Trénuj méně, zrychli více

Nedávno jsme v našem prostoru měli společně s Hankou a Michalem Štefanovičovými ze sportovní laboratoře Cardiolab první workshop o tom, jak zlepšit výkon. Ačkoliv je Michal trenér, většina rad se týkala spíše jídla. Proč? 

Pokud chcete být nejlepší, musíte trénovat, hodně trénovat. Vrcholoví sportovci jdou až na hranici fyzických možností a dostávají se díky tomu do situací, kdy jejich tělo odmítne další zátěž zvládat, setkávají se s mnoha zraněními a čas, který tréninku věnují je pro nás obyčejné smrtelníky naprosto nereálný. Existuje ale cesta, která je schůdná, dá se díky ní dostat na výrazně lepší výsledky v závodech, a přitom není nutné riskovat únavová zranění.

Každé kilo je pár vteřin v závodě

Účinná cesta pro většinu amatérů je zbavit se neefektivní hmoty – tedy především tuků. Poznal jsem to sám na sobě. Jakmile jsem od loňské zimy snížil váhu o skoro 20 kilo, zlepšil jsem si čas na půlmaratonu o 20 minut, aniž bych navýšil tréninkové dávky.

Základem je úprava stravovacích návyků

Podívejte se v obchodě na složení některých potravin a nebudete se stačit divit. Taková úplně obyčejná a jinak zdravá majonéza, může v podání výrobce obsahovat nemalé množství cukru a jiných vylepšovadel, které do ní vůbec nepatří. Obvyklý trik s nápisem „jemná, delikátní“ a podobně, znamená, taková potravina obsahuje více dochucovadel, než původní receptury. Nenechte se mást ani slogany: „Jako od babičky.“ „Přímo od farmáře.“ A podobně. Zkuste se proto vyhýbat polotovarům a začněte si připravovat jídlo ze základních potravin. Zelenina, máslo, sádlo, mléko, olej, vajíčka. Nemusíte se bát, že budete mít jídelníček nějak ochuzený, naopak.

Nebojte se lepku ani bílého pečiva

Není vyloženě nutné vyřazovat z jídelníčku lepek, pokud zrovna netrpíte celiakií. Klíč je v množství. Dnes vyráběné pečivo je totiž z přešlechtěných obilovin, u nichž se hledí jen na výnos a vůbec ne na výživovou kvalitu. V podstatě tak není rozdíl mezi bílým a tmavým pečivem. To jediné, co rozhoduje, je množství. Zkrátka pečivo si dejte sem tam, na chuť. Místo něj volte jako přílohu raději luštěniny. Mně zafungovalo také omezení brambor a rýže. Raději si dám jako přílohu zelný salát, nebo čočku, než brambory.

Zapomeňte na dortík za odměnu

Velmi častá chyba je dortíček po běhu nebo cvičení. Jenže stále je třeba mít na paměti, že pokud chci zhubnout, musím mít menší příjem, než výdej, a i když tělo po sportu potřebuje nějakou odměnu. Neměl by to být dort, který trojnásobně pokryje vydanou energii.

Každý jsme jiný

Ačkoli je základ stejný, tak každý potřebujeme něco trošku jiného. Na našem workshopu udělali Michal s Hankou každému rozbor tělesného složení a na základě něho dali základní doporučení, nač se zaměřit. Ještě lépe se dá poradit podle zátěžového testu, na kterém se ukáže, jak tělo při zátěži spaluje cukry a tuky. Podle tohoto poměru se pak dá nastavit správná taktika a doplňování energie v průběhu závodu. I drobná úprava v doplňování energie při závodu totiž dokáže zlepšit čas o další vteřiny.

Pokud se o tom chcete dozvědět více, již brzy pro vás připravíme další workshop, na kterémse budete moct dozvědět se další podrobnosti o tom, jak zlepšit výkon a nezničit se.

Leave a Reply