6 podzimních otázek, na které se nás často ptají začínající běžci

Počasí se mění – ochlazuje se a dny se zkracují. S tím přicházejí i změny v běhání. Jenže v tom spousta běžců tápe, zejména, pokud je to jejich první podzimní a zimní sezóna. Zde jsou odpovědi na to, na co nejvíce ptáte.

Při jaké teplotě přestáváte běhat?

Této otázce se usmíváme, protože běháme po celý rok. Nevadí nám žádné počasí a žádné roční období. Na každém se toho dá najít spousta pozitivního. Teď třeba není takové horko, příroda je krásně barevná, takže je na co se dívat, krásně se dýchá a člověk není tak unavený, jako když běhá v tropech, jen je potřeba se správně obléct.

Co na sebe?

Podzim určité změny v oblečení chce, ale není jich zas až tolik. Krásně s pár kousky vystačíte celou sezónu. Důležité je vrstvit. Na nohy už to chce dlouhé elasťáky, pod ně nezapomínáme ani na delší ponožky nebo podkolenky, u holých kotníků hrozí nachladnutí achilovek. Na tělo pak kvalitní větrovka, která ochrání před větrem a částečně i před deštěm. Velkou část podzimu stačí pořád tričko s krátkým rukávem, které pak s nástupem zimy vyměňujeme za termo triko, na které při teplotách pod nulou přidáme ještě jedno triko, aby dostalo vlhkost co nejdále od těla a vytvořilo dalí ochrannou vzduchovou vrstvu. Důležitý je pro nás nákrčník a také tenka funkční čelenka, která udržuje hlavu v teple.

Co dělat, když prší?

Ano, déšť k podzimu patří a také nemusí znamenat stopku. Není nutné za každou cenu jít běhat do silného lijáku, ale normální déšť nevadí. Není nutné si pořizovat nějakou speciální nepromokavou pláštěnku. Ty nevětrají a budete v nich jako v neprodyšném igelitu – bude se ještě více potit a běhání vám nepůjde, navíc pokud zastavíte, ihned prochladnete. U bundy není nutná ani kapuce, ta při běhu často zavazí. My v dešti nosíme tenkou větrovku a kšiltovku – díky ní nám déšť nestéká do očí. Když doběhneme, okamžitě ale jdeme do tepla a převlékneme se do sucha.

Jaké boty si mám na podzim pořídit?

Ve spoustě běžeckých obchodů vám na podzimní běhání budou doporučovat boty s membránou, jenže ne vždy je to úplně správná volba. Membrána sice brání přístupu vody přes svršek, ale zároveň i když je prodyšná vždy brání i odvětrávání nohy. V botě se tak může hromadit vlhkost z potu. Často je tak v botě s membránou z počátku hodně teplo, protože nevětrá a postupně v ní začne být velmi chladno, kvůli vlhkosti. Navíc do boty při proběhnutí kaluží může natéct vrchem a pak už v botě voda zůstane. Oproti tomu klasické prodyšné boty i v chladném počasí díky zahřívání tělesným teplem schnou vcelku rychle. Kdo se potí více, pocítí nevýhody membrány rychleji, naopak někomu jinému může vyhovovat. Proto u nás Soňa membránu může a s výhodou boty s ní používá, kdežto Michal používá membránu jen za opravdu chladných dní.

Dobré je také myslet na to, že se na běhání na podzim můžou hodit boty s větším vzorkem. Podobně jako u gum na autě pomáhá vzorek odvést vodu a boty pak lépe drží.

Jak běhat ve tmě?

Při běhání na podzim se už jen stěží vyhneme běhu ve tmě. V takových případech je základní pravidlo vidět a být viděn. Čelovka a reflexní prvky by tak měly být součástí výbavy i při běhu v osvětleném městě. Jedoucí auta si vás totiž nemusí včas všimnout i když přebíháte osvětlenou silnici. Navíc pod pouličními lampami často přehlédnete výmol nebo pozůstatek po nepozorném pejskaři. Pro tréninky se nám osvědčily čelovky Fenix HL26R a HM50R, které jsou lehké, mají dostatečný výkon a reflexní pásky, díky kterým jsme vidět i zezadu. O tom, že se jedná o správnou volbu svědčí i to, že HM50R zvolil Radek Brunner na letošním Spartathlonu, kde doběhl třetí. Pokud chcete ještě zvýšit svoji viditelnost, můžete čelovku doplnit o lehkou blikačku BC05R, kterou můžete připnout na pásek ke svítilně.

Jak mám dýchat, když je zima?

V každé příručce pro běžce se dočtete, že při běhu se nadechuje nosem a vydechuje pusou, jenže není tak úplně snadné a často nám pak dech nestačí. Zejména při závodech nebo tempových trénincích dýchají i špičkoví běžci buď pusou nebo jak nosem, tak pusou. Problém je, že pak hrozí nachlazení. Pokud jste náchylnější na virózy, určitě od prvních chladnějších dní noste nákrčník. Tunel jednak prohřeje krk, který hodně trpí, ale když si ho přetáhnete přes pusu a nos tak funguje podobně jako rekuperace v domě. Při výdechu se zahřeje a při nadechnutí pak ohřeje vdechovaný vzduch. I těch pár stupňů rozdílu může být zásadním rozdílem mezi nachlazením a zdravím.

Leave a Reply