5 tajemství, které i z věčného začátečníka konečně udělají běžce

Kolikrát jste už s běháním začínali a nikdy u něho nevydrželi? Klid. Nejste v tom sami. Stačí ale dodržet několik zásad a běh se jistě stane vaší součástí!

Tajemství č. 1: Běhejte hlavně kvůli sobě

Ano, běhání je teď in, ale ne každému musí vyhovovat. Velkou chybou je začít jen proto, že jste viděli běhat vašeho známého nebo že běhá váš partner a vy chcete být s ním. Pokud nemáte sami svou vnitřní motivaci, nikdy u toho nevydržíte. Skvělé je si dát nějaký cíl. I malý – třeba zlepšit si kondici, být více na čerstvém vzduchu, poznat více sám sebe a své tělo. Nebo prostě běhat jen tak, pro radost. Jde to i u začátečníků a je dobré nad tím zas až tolik nepřemýšlet a nedělat si z běhu hlavu.

Tajemství č.2: Budťe trpěliví

Hodně těch kteří se k běhání zase po pauze rozhoupou, dojede na dvou stejných věcech: přepálí tempo nebo vzdálenost. Tělo, které není na běh zvyklé, si tento „nový“ pohyb musí postupně zvyknout. Když začnete, vyběhněte velmi zvolna. Ideální je „mluvící tempo“, tedy takové, kdy při běhu můžete v klidu mluvit a nebudete se zajíkat. Když jste sami, zpívejte si, i tak to poznáte. Když nemůžete popadnout dech, je to tempo už rychlé a navíc zaručeně začne píchat v boku. A co vzdálenost? Nechtějte hned trhat rekordy. Spíše začínejte na krátké vzdálenosti a postupně ji navyšujte.

Tajemství č. 3: Nebojte se chůze

Že nejste chodec a že teď zase chcete běhat? Ano, to víme. Jenže tělo na souvislý běh není ze začátku připravené. Budete se zbytečně jen trápit za každou cenu, abyste běželi. Jenže když začnete lapat po dechu a opět se dostaví to nepříjemné píchání v boku, dál už se nerozběhnete a zase to, jako vždy pak vzdáte. Pokud to nedovolí vaše ego, jděte běhat tam, kde vás nikdo neuvidí a střídejte běh s rychlou chůzi. Tělo si zase nevykne a uvidíte, že se brzy dostanete jen k běhání.

Tajemství č. 4: Vybudujte si návyk

Je prokázáno, že organismu trvá 21 dní a když nějakou věc děláte pro tuto dobu pravidelně, tak si tělo z ní udělá návyk a vy budete běhání potřebovat. Neboje se, nebudete muset běhat všech 21 dní za sebou, ale měli byste chodit běhat pravidelně, ideálně ob den. Opět stačí kratší vzdálenosti a také pomalé tempo, klidně i běhání protkané chůzí. Pokud budete ale trénovat nahodile, návyk se nedostaví.

Tajemství č. 5: Nemusíte v tom být sami

Bojujete občas sami se sebou? Přesvědčujete se, proč zrovna dneska to nejde, co vás bolí nebo že máte něco velmi důležitého na práci, než abyste šli zrovna běhat? Hodně pomáhá, když běháte s parťákem, který vás vytáhne, i když se vám třeba nechce. Skvělé jsou i běžecké skupiny. Pokud bydlíte někde, kde nikoho neseženete, zkuste se motivovat v běžecké skupině na Facebooku nebo existují virtuální běžecké výzvy nebo skupiny. Když svůj záměr, že jdete běhat oznámíte, těžko se vám pak bude vymlouvat.

Náš tip: 

Skvělou možností je běhat ve skupině. A můžete to zkusit přímo s námi na našich výbězích Běhám s Running2, které jsou určené i začátečníkům nebo těm, kteří s běháním stále začínají. Startujeme každý čtvrtek od 18:20 hod. od našeho prostoru Simply Relax, Mánesova 63 v Praze. Uvidíte, že při pohodovém běhu s povídáním se rozběháte, ani nevíte jak.

Leave a Reply