Sonina top běžecká snídaně: slaná pohankovo-čočková kaše

Když na instagramu sdílím fotky svých snídaní, často se mnozí diví, že jsou velmi netradiční a že toho tolik sním – že toto by spíše měli na oběd. Jenže mě slaná kaše se zeleninou vyhovuje – dodá mi dostatek energie na celý den, na běhání a taky mi moc chutná. Připravila jsem pro vás krok za krokem recept, jak přesně na to. 

Pohanku jsem nikdy zvlášť nemusela, i když jsem věděla, že je zdravá. Bylo to jídlo našich babiček a prababiček a jedná se vlastně o superpotravinu, která obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Najdete v ní také vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Dočetla jsem se, že zpomaluje stárnutí a také má vliv na regeneraci svalů. Sama jsem vypozorovala, že se mi po ní hodně zpevnily i nehty. To všechno je super, ale já, jako býk a požitkář, nedokážu jíst jen něco, co je sice zdravé, ale nechutná mi. Proto si pohanku vařím s červenou čočkou, která „pohltí“ jeho výraznou chuť a dohromady je to prostě pecka. Vařívala jsem tak červenou čočku s quinou a toto je další zajímavá varianta.

Slaná kaše mi vyhovuje hned z několika důvodů – mám ráda teplé snídaně. Nejím pečivo, tak mi ho nahradí a také se mi pak dobře běhá, protože obsahuje kvalitní sacharidy. Kdo není na tento typ snídaní zvyklý ( je opravdu netradiční a po ránu nemusí každému vyhovat), tak tento recept může použít i jako oběd nebo k večeři.

Jak tedy na to?

Krok č. 1:

Půl hrníčku (nebo odměrky) nasypu červené čočky a půl hrníčku kroupové loupané pohanky. Na vaření používám malý rýžovar. Má to výhodu, že nemusím vaření kontrolovat, sám se vypne a udržuje jídlo teplé, takže se můžu jít ráno sprchovat nebo cvičit a snídaně se připravuje sama. Vše lze ale snadno uvařit také v hrnci s pokličkou na sporáku.

Krok č.2:

Pohanku i s čočkou dobře několikrát propírám ve vodě, dokud není úplně čistá. Sliju ji a vše zaluji dvěma hrnečky (dvěma odměrkami) vody a dám vařit.

Krok č.3:

Jakmile při vaření začne kaše „bublat“ osolím ji. Je to kvůli červené čočce, která se nemá solit hned na začátku.

Krok č.4:

Celé vaření tvá přibližně 20-25 minut. Že je kaše hotová, poznáte podle pohanky – neměla by být tvrdá, ale ani rozvařená.

Krok č.5:

Kaši dám do misky a ozdobím ji cherry rajčátky, zelenou mini okurkou, avokádem a balkánským sýrem. Ještě k tomu mám ráda uvařené vajíčko a jelikož miluji ostré, někdy si jídlo přichutím také chilli omáčkou. Dobrou chuť!

 

 

Leave a Reply