Co dělat, aby vaše běžecké boty vydržely co nejdéle

Boty na běhání nejsou věčné a je potřeba s nimi správně zacházet, aby dobře sloužily a perfektně se v nich běhalo. Jak na to? 

Obecně se doporučuje je vyměnit nejpozději po cca 1000 kilometrech, ale jsou boty, které jich vydrží i 1500, zejména u lehčích běžců. Na druhou stranu není výjimkou ani chybou bot, že některé závodky jsou již po 300 kilometrech na vyhození. Dneska ale budeme řešit boty pro běžné běžce, kde platí tato:

Správně si vyberte velikost

Při prvním výběru bot běžci často šlápnou vedle. Celý život nosíme nějaké číslo bot a nemáme s ním problémy, jenže při běhu potřebuje noha prostor, aby mohla dobře pracovat, proto musí být bota aspoň o číslo větší. Nemá to vliv jen na pohodlí, ale také na výdrž boty, protože materiál svršku i mezipodešve potřebuje prostor, kam se může deformovat při odrazu. Problém může být také šířka chodidla a jeho tvar. Proto ne každý může použít stejnou botu. Někomu zkrátka sedne a bota vydrží, jinému ne a začne praskat nebo se trhat.

Používejte boty na správný povrch

Každá bota je určená na jiný povrch, na kterém podává nejlepší výsledky, ale také na něm nejdéle vydrží. Závodní silniční botu si zkrátka šetříme v botníku a vytáhneme ji jen na závod na asfaltu. Podobně trailové závodky zase do terénu, ale nikdy je nebereme na trénink, tyto boty chtějí zvláštní péči. Proti tomu u tréninkových a objemových bot respektujeme, nač jsou určeny. Nejenže bota do terénu často na silnici klouže a vydává nepříjemné zvuky jedoucího traktoru, ale také se podešev velmi rychle opotřebovává. Proti tomu silniční bota v terénu – to je vyloženě nejkratší cesta ke zranění. Minimální vzorek nepodrží a často menší stabilita znemožní dostatečnou kontrolu v technickém terénu, navíc hrozí její proražení kamínky zespodu nebo větvičkami zeshora.

Střídejte je

Často se setkáváme s názorem: „Mně jedny boty stačí.“ Jenže pokud máte jen jeden pár, nedáte jim třeba prostor po dešti vyschnout, tak tím snižujete jejich životnost. Stejně tak nohy potřebují různé impulzy, které dokáží nabídnout právě rozdílné boty. Dvoje boty koupené společně tedy vydrží o trochu déle, než dvoje boty koupené až po konci životnosti prvních. Navíc tím snižujete riziko zranění a můžete mít lepší výběr pro různé běhy.

Dbejte na dobré vysoušení

Když běžíte v dešti nebo se proběhnete potokem (a po doběhu jsou boty stále mokré), nesušte je prudce u radiátorů, ani na přímém slunci. Vložte do nich zmuchlané noviny nebo naše oblíbené polštářky SmellWell (pohlcují vlhkost i pach) a nechte je vyschnout při pokojové teplotě nebo ještě lépe na venkovním vzduchu, avšak ve stínu.

Perte/neperte

Na praní jsou dva názory. Třeba Sonička je jednoznačným zastáncem „neprat“ – protože se tím prý boty ničí a neplní pak tak dobře svoji funkci. Naproti tomu to já nevidím tak jednoznačně. Podle mně je jen potřeba boty na praní správně připravit a prát je šetrně. A co obnáší taková příprava?

Boty nejprve lehce očistím od kamínků a přischlého bahna –  třeba sprchou. Vytáhnu z nich tkaničky a stélky (vložky). Boty pak raději vložím do pracího sáčku, to aby se v pračce nepoškodily. Pak zapnu jemný program na 30 stupňů. Některé pračky mají pro boty dokonce speciální program. Po vyprání je nechám na vzduchu vysušit vycpané novinami nebo se SmallWellkami uvnitř.

Boty toho musí vydržet hodně, ale nejsou nezničitelné. Proto se k nim chovejte s láskou a pečlivě a ony vám to vrátí.

Leave a Reply