Co dělat, když jste právě přišli o motivaci

Letošní jaro běžcům příliš nepřeje. Aktuální situace s preventivními opatřeními vede k odkládání závodů a často právě těch, které nás motivovaly k tréninkům a výkonům. Co dělat, když nemáte vidinu „cíle?

Nemá smysl nad tím lamentovat a je třeba brát situaci jaká je. Pořadatelé dělají, co mohou a každý běžec by měl sám přemýšlet, jak on může snížit riziko a zároveň zabránit šíření paniky. Když už se s tím smíříme, vyvstane otázka, co teď s tréninkem. Vždyť ten závod, na který jsem se těšil, bude kdo ví kdy. Je vlastně jedno, jestli budu trénovat nebo ne, protože svou formu zkrátka nemám kde prodat.

Nebojte, sezóna se zase rozjede a ten kdo vytrvá, bude na ni připraven. Jak tedy neztratit motivaci?

Najděte si závod v druhé půlce sezóny

I když opatření budou kratší, zaměřte svůj trénink o kousek dál. Druhá půlka sezóny může být ideální cíl. Navíc vždy půjde trénink přizpůsobit případným dřívějším závodům. Pokud navíc ty budete brát jen jako testy před skutečným vrcholem sezóny, můžete se těšit na opravdu skvělý výsledek.

Sestavte si plán s testovacími běhy

Mezistupně k cílovému stavu nemusí být jen závody. Přidejte si do tréninků také rychlé, měřené běhy. Stanovte si cíl na svou oblíbenou distanci a pokuste se ji překonat mimo závod. Je to mnohem těžší, než v závodě, ale posílí to psychiku. Pokud se dokážete překonat i mimo závod, bude to pro vás pak při něm hračka.

Choďte běhat s kamarády

Pohyb venku na čerstvém vzduchu je stále nejlepším lékem na tělo i duši. Vyrazit běhat s kamarádem nebo partou vám vyčistí hlavu. Navíc pokud si při běhu zazávodíte, může to být pěkná zábava. Zkuste si takhle zaběhnout fartlek a počítat si třeba body za každý vyhraný úsek. Poběžíte tak většinu času spolu, ale také si dáte pěkně do těla.

Udělejte si radost

Nevím jak vy, ale já si zkrátka občas musím udělat něčím radost. Takže když vím, že nepřekonám svůj osobák na půlmaratonu, můžu si dát nějaký menší cíl v tréninku a slíbit si za jeho dosažení třeba nové boty, sluchátka, nebo nějakou drobnost do výbavy na kolo. Vidina nějaké nové hračky mě motivuje podobně, jako vidina závodu.

Podporujeme se navzájem

Občas to padne na každého a mít občas blbou náladu je zkrátka normální. Pokud máte kamaráda nebo blízkého, kterého zrovna přepadne, pomozte mu. Vytáhněte ho běhat, nebo s ním jděte jen na procházku. Protože společně je to vždycky lepší.

Nejbližší týdny budou pro nás všechny, pro naši trpělivost a naše nervy pořádnou zkouškou. Má smysl vytrvat, snažit se pomáhat a chovat se zodpovědně k sobě i druhým. Nemělo by nás to ale odradit od běhání tréninku a veselé mysli.

Leave a Reply