Maďarský Hévíz – proč sem (nejen jako běžec) určitě musíte jet

Po době karantény jsme potřebovali několik věcí: cestovat, po dlouhých bězích zregenerovat svá těla a také poznat nové běžecké trasy. To všechno se nám podařilo v Hévízu  – v místě s největším biologicky aktivním a přírodním termálním jezerem světa, které má blahodárnou vodu také pro běžce.

Hévíz je malebné městečko na jihozápadě Maďarska, nedaleko Balatonu, kam se z Brna dostanete za necelé čtyři hodiny. Cesta je sice dlouhá, zvlášť od nás z Prahy, ale stojí za to sem dojet. My jsme tu už byli na podzim před dvěma lety na podzim a s nadšením jsme se sem vrátili. Každé roční období tu má totiž jinou atmosféru.

Proč v létě do termálů? Protože i s letním počasím je to jako na houpačce, a tak tropy nemusí být vždycky, a to se stalo i nám. Bylo pod mrakem a teplota určitě nebyla na koupání a opalování se venku. Jenže u termálního jezera to jde. Má rozlohu 4,4 hektarů a napájí ho v hloubce 38 metrů termální pramen. Voda proto má velmi příjemnou teplotu okolo 34 stupňů, v zimě má o deset stupňů méně.

Ležet se dá krásně venku, je tu dostatek lehátek a celý areál je krásně upravený. Pokud je zima, můžete se koupat v zakryté části uprostřed lázeňské budovy, ale i v zimě doporučujeme vyplavat ven, odkud je krásný pohled na jezero. My relaxovali venku v županu a při koupání nás tu teplá voda vždy ohřála.

Proč je jezero pro sportovce tak blahodárné? Speciální složení vody obsahuje síru a minerální látky, které mají skvělý vliv na regeneraci svalů a kloubů. Dá se v něm i plavat, ale nedoporučuje se to, kvůli tomu, že pak budete zatěžovat srdce. Proto jsou všude ve vodě speciální madla, kterých se můžete přidržovat a jen relaxovat nebo je tu vhodný plovací kruh, který vás bude nadnášet. Pokud máte chuť, můžete tu jako my absolvovat masáž (i v masážních stáních s výhledem na jezero) nebo vyzkoušejte nějakou s procedur s bahnem, je léčivé zejména na klouby.

Protože jste v lázních, mnohé hotely mají velký wellness s bazény, kde také využívají termální vody. My odpočívali našem hotelu Europa Fit, který připomínal hotely na dovolené u moře. Několik bazénů, z nichž byl jeden termální, bylo k nabrání sil přímo ideální, stejně tak jako malý bazén sloužící k termální terapii. Když jsme plavali venku, cítili jsme se jako na prázdninách.

Běhání

Jenže nebyli bychom to my, kdybychom nešli běhat. Hévíz leží nedaleko Balatonu, tak jsme se vydali tam. Míša naplánoval trasu po cyklostezce, do městečka Keszthely. Trasa je to jednoduchá a jen mírně zvlněná, ale vede krásným lesem a dá se ozvláštnit vběhnutím na pěšinky v lese.

Pokud by vám kopečky přece jen chyběly, můžete si cestu prodloužit a běžet nejprve k vyhlídkové věži a na kopec Kő-hát. Trasu si pak natáhnete klidně na půlmaraton k Balatonu a přidáte solidní převýšení. Zpět se pak dostanete po cyklostezce nebo stejnou trasou. Není to ale jediná možnost. Variant se tady nabízí mnohem více. Pro milovníky silničních ultra se tady běhá UltraBalaton s krásnými 211 kilometry. Pokud dáváte přednost kratším trasám, můžeme vřele doporučit Running Festival, který se v Hevízu koná každoročně a letos je kvůli koronaviru přesunut na podzim. Na tomto závodě si vyberete z tras 4, 14 a 21 kilometrů po okolí. A co může být pro běžce lepšího, než spojení běžeckých závodů a regenerace v nádherném prostředí?

Leave a Reply