Objevili jsme: nejžhavější sportovní novinky z veletrhu ISPO 2020

Jaké materiály budou in, co za trendy představí všechny značky, co bude v příští sezóně ve světě sportu a v běhání nového? Ani letos jsme nemohli chybět na největší světové sportovní výstavě ISPO v Mnichově. Dva dny chození po 18 halách plných úžasných novinek a nachozených 25 000 kroků každý den. Co nás zaujalo a o čem také určitě musíte vědět? Tohle jsme pro vás objevili:

Téma ekologie a udržitelnosti nevymizelo ani letos, ale po loňské recyklaci plastových lahví a jejich přetavování ve sportovní materiály, tu byl vidět trend v přírodních materiálech. Například vlně a merino výrobkům byla na veletrhu věnovaná celá hala a najít na veletrhu jste mohli i běžecké boty, z části vyrobené i z cukrové třtiny, banánů a rýžových otrub. Materiály se odlehčují, v designu vedou maskáčové prvky, metalické i neonové barvy, barvou, která vede v ženském oblečení, je lososová.

Sir Joseph – do hor od legendy

Další tradiční česká značka založená legendou světového horolezectví – Josefem Rakoncajem. Sir Joseph nás loni zaujala hlavně skvělým vtípkem v podobě péřových plavek. Letos už tento vtípek dostal reálnou podobu a loni představené plavky si je možné opravdu koupit. Jenže nás zaujalo něco trošku jiného – ultralehká větrovka Minimis 70. Ve své kategorii kolibříků je doslova trpaslíkem. 70 gramů je hmotnost, o které v batohu nevíte a zabalená do přepravní velikosti nezabere téměř žádné místo.

R2 – když to chcete rozjet na běžkách – Odklopné brýle a HD skla

Už několik měsíců testujeme novinku od české značky R2  – sportovní brýle, které jsou skvělé i na běh. Jejich speciální HD skla snižují únavu a doslova zaostřují pohled. Tady na ISPO se objevily v oficiální kolekci na rok 2020. Brýle blokují některé frekvence modrého světla. Těšte se na podrobnější test, zatím můžeme říct, že to fakt funguje. Zaujaly nás také běžkařské brýle, které pevně sedí na hlavě a dají se šikovně odklápět. Protože bychom konečně rádi běžky vyzkoušeli, určitě pak vyzkoušíme i tyto brýle.

 

High Point – výbava nejen na ultra

České značky byly na výstavě pořádně vidět. My letos poprvé zavítali také do High Pointu. Tahle sušická rodinná firma, s více než stoletou tradicí, si zakládá na prvotřídní české práci. Pečlivě jsme procházeli švy jejich superlehké bundy RoadRunner 3.0, jestli na nich najdeme nějaký kaz, ale nenašli jsem nic. Pokud hledáte kvalitní povinnou výbavu na ultra, která nebude stát majlant, tak kombinace membránové bundy a kalhot Road Runner má pouhých 300 gramů. K této hranici se často nepřiblíží ani srovnatelná samostatná bunda. Když k tomu připočteme malou českou vlaječku na švu, je z toho láska na první pohled.

KidRunner – zajímavá alternativa běžeckých kočárků

Spolu s dalšími bloggery jsme byli pozváni na obhlídku zajímavých novinek začínajících firem. Jednou z nich byl KidRunner. Kočárek, který se netlačí, ale připojuje se na pás podobný postroji na canicross. Pružné, ale přesto v krutu pevné oje, jsou připojeny přes systém kloubu v bocích. Je tak zajištěno, že tah vychází z míst v ideálním místě, kde působící síly nejméně ovlivňují stabilitu. Systém má pak další dvě výhody: ani při pádu vás kočárek nepředjede ani nenabodne, oje se zastaví nad vámi. Kočárek také díky tomuto systému a nízkému těžišti nejde převrátit. Proti případným nárazům je dítě chráněno pevnou konstrukcí a upoutáno pětibodovými pásy. Kočárek jsme krátce vyzkoušeli a hodně nás zaujal. Na větší soudy by to ale chtělo delší test. Skvělou variantou je upgrade kit s lyžemi na běžky.

