5 věcí, které by si měl uvědomit každý začínající běžec

Žádný běžec z nebe jen tak nespadl a všichni jsme kdysi začínali. Jenže právě začít je to nejtěžší a plno těch, kteří se k tomu odhodlávají, má určité předsudky. Jak to teda je? 

Nikdo vás nehodnotí

Z čeho mají začátečníci obrovský strach je, že se na ně budou všichni dívat a hodnotit je: jejich tempo, jejich styl, jak jsou oblečení, jak při běhu vypadají, jestli na to nejsou příliš tlustí. Věřte ale tomu, že jiní mají co dělat sami se sebou, se svojí hlavou, se svým tělem nebo se věnují hovoru s dalším běžcem. Je jim tedy úplně jedno, kdo proti nim běží a jak. Tento blok je jen ve vaší hlavě a tak je potřeba se na toto nesoustředit – prostě se na to vykašlat.

Chůze není trapas

Indiánský běh k začátkům patří a není žádná ostuda chvilku běžet a chvilku jít. Tělo si na novou zátěž musí zvyknout a uvidíte, že po pár chodo-bězích zvládnete pak i kilometr, dva běžet. Když totiž jenom poběžíte, velmi rychle se vyčerpáte, ztratíte síly a po druhé už se vám nebude chtít běhat.

Nespěchejte

Jak v rychlosti, tak v cílech. Začínejte velmi zvolna – pomalým, tzv. mluvícím tempem. Je to takové, při kterém můžete při běhu v pohodě mluvit a nebudete se zajíkat. Pokud jste sami, zpívejte si. Nespěchejte ani v plánech. Nejde být už po měsíci super běžec, který si hned dá půlmaraton nebo si střihne desítku pod čtyřicet minut. Samozřejmě výjimky existují, ale většinou chce všechno svůj čas, a také je důležitý kvalitní, dobře postavený trénink.

Nemějte přehnaná očekávání

Běhání je krásný sport, ale pokud běháte jen proto, že teď běhají všichni nebo že díky němu jen chcete za každou cenu zhubnout nebo chcete udělat radost partnerovi, tak to nikdy nebude ono. Běhání mění životy, ale nemůžete očekávat, že začnete běhat a vše bude okamžitě jiné. Zkuste běhat jen tak, pro radost a uvidíte, ty další věci se budou postupně a přirozeně „nabalovat“ samy.

Nedělejte si z běhání těžkou hlavu

Už tak je okolo nás plno situací, které neustále musíte řešit, natož k tomu ještě běh. Když nejde o život, jde o prd. Berte tak i běhání. Samozřejmě motivace a cíle jsou důležité, ale pokud jen budete makat a nebude vás to vůbec bavit, tak to není ideální cesta. Také se nesrovnávejte s ostatními. Nikdy přesně nevíte, jak jsou na tom zdravotně a jak přesně trénují. Inspirujte se, ale nenechte se vystresovat.

Najde se spousta dalších drobností, které dokáží začátek zásadně usnadnit nebo naopak ztížit. Když běháte a nejen když začínáte, dělejte to hlavně s radostí a pro sebe.

Leave a Reply