7 odpovědí, jak začít s trailrunningem

Naší nejoblíbenější běžeckou disciplínou je trailrunning – stále oblíbenější běžecká disciplína.  I když často běháme po silnici a trénujeme ve městě, nejraději však ze silnice odbočíme na pěšinky do lesů a kopců. Proč tedy trailrunning zkusit a jak na něj?

1. Co je to trailrunning?

Trailrunning, jak název napovídá, vychází z anglického „běhat po stezkách“. Jedná se tedy o běh v přírodě, mimo silnice. Začít se dá v lesoparcích, lesích za městem a postupně se můžete propracovat až k běhu v horách a vrcholné disciplíně trailrunningu – skyrunningu. K tomu ale vede dlouhá cesta a chce to spoustu tréninku, nejen běžeckého.

2. Je trailrunning těžší, něž silniční běh?

Ano i ne. Díky tomu, že běháte v terénu a nevyhýbáte se kopcům, je samozřejmě stejná vzdálenost o dost těžší, než na silnici. Jenže u trailrunningu je potřeba běhat hlavou ještě více, než na silnici. Jak to děláme my? Těžší pasáže zvolníme a šetříme síly, abychom pak ty lehčí a seběhy mohli pořádně napálit. Kdo najde optimální balanc právě pro sebe, zjistí, jak ho dokáže tato variabilita nabíjet a pak je pro něj trailrunning lehčí.

3. Jsou pro trailrunning potřeba speciální boty?

Opět ano i ne. Pokud začínáte, můžete si na první pokusy v lehčím terénu vzít pevnější silniční boty. Jakmile ale začnete zrychlovat, běhat v traverzech po kamenech, skalách anebo vyrazíte do hor, nezbyde vám nic jiného, než si kvalitní trailové boty pořídit – díky speciální hrubé a speciálně tvarované podešvi vás „podrží“ v terénu. Když vás začne běh v horách bavit, věřte, že neskončíte u jedněch. Každý typ terénu, každá vzdálenost si říká o jiné boty.

4. Jak najdu pěknou trialovou trasu?

Já s oblibou říkám, stačí se dívat okolo sebe. Často opravdu můžete odbočit první pěšinkou za městem do lesa a sledovat zlomy, kopce, terénní vlny a za chvíli zjistíte, jak si trasu vytyčit sám a dostat se kam se vám zamanete. Pokud s tím ale nemáte zkušenosti nebo nemáte dobrý orientační smysl, je dobré zkusit najít trasy ve službě Strava, nebo si nechat navrhnout trasu s pomocí Garmin Connectu. Obě varianty využívají oblíbené běžecké trasy ostatních uživatelů, a tak není problém se jimi nechat inspirovat.

5. Jaké je optimální trailrunningové tempo?

Stejně jako při silničním běhu, pokud si chcete užívat trasu, pak zkuste mluvící tempo. Dokud při běhu můžete plynule mluvit nebo si zpívat, je tempo OK. Problém nastane, když se pustíte do prudkého kopce. Tam zapojíte jiné svaly, než jste zvyklí a najednou je potřeba se orientovat spíše podle úsilí. Nestyďte se i jít, část může být klidně i po čtyřech. Snažte se své tempo uzpůsobit tak, abyste byli schopni na vrcholu kopce znovu bez rozdýchávání vyběhnout.

6. Je trailrunning nebezpečný?

Je to jako všude jinde. Je potřeba se učit číst terén, zbytečně neriskovat, na neznámých místech běhat pomaleji. Čím více budete mít zkušeností, tím snazší to pro vás bude. Dobrá příprava a znalost zákonitostí, jak se terén chová, výrazně sníží riziko zranění. Předvídejte a pokud nevidíte za terénní zlom nebo za zatáčku, počítejte s tím, že tam může být sráz, kámen nebo jiné nebezpečí.

7. Co je potřeba se naučit?

Základem trailrunningu je předvídání. S oblibou říkám, že to jsou běžecké šachy. Musíte myslet několik kroků dopředu. Vždy se dívejte dál před sebe a terén, kam šlapete, si zapamatujte. Nohy musí automaticky šlapat tam, kde je to nejvýhodnější. Naučte se okamžitě měnit rytmus kroků. Někdy je třeba krok natáhnout, někdy rychle zkrátit. Když zakopnete, musí druhá noha okamžitě dopadnout na zem a udržet balanc. Nebojte se také používat ruce ke koordinaci těla při běhu na nerovném povrchu – klidně je roztáhněte i do široka, zejména při sebězích. Je to jako když má provazochodec k vyvažování  tyč. Vždycky mějte na paměti, že běh je jako tanec, ale trailrunning je taneční improvizace. Abyste ji zvládli, musíte se naučit všechny varianty a pak je podle potřeby skládat do jednoho ladného celku.

Nebojte se trailrunningu, ale myslete také na to, že bez dobré přípravy není dobré jít hned na nejtěžší trasy. Když běhání v přírodě mimo silnice jednou zkusíte, zjistíte, že není cesty zpět – je prostě krásné a svobodné. Napište nám, jak jste začínali. Nebo jestli se do trailu teprve chystáte.

Leave a Reply