Columbia – Black Dot – „solární“ oblečení do hor

Americkou značku, specialistu na trailové běhání, jsme si loni mohli otestovat v několika drsných ultra závodech, ale máme ji rádi také do hor na lyže. Letos představila zase zajímavou novinku – technologii Black Dot. Jedná se povrchovou úpravu, kdy speciální materiál dokáže pohlcovat ultrafialové záření ze slunce (a to dokonce, i když je pod mrakem) a tuto energii transformovat do oděvu, čímž se násobí jeho tepelný komfort. A ve spojení s vnitřní technologií OmniHeat 3D, která udržuje tělo při teplotě 37 stupňů Celsia a kterou používáme třeba u běžeckých triček, to je vážně pecka.

Columbia – speedhikingové designovky

Columbia však nezůstala jen u oblečení, ale představila novinku také u bot – jedná se o kolekci Facet. Supermoderní vzhled nedává ani tušit, že se jedná speedhikingovou, tedy botu do hor. Jenže když si ji pořádně prohlédnete a podíváte se na zpracování a podešev, je vám jasné, že ty budou venku ve svém živlu. Navíc když si v nich pak večer vyjdete do horského baru, budete stále vypadat stylově.

Anita– běžecká podprsenka, která fakt vše udrží

Německou značku sportovních podprsenek má Soňa doma a nemůže si ji vynachválit, ale rády ji mají hlavně běžkyně s většími vnadami. Nejedná se totiž o klasické navlékací podprsenky typu lambada, kde si vybíráte jejich velikosti podle písmen – S, M, L… Ale tato má zapínání a číslování jako klasická podprsenka. Novinkou tu byla vítězná podprsenka Anita Active Sports Bra Extreme Control Plus oceněná ISPO Awards 2020. Byla navržena pro ženy s nadměrným hrudníkem. Speciální design každého košíčku je složený z pěti panelů tak, aby zajištoval stabilitu, optimální podporu a odvod potu i při náročných sportovních aktivitách. Nás tu zaujaly i speciální kompresní a masážní legíny, které cenu ISPO vyhrály před dvěma lety. Brzy přineseme jejich test.

CamelBak – když nevíte, jestli velký nebo malý batoh

Když vyrážíme na dlouhý běh, snažíme věci se vecpat do co nejmenšího batohu, jenže někdy už to zkrátka nejde, a tak máme batohů několik, podle toho, jak moc toho potřebujeme. Navíc si Michal batohy různě upravuje, aby mu co nejvíce vyhovovaly. CamelBak letos představil novinku Zaphyr Vest, která spoustu nevýhod předchozích batohů řeší. Jeho konstrukce totiž umožňuje naplnit jej klidně z poloviny a přitom nebude obsah nijak poskakovat. Cíleným odlehčením váží 12l batoh skoro stejně, jako loňský 4litrový. Použití bodymapingu se podařilo zlepšit odvětrávání. Po krátkém zkoušení Michal tento batoh sundával jen velice nerad.

Icebug – běžecké boty na led dělané

Všemožných značek běžeckých bot je nepočítaně, jedna z nich ale vyčnívá, pokud jde o boty do zimy. Icebug pochází ze Švédska, tam je zima skoro celý rok a aby nemuseli přestávat běhat, vymysleli si ultimátní hřebové boty. Icebug přišel jako první s botami s hřeby, které při běhu po tvrdém povrchu zajíždějí do podešve, a tak se chrání a zajišťují lepší grip tam, kde klasické hřebovky kloužou a hřeby odpadají. Líbila se nám důvěra výrobce v boty. Připravili si na každého, kdo si je chtěl otestovat speciální ledovou rampu, a to co na ni předváděli bychom si netroufli ani na pevném podkladu. Protože jsou hřebovky povinnou výbavou na čtyřiadvacetihodinovku Ještěd Winter 24, Michal se moc se těši, až si je tam vyzkouší.

 

Leave a Reply