5 tipů, jak zůstat v pohodě a fit, když nesmíte z domu

Situace je složitá a nemá smysl nad ní lamentovat, ale udělat vše proto, aby se vše vrátilo do normálních kolejí. Mnoho běžců nemůže jít ani ven a kdo může, musí čelit omezením. Existuje ale pár věcí, díky kterým budete i nadále fit a v kondici. Tyto věci fungují i nám: 

Běhejte do práce (choďte nebo jezděte na kole)

Pokud nemáte homeoffice a chodíte do práce, pak samotná cesta do práce a z práce hromadnou dopravou jsou nejrizikovější části dne. Stojí tedy za to si zabalit baťůžek a vyběhnout. Pokud to máte kousek, nemusíte běžet nejkratší cestou, ale spíše takovou, kde potkáte nejméně lidí. Pokud nemáte možnost se v práci osprchovat, zvolte cestu během aspoň směrem domů. Když to máte do práce daleko, část cesty se dopravte jako obvykle a doběhněte jen tu vzdálenost, která je pro vás ta pravá.

Pořádně relaxujte

Ano, asi jste teď v úžasné formě a byli jste natěšení na jarní závody. To i my, v neděli jsme měli běžet půlmaraton v Athénách, který byl naším snem. Samozřejmě, že svoji přípravu nechceme jen tak hodit do koše, ale dva až tři dny plného odpočinku neuškodí. Můžete si třeba napustit vanu a udělat si doma malé lázně, kdy si nalijete do vody uvolňující koupel na svaly a po vaně celé tělo pořádně namasírujete nebo vám s tím pomůže jiný člen rodiny. Skvělé je i uvolnění s masážním válcem. Teď je na to nejlepší doba. Žádný závod vám neuteče, naopak budete skvěle připraveni na ten pravý.

Běhejte na místě

Pro ty, kdo jsou v úplné karanténě, je to situace ještě těžší. Už druhý, třetí den bude mít absťák každý. Pak nezbývá, něž si vzpomenout na Emila Zátopka, ten běhal v bytě na místě. Ideální je pustit se do abecedy, skiping, lifting a zakopávání. Tyhle cviky vám zlepší techniku a dají se dělat na místě. Nebo zkuste tipy Jacoba Bíny. Skákejte panáka, dělejte dětské krůčky, zkuste zvedání nohou a dřepy.

Zkuste online cvičení

Když nemůžete na své oblíbené hodiny do fitka nebo a jógu, můžete snadno cvičit s oblíbenými instruktory doma. Skvělé a zdarma jsou velmi oblíbené cvičební programy FitFab (www.fitfab.cz), v některých cvičíme dokonce i my. Můžeme říct, že je to  fakt někdy makačka, ale jsou velmi zábavné a čas s nimi uteče jako voda. Moc rádi máme také aplikaci PUMATRAC, kde cvičí například naše oblíbená boxerka Fabiana Bytyqi nebo třeba zpěvák a sportovec Ben Christovao a plno dalších zahraničních sportovců.  Pokud máte rádi jógu, zkuste Jóga virtual (www.jogavirtual.cz), kde najdete naprosto vyčerpávají nabídku jogínských programů a také meditačních cvičení. Pokud chcete něco jednoduchého, přečtěte si, jakou sestavu cviků dělá Soňa každé ráno už několik let.

Pracujte na středu těla

Hlavním hnacím motorem běhu je střed těla. Když na něm zapracujete, bude pro vás následný běh daleko snazší. Neznamená to, že se musíte stát přeborníky v planku, naopak, je mnohem důležitější udělat více krátkých opakování. Dokonce i prkno na kolenou je zpočátku účinnější, než se trápit a nezvládat správně na natažených nohou. Můžete zkusit můj oblíbený večerní „dechový“ cvik. Před spaním zkuste velmi pomalu a zhluboka dýchat. Dlouhý nádech pořádně až do břicha, sledujte při tom, že se vám nezvedá hrudník, ale břicho. Pak zadržte dech na stejnou dobu, jako trval nádech a následně pořádně vydechněte, opět výdech, stejně dlouhý jako nádech. Zkuste 5 až 10 opakování v režimu 4 sekundy nádech, 4 zadržet a 4 výdech. Pak zkuste 4s-5s-6s opět 5-10 opakování a nakonec opět 4s-4s-4s. Nejen že se tím dokonale zrelaxujete, ale posílíte tím také břišní svaly.

Leave a Reply