Super běžecké vychytávky, které nám toto léto nesměly chybět

Běhání je naše vášeň a tak se snažíme, aby bylo (i když makáme) co nejkomfortnější. Testujeme a zkoušíme stále spoustu nových věcí. Tyto nás opravdu dostaly a fungují nám:

Mřížkové tejpy na všechny bolístky

Když jsme poprvé o nich slyšeli, jen jsme kroutili hlavou. Na co že tyto mřížkaté čtverečky jsou? Tejp je přece dlouhý a ne dírkovaný! Jenže regenerační mřížky fungují úplně jinak  – lepí se místa, která nejvíce bolí – na svaly, na šlachy, na tzv. spoušťové body a dokonce se lepí i na hlavě na spánky, aby pomohly od bolesti hlavy. Zcela upřímně principu toho, jak přesně fungují, úplně nerozumíme, ale výrobce píše, že napomáhají dobré krevní a lymfo cirkulaci a tím umocňují vlastní sílu uzdravení těla. Zní to jako pohádka, ale ono to fakt funguje a hlavně není potřeba brát léky od bolesti! Jak je používáme? Nejraději máme tělové, ty nejsou tak nápadné. My si vždy nahmatáte na svalu nebo třeba na krku prsty to nejbolestivější místo a tam čtvereček nalepíme. Nelepíme ho ale rovně, ale jako kosočtverec – to prý lépe působí. A opravdu – bolest už po pár minutách ustupuje a jde cítit velké uvolnění. Soňa je často používá na bolestivá a přetrénovaná lýtka nebo na hamstringy, Míšovi to zase pomohlo od zablokovaného krku.

Železo, po kterém máme energii a nebolí nás žaludek

Vždycky jsme všude četli, jak mají sportovci málo železa a jak je nutné ho doplňovat. Snažili jsme se ho brát, jenže vždy to mělo nějaký zádrhel – buď mělo opravdu příšernou chuť ve formě sirupu, takže nám připadalo, že si do pusy dáváme rozpuštěnou železnou trubku nebo jsme pak po tabletkách měli problémy se zažíváním – špatně se nám chodilo na záchod a dost nás bolelo břicho. A to fakt nechceme. Když jsme dostali možnost vyzkoušet přípravek s železem GlobiFer Forte, který sliboval, že se dobře vstřebá a bez žaludečních potíží, šli jsme do toho. Ve složení jsme si přečetli, že je to díky obsahu hovězího hemoglobinového prášku (takže nic pro vegetariány a vegany), který tělo dobře vstřebá. A opravdu. Abychom ho nezapomínali užívat, dali jsme si krabičku v kuchyni na stůl a tři měsíce ho fakt pravidelně jedli. Jednu tabletku denně, po závodech i dvě. První výsledky jsme cítili už po třech týdnech – nebyli jsme tolik unavení a měli jsme více síly na běhání a bylo tomu tak i po celé tříměsíční kúře. Oba jsme měli stejný názor, že tohle železo fakt v těle skvěle „pracuje“.

Efekt by se ještě dal zlepšit pobytem ve vysoké nadmořské výšce nebo s pomocí hypoxiterapie, tu jsme ale letos nepodstupovali. I přes to jsme ale pocítili zlepšení a pomohlo nám to při letošnímu výraznému navýšení tréninkových dávek kvůli náročným trailovým horským závodům v italském Brixenu a v bosenské Jahorině.

Bachovky na předzávodní stres

Znáte Bachovy květové esence? Jsou to speciální přípravky, které vymyslel je Dr. Edward Bach. Díky intenzivnímu studování a zkoumání síly rostlin vybral 38 druhů květů, které pomáhají pečovat o rovnováhu emočních a fyzických sil. Z květů připravil výluhy, naředil je vodou a zakonzervoval alkoholem. Těchto 38 elixírů pokryje veškeré negativní emoce člověka. Můžete je mít ve formě vůně, roll-onu, ale také jako kapky, které se užívají vnitřně a ty my máme nejraději. Na jaře jsme objevili novinku – Bachovy kapky Zkouška/závody. My je používáme před závody, kdy jsme hodně nervózní. Skvěle snižují napětí a předzávodní stres a pomáhají se nám lépe koncentrovat a soustředit na přípravu před závodem a na start. Stačí si jen dát 4 kapky pod jazyk nebo je přimíchat do nápoje (tím se alkohol hned vypaří). Zlí jazykové tvrdí, že Bachovky nefungují a že je to placebo. Pro nás určitě ne, jak jinak by nezabíraly na malé děti a na zvířata a hlavně třeba Bachovky na energii nebo proti stresu používáme už více, než pět let.

Tkaničky, které se nemusí vázat

Tyhle tkaničky milují triatlonisti, ale ocení je i běžci specialisté. Znáte to určitě taky – běžíte závod a zrovna v tu nejnevhodnější chvíli v seběhu, nebo když se pokoušíte někoho předběhnout, se vám rozváže tkanička, protože jste si ji zrovna dneska zapoměli uvázat na druhý uzel. Případně si druhý uvážete, ale doma pak ne a ne boty sundat, protože se tkaničky tak zasekly, že bota nejde z oteklé nohy sundat. Naopak, když už pevně uvázanou botu z nohy sundáte, její příští nasazení se stane úkolem pro Houdiniho.

Přesně pro tyto případy existují gumové tkaničky s brzdičkou. My si oblíbili Ttkaničky. Zapletou se do boty místo původních a dotáhnou brzdičkou na noze tak, aby bota seděla pevně, ale netlačila. Přebytečný konec gumičky se buď odstřihne nebo podvlíkne pod šněrování. Takto upravené boty se zaručeně nikdy nerozvážou, jdou rychle nasadit a pro silniční závody drží naprosto perfektně. Někteří běžci na ně nedají dopustit ani v terénu. Tam ale raději používáme klasické tkaničky, na které místo mašličky nasadíme brzdičku a přebytečné konce vsuneme pod šněrování.

A co vy? Máte také nějaké svoje „vychytávky“?

Článek vznikl ve spolupráci s GemMedical, Bio-Bachovky.cz, Gedeon Richter a Ttkaničky.cz. 

Leave a Reply