Otestovali jsme sluchátka Plantronics BB 810 GO: Pohodlí a klid doma i na cestách

Psát každý týden několik článků, to od člověka vyžaduje pořádně se odpoutat od svého okolí a plně se soustředit. Stejně tak občas potřebuji koncentraci před závodem, a ne vždy se to dá zařídit. Přesně pro tyto případy existují sluchátka s aktivním potlačením hluku, které jsem dlouhodobě testoval. Jak obstály? 

Cestuji opravdu hodně a často letadlem, občas pak také vlakem a hluk vydávaný motory při startu, nebo hučení kol vlaku a dusot pražců, to je něco, co mi brání v soustředění. Přesto bych rád čas v dopravním prostředku využil k psaní nebo aspoň přemýšlení. Určitě také v situaci, kdy si vezmete homeoffice s tím, že potřebujete klid na dokončení práce a sousedi se zrovna rozhodnout zkoušet, do které zdi se nejlépe vrtá a shodou okolnosti se jim nejvíce zalíbí ta sousedící s vašim bytem. Zkoušel jsem tyhle situace překonat poslechem hudby z klasických otevřených sluchátek, běžných mušlových i špunty do uší, ale nic mi nevyhovovalo. Nejlépe fungovaly asi špunty, ale více, než půl hodiny v kuse je v uších mít nedokážu. Až jsem narazil na sluchátka Plantronics BackBeat 810 GO s aktivním potlačením hluku.

Na první pohled mě zaujaly kovovou konstrukcí mostu, takže jsem si řekl, ty by mohly něco vydržet a snést i trochu toho cestování. Kromě mostu je zbytek konstrukce sice plastový, ale vyvedený velmi elegantně, žádné designové výstřelky zkrátka elegantní nenápadná sluchátka na každodenní nošení. Zvolil jsem neutrální tmavě modrou. Pak existuje ve variantě slonové kosti nebo v šedé.

U těchto sluchátek se předpokládá dlouhodobé nošení. Přece jen let se může protáhnout a několik hodin s BackBeaty není žádný problém, na uši dosedají jemně a použitá pěna příjemně přilne kolem uší a dokonale utěsní každou škvíru. Všechny ovládací prvky jsou přímo na sluchátcích, takže není potřeba hledat telefon – ani pro hlasitost, ani pro přepínání skladeb nebo pro změnu equalizeru anebo případné vypnutí funkce potlačení hluku.

Co teda to potlačení hluku?

Pokud jste ještě taková sluchátka neměli, bude pro vás první použití doslova šok. Pokud si je nasadíte, dojde ke klasickému utlumení danému akustickým odstíněním, ale jakmile zapnete funkci ANC, jako mávnutím kouzelného proutku se přesunete do úplně jiného světa. Rázem zmizí tlak okolního hluku, jako by někdo z uší sundal nálepky, které na ně tlačí. Uslyšíte jen příjemný růžový šum, podobně jako zvuk vzdáleného moře. Ten šum se stane neslyšným se spuštěním hudby, ale někdy stačí pro odpoutání od okolí i jen samotné ticho.

Není to ale tak, že by tento šum okolní hluk přehlušoval. Je to jen doprovodný jev odrušení, které vlastně pouští k uším zvuk obrácený proti zvuku okolí a tím jej vyruší. Proto také dojde k tomu odlehčení uší.

Z logiky věci vyplývá, že nejlepší účinek mají sluchátka na pravidelný hluk. Hluk motoru, pračka, vrtačka – to vše krásně odnese někam daleko kde od vás. Lidský hlas a náhodné zvuky už tak dobře neodstíní, jenže jej potlačí někam o pár set metrů dál, a tak se u nás doma stává, že Sonička stojí vedle mě, snaží se mi něco vysvětlit a já si píšu tvářím se blaženě a vůbec netuším, že se se mnou snaží komunikovat.

A co zvuk?

I když jsem 810 pořídil proto, abych měl klid, pouštím si do nich hudbu, a tak je podání zvuku důležitým parametrem. Zvuk je díky konstrukci sluchátek výrazně plnější, než z běžných malých sluchátek. Ani ty nejlepší pecky do uší se nemůžou rovnat dobře navrženým velkým sluchátkům. Tyhle jsou udělané opravdu dobře. Pokud budu porovnávat jen velká sluchátka, odpovídá zvuk střední až vyšší střední třídě. Tedy sluchátkům ve své cenové kategorii, jenže přinášejí navíc ono potlačení hluku, s účinkem v této kategorii nevídané. Za srovnatelné sluchátka jiných značek budete muset šáhnout nejméně o 2 tisíce hlouběji do kapsy.

Co na nich oceňuji?

Po téměř roce nošení můžu zhodnotit asi každý aspekt používání. Na prvním místě je určitě účinek potlačení hluku. Na druhém pohodlí nejen při poslechu, ale také pokud je sundám z uší a nechám viset na krku. Díky přetočení mušlí do pravého úhlu mě nijak neomezují v pohybu. Na třetím místě je opravdu extrémní výdrž. Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet oněch extrémních 22 hodin s potlačením hluku, ale ani na delší cestě jsem nemusel po plném nabití znovu nabíjet, a to je pravidelně zapomínám vypínat. Navíc pokud by už přece jen došlo na nejhorší, vždy je možné je připojit přibaleným kabelem. Jen s vybitou baterií nefunguje ANC. A v neposlední řadě pevná konstrukce, za celou dobu používání, jsem neměl jediný mechanický problém. Vše funguje jako nové.

Co by se dalo zlepšit?

Sluchátka nejde výrazněji složit, a tak v batohu zabírají dost místa. Druhým problémem je řešení pravé mušle, na které zůstávají na ploché části znatelné škrábance, to se nikde jinde na sluchátkách neděje. Na levé mušli je totiž ve stejném místě guma a tlačítka. Naštěstí na matném povrchu je to patrné jen při opravdu podrobném pohledu.

Celkové hodnocení?

V této cenové kategorii nejde najít moc sluchátek, které by schopností a zvukem dokázaly BackBeatům konkurovat. Dají se sehnat sluchátka s lepším zvukem, i lepší m potlačením hluku, nebo z perlivějších materiálů, ale výsledný mix svatba s rozumu a láska přijde s časem, dneska už bych je za jiné nevyměnil.

BackBeatGO 800 Navy Spill

Leave a Reply