5 tipů, jak vylepšit svoje běhání

Stále běháte, ale už je to taková rutina? Nijak nezlepšujete, stále je to je jen dokola a sem tam se i přistihnete, že vás běhání nebaví tolik, jako dříve? Víme, jak tomu dát novou šťávu. Zn. vyzkoušeno na sobě!

Změňte trasu

Není nic nudnějšího, než několikrát do týdne běhat pořád to samé. Pak už znáte každý strom, každý patník, každou lavičku, každý kámen. I my, i když máme blízko domu svoje oblíbené trasy, tak je střídáme. Někdy jen stačí změnit směr okruhu a vypadá to najednou jinak. Nebojte se podívat se i do mapy a zaběhnout tam, kde jste ještě nebyli. My tak třeba před měsícem našli krásnou vyhlídku v Chuchelském háji, kde jsme byli úplně poprvé. Nová trasa zaměstná hlavu a také změní i tempo, zvlášť, když je trochu členitá a kopcovitá.

Nebojte se přírody

Mnoho silničních běžců zůstává jen ve městě a běhá jen mezi domy, maximálně v parku, kde ale může být spousta lidí. Přírody se bojí kvůli terénu a kopcům. Jenže právě to je tak zajímavé! Pokud máte dobré trailové boty, podrží vás na každém povrchu. Chce to jen si je pořádně „ošahat“ a zjistit, co všechno zvládnou. Ano, kopce jsou těžké, ale lze si je zamilovat. Ty prudké klidně nahoru rychle choďte, děláme to tak i my, abychom se příliš nevydávali z energie. Nahoře nás čekají krásné výhledy a dolů to pustíme. Roztáhneme ruce jako křídla – to pomáhá vyrovnávat balanc a tělo nahneme směrem dolů – nebrzdíme stehny. Chce to zkoušet a nebát se, právě hlava a strach je to, díky čemu můžete spadnout.

Nechejte se změřit

Ustrnutí na místě může být způsobeno nevhodným tréninkem, stravou a nepochopením, jak funguje vaše tělo. My aspoň dvakrát do roka chodíme na zátěžové testy, kde přesně zjistíme, jak na tom jsme. Nejdůležitější pro nás byl ten první, kdy jsme zjistili, jak každý fungujeme. A je to opravdu zajímavé – Sonino tělo jede hlavně na cukry, takže potřebuje při dlouhém závodě doplňovat energii, Míšovo zase na tuky, takže vydrží skoro nejíst. Projevuje se to i v normálním životě – Soňa může sladkostí kolik chce a nepřibere, Michal se cukrům musí vyhýbat. Také přesně víme, v jakých tempech tepech a s jakým výkonem běhat v tréninku, aby byl výsledek co nejlepší, stejně tak víme, jak se pustit do závodu, aby nám před cílem „nedošlo“.

Vytyčte si svůj vlastní cíl

Ano, zlepšit se v tempu i v délce může být krokem napřed, ale pak je to pořád dokola a když se dostanete do „mrtvého“ bodu a nepůjdete ve výkonnosti nahoru, bude vás to jenom stresovat. Skvělé je dávat si cíle například v podobě závodu, který jste si vždycky chtěli zaběhnout. My to tak měli loni, kdy jsme postupně, po celou sezónu absolvovali několik horských závodů, na kterých jsme navyšovali obtížnost i délku a posouvali se tak postupně dál a měli na co zajímavého trénovat a těšit se. Pokud nemáte rádi závody, zkuste nějakou zajímavou, třeba i virtuální výzvu. I takový cíl vás dovede pěkně nakopnout a popohnat. Michal se teď třeba pokouší vylepšit svůj výsledek na PVLH24 v Lužických horách a Soňa si zase zkusí kus trasy.

Přestaňte trpět

Ubírá vám energii, že vás neustále po běhání něco bolí? Zažil to asi každý běžec, ale nesmí se to stát samozřejmostí. Hodně problémů způsobuje špatný běžecký styl nebo určité dysbalance. Nám se osvědčila analýza běhu v Salming Concept store, kde s námi Michal Vítů probral náš styl a poradil cviky, s jejihž pomocí se tělo postupně samo naučí některé nesrovnalosti napravit.

Každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Pokud tedy budete zkoušet některou z našich rad, vždy se zamyslete, jestli příliš netlačíte na pilu. Protože někdy může být stagnece nebo zhoršování formy signálem, že tělo potřebuje na chvíli vypnout. Zvolnit a začít opět heldat radost z běhání.

Foto: Nutrend, Zdeněk Zatloukal

Leave a Reply