3 situace, kterými si zaručeně kazíme běh

Mohou být sebelepší podmínky pro běhání, nádherné počasí, můžeme být ve skvělé formě. Stejně nám tyto tři věci, které vypadají zcela banálně, dokážou udělat z tréninku i ze závodů pěkné peklo. Není radno je proto podceňovat!

K napsání tohoto článku nás inspirovala nedělní událost. Po obědě, kdy jsme si dali hrachovou kaši s pěkně osmaženou cibulkou, jsme se pomalu oblékli a vyrazili běhat. Nač čekat, když při dlouhých závodech jíme přímo při běhu a na luštěniny jsme zvyklí několikrát týdně! Jenže ouha! Kaši jsme už po pár minutách měli až v krku a při seběhu do Chuchle jsme cítili, že to opravdu nebyl dobrý nápad. Každý krok byl utrpením pro oba – bolel nás žaludek a obracel se nám. Ještě horší to bylo zpátky do kopce – funěli jsme jako lokomotivy a báli se, co přijde. Nic se nakonec nestalo, ale trénink stál fakt za nic. A to celé kvůli školácké chybě!

Jídlo a jeho skladba

Soňa

Správná výživa je pro mě alfou a omegou a zejména při závodech a před nimi nesmím experimentovat a jíst jen to, co vím, že mi dobře funguje. Moje předzávodní snídaně jsou vločky s jogurtem, banánem a hroznovým vínem. Dodá mi postupnou energii, nemám hned hlad a dlouho na tom vydržím. I když jsem v nějakém hotelu a jsou tam švédské stoly, nehřeším a jím pouze to, navíc si jen objednám jen míchaná vajíčka. Bez pečiva, to nejím a dělá mi v žaludku neplechu. Když mám trénink, který je obvykle večer, dám si proteinovou kaši, tu můžu jíst i půl hodiny před během – zasytí, nabije a neskáče v břiše. Normální jídlo si dávám dvě hodiny před během, ne jak teď.

Michal

Já přece můžu jít běhat vždycky. Klidně po pořádném obědě. Při ultra také v průběhu závodu jím guláš, těstoviny nebo jako posledně bramboráky a nemám žádný problém. Moje oblíbené jídlo před během jsou míchaná vajíčka s párkem. Bohužel. Někdy to zkrátka nesedne a takový běh kdy přemýšlíte, jestli zrychlit, ať už to mám za sebou nebo zpomalit ať to jídlo udržím v žaludku. To není zrovna příjemné.

Příliš mnoho tréninku

Michal

Abych měl výsledky, musím trénovat, to je přece jasné. Někdy je dokonce potřeba jít na hranici vlastních možností, abych je mohl posunout. Jenže odpočívat se také někdy musí. Neklamným znamením je, když vyběhnu a při snaze zrychlit zjistím, že sice stupňuji úsilí, hodinky ale stále ukazují stejné tempo. To je pak dvojí utrpení, nemám sílu pořádně běžet, a ještě ten běh trvá tak strašně dlouho. Pokud to dělám úmyslně, a jdu dva tréninky za den, snažím se najít si chvilku a mezi tréninky si dát dvacet.

Soňa

V poslední době hodně doma cvičím online jógu. Některé lekce jsou ale náročné, tak vím, že když pak půjdu běhat, musím tomu přizpůsobit intenzitu a nedávat si po náročných asánách pak intervaly. Ty jsou lepší, když ten den nic nedělám dalšího, naopak nenáročná jóga na protažení je moc fajn po běhu. Taky si v týdnu dávám jeden den, kdy kromě své pravidelné ranní rozcvičky jen odpočívám nebo si dám wellness.

Nedostatek hydratace

Soňa

Přesně poznám, když jsem málo pila. Začne mě bolet hlava nebo cítím, jak mi trénink nejde. Velmi si na to dávám pozor před závody, kdy už tři až čtyři dny piju fakt pravidelně a kontrolovaně. Nestačí den před závodem se přehnaně nalít. To nepomůže a naopak to organismus vysílí. Při dlouhých závodech piju také pravidelně, jakmile bych zapomněla, okamžitě by mi došly síla a já bych byla velmi vyčerpaná. Důležité je pít i po doběhu – půl litru do mne zahučí, ani nevím jak. K tomu si dávám Recovery Drink, kvůli regeneraci.

Michal

To se mi stává hlavně ráno, když jdu běhat nalačno. Připravím si pití, něco s minerály, jenže jak po ránu ještě spím. Než se oblíknu a vůbec, než se vyhrabu ke dveřím, tak na pití zapomenu a vyrazím. Z počátku jako by se nic nedělo běží se krásně, svítí sluníčko, ptáčci zpívají, prostě je vše růžovoučké. Jenže přijde pátý kilometr a na jazyku ucítím nepříjemné sucho. V tu chvíli úplně vidím, jak si na stole lebedí sklenice plná vody. Jenže já už nejsem doma. Tlačí mně čas a nezbývá, než těch zbylých pět kilometrů nějak doplácat na sucho. Takový trénink za moc nestojí, navíc pro tělo to není žádný med. Celou cestu pak cítím, jak trpí ledviny a srdce.

Protože v tom nechceme být sami, napište nám, tady pod článek, nebo na facebook, jaké nepříjemnosti vám dokáží znepříjemnit běh.

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

Leave a Reply