Co děláme, když to fakt „přepískneme“ s tréninkem

Běhat pro radost je moc fajn, ale pokud se chceme zlepšit nebo dát do závodu všechno, tak se to bez bolesti neobejde. Co děláme, abychom byli zase brzy v pohodě?

SOŇA

Dám si vanu a namažu se

Kdo mě zná, tak ví, že tím nemyslím koupel proloženou pár skleničkami prosseca. Když mě hodně bolí svaly a jsem unavená, napustím si vanu teplou vodou, do které přileju arnikovou koupel , která skvěle svalová vlákna uvolní, nádherně voní po levanduli a rozmarýnu, takže mi pak stačí dvacet minut a hned se pak cítím lépe. Po koupeli svaly hned namažu uvolňujícím přípravkem. Vybírám si bio kvalitu a přípravky, které obsahují přírodní éterické a rostlinné oleje – ty na mne zabírají nejlépe.

Lepím si mřížkové tejpy

Když mě něco bolí a nepřestane to za tři dny, lepím si na nejvíce bolestivá místo – najdu ho pohmatem – speciální mřížkový tejp. Je to lepící čtvereček ve tvaru mřížky, který se aplikuje na dané místo našikmo – aby byl nalepený jako kosočtverec. Jak fungují? Zmírňujíbolest, zlepšují krevní a lymfo cirkulacia tím pomáhají tělu se rychleji regenerovat. Opravdu nechápu, jak je to možné, ale fakt to funguje!

Válím se po válci

Když mě hodně bolí svaly, sahám po masážním válci. Krásně rozmasíruje ztuhlé nebo namožené svaly a také uvolní fascie. Nečekejte ale nic příjemného! Čertovsky to bolí a někdy mám pocit, že až potřebuji dřevo mezi zuby, abych to vydržela. Jenže opravdu to chce chvíli vydržet. Uvolnění budete pak cítit velmi rychle a na válec nedám dupustit od doby, kdy mi ho doporučil profesionální triatlet a fyzioterapeut Petr Soukup, když mě bolelo koleno. Radil mi masírovat přetížená stehna, tak byla příčinou bolesti kolene. Bolelo to, ale zabralo!

MICHAL

Peru se se zimnicí

Občas mě po těžkém závodě, nebo extrémním tréninku, když ze sebe vydám úplně ze všeho stane, že dostanu zimnici. Najedou tělo nedokáže vytvářet dost tepla a já i když je venku relativně teplo „klepu kosu.“ Dneska už poznám příznaky, že to přijde a vím, že do sebe musím dostat rychlé cukry. Kola energetická tyčinka, zkrátka rychle co má cukry a je po ruce do sebe hodím a zapiju vodou. Není třeba moc, pár gramů cukru to zpraví během pár chvil, samozřejmě hodně záleží, jak moc jsem si dal do těla a kolik tělo potřebuje cukru na regeneraci.

Jezdím na kole a plavu

Pokud přeženu trénink nebo mám po závodě, nikdy druhý den netrénuji naplno. Někdy není vhodný ani lehký klus, pak si jdu zajezdit na kole nebo pokud nejsem schopen ani sednout na kolo, jdu si zaplavat. Oboje dokáže krásně uvolnit svaly a urychlí regeneraci. Nikdy pak nechodím do zátěže, sportuji jen v nízké intenzitě, tak, aby svaly dokázaly co nejefektivněji regenerovat. Nohy přestanou bolet o poznání dříve, než, kdybych si jen lehl a nic nedělal.

Leave a Reply