SmellWell polštářky: konečně konec smradlavým a vlhkým běžeckým botám

Běžecké boty nešetříme – běháme v nich v každém počasí a v každém terénu. Musí tedy toho dost vydržet: promoknutí, bláto, propocení. Zmačkané noviny jsou out. My jsme si pod lupu vzali speciální deodorační polštářky ze Švédska, které slibují, že si poradí s vlhkostí i zápachem. Opravdu? Nekompromisně jsme je testovali dva měsíce.

Jako dáma vám nikdy nemůžu přiznat, že by mi moje boty někdy nevábě voněly a už vůbec ne nohy. Jistě si dovedete představit, že moje část botníku připomíná rozkvetlou louku a když doběhnu, tak se z bot line vůně čerstvě vypraného prádla. No ráda bych. Jenže realita je jiná a zvlášť při dlouhých závodech – kdy se běhá v bahně, přes potoky, běhávám i v dešti a to jsou pak boty úplně promočené a zatuchlé. Boty velmi nerada peru. Mám pocit, že v pračce ztrácí svoje vlastnosti a ničí se.

Dříve jsem vlhké boty řešila vycpáním novinami. Jenže ty teď skoro nekupujeme a také dost dlouho trvalo, než všechnu vlhkost pohltily a navíc se noviny často musely vyměňovat. Kdysi dávno jsem měla už jedny polštářky do bot, ale ty jen zápach maskovaly velmi výraznou vůní připomínající tu na WC, takže každý můj krok připomínal pak spíš drogerii a vlhké byly boty pořád stejně. A tak jsem byla nadšená, když se mi rukou dostaly fakt krásné a designové polštářky SmellWell. Okamžitě mě zaujal design s tropickými květinami. No krása. Na výběr bylo ze dvou druhů – bez vůně a s vůní. My zkusili obě.

Hodně mě zajímá, jak věci fungují. Když jsem si filtrovala ve speciální konvici vodu, musela pak rozříznout filtrační bombičku a podívat se, co je uvnitř. To jsem sice s polštářky neudělala (bylo mi to líto je teď jen tak ničit), ale až už nebudou fungovat, tak věřte, že to udělám. Pátrala jsem a jistila, že mikrovláknový obal je naplněný směsí aktivního bambusového uhlí – protože to pracuje jako magnet na pachy – natahuje do sebe zápach a vlhkost. Kromě toho jsou v sypké směsi různé minerální složky, které také pohlcují vlhkost i zápach a měly by být přírodního původu.

Mám ráda jednoduché věci. Toto jednoduché je. Když mám po tréninku zapařené boty nebo když mám boty mokré, ihned do nich vložím polštářky a nechám je přes noc pracovat. Ráno jsou většinou suché a nejsou cítit zatuchlinou a dalším nepříjemným odérem. Samozřejmě, pokud již boty trochu nasmrádlé máte, tak neočekávejte, že najednou budou jako čerstvě vyprané. Polštářky ale doporučuji pořídit si hned k novým běžeckým botám a používat je po každém běhu.

Přiznám se, že mám dost citlivý nos na vůně a jen tak něco mi nesedí. Vůně polštářku je květinová a připomíná čistotu. Přesto i když mi na první přičichnutí voněly, po pár použitích mě jejich parfemace trochu začala štvát. Proto se mi více líbila varianta bez vůně. Oba typy polštářků jsem vždy po použití nechala „vydýchat“ na balkóně a  nosila je v uzavíratelných pytlíčcích. Nechtěla jsem totiž, aby s vůní ovoněly ty bez vůně.

Moje resumé?

Chytrá a velmi praktická věc, navíc moc designově krásná. Za necelé tři stovky udělají polštářky hodně práce a makat vydrží až půl roku. Dají se dobře s sebou vozit i na cesty. Osobně bych si příště pořizovala variantu bez vůně, ale Míša na ty voňavé nedal dopustit. Nevýhodu jsme viděli v tom, že polštářky jsou krátké. V zahraničí můžete mít delší velikost, tady se ale zatím neprodávají, takže se mnohdy stane, že pak zapomenete, do kterých bot jste je (pokud máte taky hodně běžeckých bot, jako my) dali a nemůžete je pak najít. Polštářky určitě využijeme i v zimě, do promočených bot od sněhu a také do lyžáků. A kde je seženete? Prodávají je třeba v běžeckých prodejnách Triexpert nebo jdou zakoupit také na internetu.

Co na to Michal:

Údržba bot, to v mém případě znamená vysypat kamínky a dát boty na balkon, však ony tam uschnou… Jenže když se občas stane, že v nich pak chci vyběhnout, tak jsou ještě vlhké. Donedávna jsem prostě musel sáhnout po jiném páru, nebo běžet v těch nepříjemně mokrých a to nedělalo dobře ani mě a zrovna moc ani botám.

Když ale Soňa přinesla polštářky SmellWell, chvíli jsme myslel, proč já bych to proboha používal. Loni přeci nezapršelo jak byl rok dlouhý, tak co. Jenže letos je situace zcela jiná a tak se polštářky pěkně „zapotily“, jak šly z boty do boty.

Běhám téměř každý den a některé boty mám zkrátka oblíbenější, než jiné, takže když můžu zkrátit dobu, než vyschnou a  je to pro mě obrovská úleva. Dříve se mi navíc stávalo, že když jsem poprosil Soničku, aby mi podala boty, dost se ošívala a teatrálně si zacpávala nos. Teď když použiji polštářky tohle nehrozí.

A jak to vidím s tou vůní? Narozdíl od Soni nejsem na vůně tak citlivý a tak se mi i parfemovaná verze hodně líbí. Nemůžu říct, které mám oblíbenější, spíše je pro mně hlavná výhoda, že mám dvoje a můžu tak polštářky průběžně střídat. A kdy se mi osvědčily nejvíce? Po mé ultra stovce v Jahorině, kde jsem promokl, pěkně je propotil i prohnal kalužemi a blátem. Vypadají sice příšerně, ale jsou suché a voní.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou IGLU Trade ze Slovenska.

Leave a Reply