5 věcí, díky kterým si pěkně můžete zkazit (první) závod

Ať už se chystáte závodit poprvé nebo jste již ostřílený běžet, tak tyto věci můžou negativně ovlivnit váš výsledek. My sami si na ně musíme dávat pozor! 

Málo času před startem

Už tak je napětí před startem u každého závodu dost! Tak proč si ho ještě zbytečně přidávat? Ideální je být na místě aspoň hodinu předem. Budete tak mít dostatek času si vše připravit – připnout závodní číslo, zavázat tkaničky na dva uzly, zajít si na WC (a vystát si na něj frontu) a také si dát věci do úschovny. A hlavně se zařadit do davu před startem. I když se to nezdá, čas velmi rychle utíká a nudit se opravdu nebudete. Není nic horšího, než když se za každou cenu cpete na poslední chvíli mezi dav v koridoru.

Nedostatečné rozhýbání

Zejména pětka a desítka jsou velmi rychlé tratě a je potřeba, aby tělo bylo už na začátku na výkon připravené. Zkušení běžci se před startem rozbíhají, dají se pár rovinek, běžeckou abecedu a dynamický strečink. Když to nestihnete, zkuste se aspoň v koridoru rozehřát poskakováním, pak rozhýbat kotníky, prokroužit nohama a rukama, protáhnout si hlavu. Je jasné, že místa tam moc nebude, ale pár věcí se udělat dá, třeba poskakovat a nebo „běžet“ na místě. Svaly se prokrví a start bude snazší.

Přepálený začátek

Věc notoricky známá, která však mnohokrát vytrestá i ostřílené běžecké bardy. Když zazní startovní výstřel, dav vyběhne taky jako střela. Vy se jím však nenechte strhnout. I když máte pocit, že jste nejpomalejší, nechejte jiné běžce okolo sebe sprintovat. Však jim pak velmi rychle dojdou síly a vy je pak v klidu předběhnete. Raději plynule zrychlujte. A když vám budou pár kilometrů před cílem zbývat síly, dejte do toho opravdu všechno. Tady už je zbytečné se šetřit. Časem vhodné tempo vyladíte tak, abyste běželi vyrovnaným tempem celý závod a dali do toho opravdu všechno.

Špatně zvolené oblečení

Nenabalujte se zbytečně! I když to vypadá, že je zima, když se rozběhnete, garantujeme vám, že při běhu bude opravdu horko. Díky tomu pak budete uvaření a bude vám to brát zbytečně energii. Vždy myslete na to, oblékat se tak, jako by bylo o deset stupňů více – takže si teď na konci léta a začátkem podzimu určitě vystačíte s tričkem s krátkým rukávem a kraťasy. A zapomeňte na bavlnu. Ta pouze chladí a napitá potem je těžká. Vlhkost se z ní zkrátka moc neodpařuje.

Po závodě zůstat v mokrém

Chápeme, že euforie po doběhu do cíle je prostě dokonalá a se všemi se chcete o své dojmy podělit. Ano, udělejte to, ale až se převlečete. I když je přes den teplo, večer teplota velice rychle klesá a když zůstanete v mokrém, velmi rychle se nachladíte. Proto si vždy na závod zabalte náhradní oblečení a případně větrovku nebo mikinu.

Už jste si něčím zkazili závod? Čím to bylo? Podělte se s námi o své zážitky tady pod článkem nebo na facebooku.

 

Leave a Reply