Masérky Bára a Míša: Správnou masáží k lepšímu maratonu

Kdo z běžců by se občas nenechal „napravit“ pod rukama maséra? Jenže není masáž jako masáž, špatná může dokonce hodně uškodit. My jsme objevili Míšu s Bárou, dvě netradiční terapeutky z Touch Therapy, od jejichž dokonalých rukou a doteků se nám nechtělo ani odcházet –  s běžeckým tělem totiž dokážou opravdové zázraky. Skvěle umí uvolnit nejenom přetížené svaly, ale i mysl a veškeré napětí. Vyzpovídali jsme je: 

V čem může ta správná masáž běžcům nejvíce pomoci?

Naše tělo potřebuje častou péči a pozornost, na to máme tendenci zapomínat. Můžeme tady zmínit už tisícekrát opakované věty jako posílení organismu, zmírnění svalového napětí a podpora pohybového rozsahu, osvěžení po psychické a fyzické námaze, uspíšení celkové regenerace, podání vyššího výkonu a celkové zefektivnění pohybového potenciálu. Což je všechno samozřejmě pravda, ale my věříme, že to není všechno. Člověka totiž nevnímáme pouze jako hromadu masa, kostí a svalů. Vnímáme, že věci kolem nás fungují i za principem hmoty. Lidské tělo je samozřejmě naší schránkou, o kterou je třeba pečovat. Pokud však budeme jen plnit potřeby těla, může se stát, že  nebudeme vnitřně spokojení. Proto u nás pracujeme nejen s fyzickým aspektem, ale i s tím jemnohmotným.
Pro běžce je velmi vhodná reflexní masáž chodidel. Chodidla jsou totiž mikrokosmem celého organismu a při chůzi a pravidelném běhání jsou hodně vytížená. Masáž plosek nohou je báječná regenerace a dodání energie zároveň.

Kdy by se mělo po sportu chodit na masáž?

Přijít klidně můžete bezprostředně po sportovním výkonu (ale určitě až potom, co se vydýcháte a organismus se uklidní). Posportovní masáž má převážně regenerační a uklidňující charakter, používáme esence typu eukalyptus, máta, levandule a speciální masti k regeneraci kloubů a svalů. Oproti tomu masáž před sportovním výkonem bývá stimulující a dynamická, doporučujeme jeden den před sportem. Obecně se mluví o masáži i těsně před sportovním výkonem.

Je jedno, v jaké frekvenci na masáže chodím nebo je lepší pravidelnost?

Pravidelnost je určitě lepší než nahodilá masážní setkání, ale nahodilost je zas lepší než nic:) Pokud je vaše fyzická aktivita vysoká, doporučujeme chodit jednou za 14 dní (což je ideální stav), pokud ale udržíte pravidelnost alespoň jednou měsíčně, vaše tělo bude plesat.

Jak mám být na masáž připravený? Co dělat před ní a po ní?

Na masážní terapii nemusíme být nijak zvlášť připravení. Měli bychom dodržovat pár základních doporučení, jako nebýt plně najedení, akutně nemocní, v prvním trimestru těhotenství apod. Konkrétní kontraindikace by se měly vždy probrat s terapeutem před začátkem masáže. Po masáži doporučujeme dbát na pravidelný přísun tekutin (neperlivé vody). Člověk většinou sám cítí, má-li mít zbytek dne spíše v klidovém režimu nebo jít na dýzu. Podle druhu masáže doporučujeme buď klid anebo maraton:)

Chodíte na masáže vy samy? Co jsou podle vás kritéria kvalitní masáže?

Masáž si vyměňujeme pravidelně jednou za měsíc a občas zajdeme ke kolegům. Kvalitní masáž je pro nás hlavně o vědomém dotyku. To, že je terapeut přítomný a během masáže nepřemýšlí nad daňovým přiznáním, je právě to, co jde nad rámec hnětení svalu. Na chvíli si sednout, než se položíte na lehátko. Mít čas po masáži se párkrát nadechnout a ne hned vystřelit zpátky do ulic. Terapeut má mít za den právě tolik klientů, aby byl sám odpočatý a silný. Kvalitní masáž je pokaždé trochu jiná, protože i my jsme každý den trochu jiní, cítíme se různě a potřebujeme trošičku něco jiného. Terapeut naslouchá tělu i slovům klienta. Citlivě se střídá jeho dynamika a intenzita, dotyk je pevný a laskavý.

Může masáž uškodit?

Samozřejmě. S nedostatečně vzdělaným a otráveným terapeutem bude masáž spíše utrpení a pominou-li se základní pravidla, jako například nevyvíjet silný tlak na osu páteře či provádět intenzivní reflexní masáž v čase těhotenství, může mít masáž velmi negativní dopad. Radíme jít za doporučením a o masérském studiu a jeho terapeutech se základně informovat.

Jak jste s Touch Therapy začaly?

Naše společná cesta je dlouhá a začala na gymnáziu. Přes protancované střevíce na rave parties, společného projektu Veget, kdy jsme vařily vegetariánská jídla na různých českých hudebních festivalech až po „maséřinu“ v pražských hotelech Intercontinental, Corinthia a podobně. V tomto čase nám prošlo pod rukama mnoho různých lidí a jejich těl, sbíraly jsme zkušenosti až okolnosti dozrály k tomu, že jsme pocítily potřebu si otevřít vlastní prostor, kde budeme mít dostatek času pro klienta, kde budeme používat kvalitní oleje a esence a kde budou veškeré přípravky v biokvalitě. Zjistily jsme, že takové místo v Praze chybí. Zároveň jsme chtěly přinést nový dech do světa masáží, kdy nejste zavření ve sklepě s orientálními koberci, bambusy na stěnách a unylé ezo youtube hudby. A to se nám podařilo! Lidé se za námi s pravidelností vrací a to hlavně proto, že vnímají, že nás naše práce baví. Pomáhat vlastníma rukama lidem a vidět výsledek skoro okamžitě je něco, co nás naplňuje, posouvá dál a dává našim životům smysl.

Okolnosti zrály dál a byly jsme požádány o předání našich zkušeností ve formě jednodenního workshopu, kde zájemci obdrží základní masérské instrukce a úvod do vědomého dotyku. Protože umět se doma navzájem namasírovat (a to nejen po běhání) je něco, co lidi sbližuje, co jim pomáhá. A to je to, oč tu běží:)

Kdo tvoří Touch Therapy?

Míša Pyšová

Jablka skládá do mandal a miluje osmdesátky. Špagety již preferuje celozrnné, její oblíbenou ásanou je stoj na hlavě. Má ráda třpytivé věci a čisťounká prostěradla. S otevřeným srdcem naslouchá a zůstává s vámi, ať už procházíte v životě čímkoliv. Její esencí je levandule.

Bára Tenčlová

S čokoládou nejde pod 80%. Hadí sílu probouzí na parketu při extatickém tanci. Zásadně neuléhá na nenahřáté masérské lehátko. Má v oblibě leopardí vzory a tendence vědět o vašem životě víc než vy sami. Ráda pracuje s esencí ylang-ylang.

Obě:

Mají společné masérké studio v nádherném půdním prostoru v kubistickém domě nedaleko Čechova mostu v Praze. Několik let praktikují tibetský buddhismus, vedou pravidelné středeční meditace v pražském Tibet Open House, jsou členkami Tergar meditation community.

Leave a Reply