpy, Toskánsko, Sicílii – to zná každý, jenže kdo si chce užít pohodovou Itálii bez shonu a turisty přeplněných míst, měl by zkusit Apeniny v Emilii Romagni. Největší zážitek pro Soňu asi bylo, když se tam setkala s italskou legendou Albertem Tombou, kde společně natáčeli reklamní klip pro tuto oblast – známý lyžař zde totiž žije. Pro mě to byl zase s týmem Hoka One One přeběh Apenin po Via della Lana e Della Seta z Bologni v Emilii Romagni do Prata v Toskánsku.

Livigno

Schované městečko v 1 800 metrech. V zimě nebýt tunelu do Švýcarska, tak je naprosto odříznuté od světa. Jezdí se tu hlavně lyžovat, ale má co nabídnout také v létě. Výběh na rchol Mót – to je sedm kilometrů vytrvalého stoupání. Tisíc výškových metrů a na konci naprostá slast v podobě výhledu do údolí Livigna a na přehradu. Běželi jsme tady SkyMaraton a užili si tak tuhle krásu více, než vrchovatě.

Zell am See – Kaprun

Další typická lyžařská oblast. Jenže kde se lyžuje, tam se dá téměř vždy také běhat. Kdo se nechce příliš unavit, proběhne se pohodově kolem křištálově čistého jezera. Pokud ale chcete opravdu něco zažít, pak to chce vyrazit po některé z mnoha stezek až na hřeben. Na trasách, kde se dá stezka spíše jen tušit, je potřeba si dávat hodně pozor kam šlapete. To je intenzivní zážitek násobený nadmořskou výškou a neskutečnými výhledy po horském okolí.

Leave a Reply