7 rad pro věčné běžecké začátečníky

Dovolená, příliš velké horko, moc slunce, únava, nedostatek času…poznáváte se? Jsou to také vaše výmluvy, proč jste přes léto přestali běhat? A ne a ne se dokopat k tomu zase začít? Tady jsou naše tipy, jak to udělat, aby byl nový začátek lehčí a hlavně abyste pak už nepřestávali:

1. Překonejte lenoru

Vždycky se nějaký důvod, proč nejít běhat, najde. I když máte v záloze tisíce výmluv, určete si přesné datum a hodinu, kdy prostě běhat půjdete. Nejlépe vám v tom pomůže kamarád – běžec. Když se spolu pevně domluvíte, tak to tak snadno nezrušíte, a navíc vás to ve dvou bude více bavit. 

2. Začínejte zvolna

Jste opět na začátku, a tak si tělo musí na zátěž postupně zvykat. Proto tempo, jaké jste měli ve své vrcholné formě není tím, kterým byste měli znovu začít. Vyběhněte pozvolna a nebojte se klidně přejít i do chůze. Důležité je, abyste se cítili dobře. Když totiž první běh přeženete, nebude se vám chtít na další.

3. Vyberte si hezké prostředí

Když poběžíte v zajímavé krajině, snadněji zaměstnáte hlavu a nebudete tolik myslet na to, že to jde ze začátku ztěžka. Nemusíte hned do lesa – městský park nebo takové oběhnutí rybníku či přehrady, to je jako balzám na duši. Dodá vám novou energii a vy si to více užijete.

4. Dávkujte kilometry

Stejně tak, jako na začátku nepřepálit tempo, je nepřepálit ani vzdálenost. Nemusíte mít nutně ani sporttestr. Zkuste ho na začátku nechat doma a poslouchat vaše tělo. Samo si řekne, kdy je to pro něho ještě fajn a kdy už se cítí unaveně.

5. Myslete na odměnu

Buďte na sebe hodní. Když běžíte, myslete na něco, co vás čeká v cíli. Klidně to může být kopeček zmrzliny nebo malý dortík, pivo nebo nějaké dobré jídlo. Po doběhu totiž tělo skvěle pálí kalorie. Nemělo by se to však stát běžnou věcí, že se pak po každém tréninku budete cpát cukrovinkami.

6. Po běhu protahujte

Tím, že teď nejste na zátěž tolik zvyklí, je důležité, abyste tělo po výkonu protáhli. I když jste uběhli třeba jen dva kilometry, i tak je to velmi důležité. Konec tréninku by měl být v pomalejším tempu a pak má následovat strečink. Teď, když je teplo, ho můžete provádět i na trávě v sedě nebo v leže. Je to příjemnější a vy si tak i lépe odpočinete.

7. Vsaďte na koupel

I když jste provedli strečink, je možné, že pak stejně budete svaly cítit. Udělejte si proto uvolňující koupel, do které dáte aromatickou směs třeba z levandule a arniky. Levandule uklidňuje a arnika působí na namožené svaly. Stačí dvacet minut. Voda by však neměla být příliš horká. Pak se ještě namažte uvolňujícím přípravkem na svaly – třeba gelem nebo olejem. Teplem z koupele se jeho účinek ještě znásobí, budete lépe regenerovat a nic vás nebude bolet.

Foto: Markéta Strnadová

Leave a Reply