5 velkých chyb, kterým se vyhnout před během

Všichni to známe – někdy jde běhání jako po másle a jindy tak ztěžka. Závisí to mnoha okolnostech, ale pokud se zaměříte na těchto pět věcí, půjde to o mnoho lépe a více si to užijete. My na ně myslíme také. 

Neposlouchat svoje tělo

Náš organismus je velice chytrý a dává nám signály. Jenže my je mnohdy neposloucháme a jdeme proti nim. Jenže z vlastní zkušenosti víme, že se to pak vymstí a my onemocníme nebo se zraníme. Samozřejmě, že je nutné rozlišovat lenoru. Když jsme ale velmi vyčerpaní z práce a máme ten den za sebou i hodně stresu, tak víme, že náročný tempový běh nebo trénink by nebyl ideální. Prostě zvolníme a jdeme se ten den jen vyklusat a vyčistíme si při tom hlavu. Další dem budeme už zase v pohodě a můžeme toho do tréninku dát zase hodně.

Dávat si před během těžké jídlo

Co jíst před během? To je častý dotaz. Rychlá odpověď na ní je, jíst to, na co je kdo zvyklý. Jenže pozor. Jídlo by nemělo být příliš těžké, protože pak bude běh utrpením. Vajíčka se slaninou, párek nebo klobása dokáže pěkně znepříjemnit trénink.

Paradoxně naprosto stejně může znepříjemnit běh třeba vločková kaše, protože může působit jako urychlovač trávení a budete tak muset při běhu vyhledat toaletu.

Jak tedy na to? Půl hodiny před během už byste neměli jíst vůbec. Poslední menší jídlo by mělo být hodinu před začátkem a většímu jídlu dejte hodiny aspoň dvě. Michal si před závody, kde mu nejde o výsledek, klidně i tu klobásu někdy dopřeje, ale to jsou spíše výjimky. Dá si ji ale nejméně hodinu před startem. Co funguje nám oběma? Třeba proteinová kaše, která nemá zase tak moc vlákniny jako vločky. Běžeckou superpotravinou je banán, klidně ho před startem zkuste. Pokud vám nechutná, je tady někdy dost opomíjené avokádové guacamole.

Nepoužít záchod

Toto je Michalův častý problém. Běh mu vždy rozhýbe trávící ústrojí a tak má často co dělat doběhnout do cíle. Snaží se proto volit stravu tak, aby už pár dní před závodem jedl jídla, která mu tyto problémy nezpůsobí. Den před závodem si pak dává rychlé rovinky, které mu pomůžou využít oné místnosti.

Někomu postačí udělat před během pár dřepů, na Michala nejlépe působí sprinty a seběhy. Důležité je najít si ten svůj způsob. Na co nezapomínáme a co vždy pomůže, je brát si s sebou papírové nebo vlhčené ubrousky. Vyhneme se tak improvizacím, ála S tebou mě baví svět. Protože lopuch s beruškou většinou po ruce nebývá, smrková větvička je daleko častější.

Dělat statický strečink

Na základní škole nás vždycky na začátku tělocviku nutili se protáhnout a až pak jsme začali cvičit nebo běhat. Jenže tento postup ničemu nepomáhá a ani není zdravý. Statický strečink totiž není pro studené svaly vůbec dobrý a zvyšuje riziko zranění. Navíc pokud se krátce protažený úpon dostane do zátěže, má tendenci se ještě více stáhnout. Správný okamžik pro protažení je tedy až po doběhu, když víme, že nás žádná další zátěž nečeká. Ideální je tedy, před během pouze aktivovat klouby dynamickým strečinkem a běžeckou abecedou. Hned po doběhu pak pouze svaly zklidnit a jen lehce protáhnout tak, aby se omezilo riziko křečí a pořádné dlouhé protažení nechat domů do tepla, třeba po sprše před spaním si vyhradit 15-20 minut na pořádné protažení v leže. Ideální je v každém cviku vydržet více, než 2 minuty, bez hmitání pouze ve stabilním protažení.

Být na suchu

Je to pořád dokola omílaná věc, ale právě na tyto jednoduché zásady běžci mnohdy zapomínají nebo na ně prostě kašlou. Jenže pití je tak důležité nejenom v létě  – při běhu se organismus hodně potí a potřebuje tekutiny doplňovat. Není ale ideální před během do sebe nalít velké množství – to se pak poběží velmi špatně. Voda vám bude skákat v žaludku, bude se vracet zpátky do krku, budete co chvíli zastavovat a trénink nebude stát za nic. Chce to pít pravidelně a průběžně přes celý den – v menším množství, ale neustále. My poznáme to, že jsme málo pili, že nás pak začne bolet hlava nebo je vodítkem barva moči. Když je sytější, víme, že musíme pít více. Také po běhu se pak napijte. Nám funguje vlažná voda smíchaná s regeneračním sportovním drinkem nebo když ho nemáme, dáváme si vodu se sirupem (nejlepší je domácí), dodáme tak tělu hned i sacharidy.

Leave a Reply