6 dokonalých míst, která jsem si zamiloval na první proběhnutí

Odjakživa miluji cestování. Kdykoliv je to možné, tak vyrážíme někam mimo město. Všude objevujeme hodně krásných míst, ale některá jsem si zamiloval, jen co jsem se tam rozběhl. Která to jsou?

Itálie – Emilia Romagna

Italská oblast přímo sousedící s mnohem známějším Toskánskem je opomíjena naprosto neprávem – nabízí skvělou kombinaci hor, vinic, luxusního jídla a přátelských lidí. Vracím se tady pravidelně každý rok navštívit přátele a proběhnout se s nimi po kopcích, kde se proháníme s divokými koňmi, navštěvujeme památky. Zkrátka si pěkně po italsku užíváme života. Miluje to tady i Sonička, která tady natáčela klip se špičkovým lyžařem Albertem Tombou.

Bosna a Hercegovina – Jahorina

Další místo, kde se cítím vítaný. Kamkoliv tady přijdete, vřele vás tu místní přijmou. Příroda si tady v horách za třicet let, kdy se sem nikdo nemohl dostat, převzala vládu nad celým okolím. Teprve v loňském roce se podařilo odminovat téměř celou oblast a je tak tady bezpečno. Jen občas můžete narazit na místa s policejními páskami a nápisy „pozor miny.“ Divoká příroda je blízká mému srdci a tady si ji můžu užívat na každém kroku.

Polsko – Lemkowyna

Krásné hory nemusí být vysoké, o tom jsme se přesvědčili v polské Lemkowyně, nedaleko ukrajinských a slovenských hranic. Hory tady nejsou nijak vysoké, ale přesto jsou z nich překrásné výhledy na celé Polsko, které se táhne jako téměř rovina na západ až k moři. My si tady prošli část staré turistické trasy v rámci závodu Lemkowyna Ultra Trail.

Lužické hory

Vždy jsem si myslel, že Českou republiku znám jako své boty a nic mě tady nepřekvapí. Jenže před pár týdny mě kamarád Pavel vytáhl na Prominentní Vrcholky Lužických Hor 24. Stačilo uběhnout pár kilometrů a tyhle ne zrovna nejvyšší kopečky jsem začal zbožňovat. Kopce bez značených cest, kde je možné objevit skryté vodopády nebo překrásné skály, a to vše na místech, kde celý den nemusíte potkat živáčka.

Jižní Tyrolsko

Horní Adiže – autonomní italská oblast, kde sice až 60 procent lidí mluví německy. Od jezera Garda až k rakouským hranicím se tady dá najít vše, co cestovatele láká: hory, voda, klid, krásné výhledy. Stačí si jen vybrat. Výhoda je, že pokud jedeme do Itálie autem, téhle oblasti se nevyhneme a tak si stačí trasu dobře naplánovat a pár dní třeba na cestě do Milána nebo Emílie Romani strávit i tady.

Itálie – Vale Aosta

Potřetí Itálie. Tentokrát oblast skrytá v horách táhnoucí se od Monte Cervino (Matterhornu) až skoro k Milánu. Tady máte jako na dlani masiv Monte Rosy, Matterhorn i Monte Bianco) Mont Blanc. Když mě tady můj kamarád Davide přivedl, připadal jsem si jako v pohádce. Sám se před několika lety rozhodl odstěhovat z Milána, kde má firmu, a žít s rodinou v malebném městečku Gressonay-Saint-Jean. Do kanceláře pak dojíždí, jen když je to nezbytně nutné a já se mu nedivím. Tady se dájí najít místa, o kterých se vám ani v nejbláznivějšíc snech nesnilo.

Mám ještě spoustu dalších míst. O některých jsme už na našem blogu popsali, o jiných teprve psát budeme. Tady je ale má malá inspirace na místa, která, až to zase půjde, stojí za to určitě  navštívit a proběhnout si je.

Leave a Reply