5 chytrých tipů, jak si na běhání konečně najít čas

Nevíte, kde vám hlava stojí? Máte náročnou práci, staráte se o rodinu, o domácnost a na váš milovaný běh už  jaksi času nezbývá? Zkuste to, co funguje nám i našim přátelům:

Staňte se ranním ptáčetem

I když jsme spíš sovy, tak sami dobře víme, že když si ráno přivstaneme, tak je to naprosto úžasné. Den se probouzí, vzduch je krásně svěží a běží se prostě nádherně. Výborně nás to nabije energií a přitom jen na sebe stačí hodit oblečení, zakousnout kousek banánu a vyrazit. Máme už pak splněno a den je klidný a nemusíme pak myslet na to, kdy budeme trénovat.

Běhejte do práce nebo z práce

Občas to tak dělá Míša (Soňa nemá kam běhat, ta pracuje z domu) a dělají to tak i naši přátelé – zejména náš zubař Míra. Trénuje na náročný maraton a také na triatlony a přitom nemá vůbec žádný čas. Celý den je v ordinaci a pak má doma dvě malé děti a psa. V pátek jsme viděli, že si hezky dal ranní půlmaraton. To je sice extrém, ale pokud to do práce máte fakt daleko, zkuste běžet třeba jen půlku cesty. V práci si nechejte čisté oblečení, ručník a kosmetiku, ať to zbytečně s sebou nemusíte tahat v batohu. Běhání do práce a z práce jsme viděli také v Londýně, kde je to úplně běžné a praktikuje to tak spousta lidí. Pokud v práci nemáte sprchy, běhejte po pracovní době domů.

Trénujte místo oběda

Obědová pauza. Skvělý čas, jak ji také využít, zejména pokud rádi neběháte ráno anebo do práce. Ideální je to pro ty, kteří však mají na pauzu hodinu, za třicet minut byste to asi moc nestíhali. Nachystejte si oběd doma dopředu nebo si ho kupte cestou do práce, abyste ho po doběhu mohli hned sníst a nezdržovali se. Ideální je obědová pauza k rychlým, intervalovým běhům nebo třeba k fartlekům.

Naplánujte si trénink během dne

Pokud to vaše práce umožňuje, zkuste si běh naplánovat mezi schůzkami. Dělal to takto Michal, když míval hodně meetingů u klientů. Ráno si s sebou vzal běžecké oblečení a naplánoval si, kde si může dát sprchu. Vždy je nějaká možnost, ať již v některých kancelářských budovách, fitness centrech nebo sportovních klubech. Pak zkrátka využil hluchého místa a vyběhl. K dokonalosti to přivedl jeden český manager a novinář – ten běhá s batohem, ve kterém má sbalené i věci na převlečení a běhá tak přímo na schůzky.

Plánujte si běžecké schůzky

Když už běháte ze schůzky na schůzku, je to jen kousek k tomu, domluvit si jednání přímo při běhu. Dnes běhá skoro každý a dohodnout si s klientem společný běh, může být zajímavým impulzem k lepší spolupráci. I tuto možnost jsme párkrát využili a musíme říct, že to rozhodně není špatný způsob, jak zvládnout práci i trénink. Podobně fungoval i Steve Jobs, ten sice neběhal, ale některé schůzky si plánoval na procházku. Udržoval se tak v kondici a při pohybu to člověku lépe myslí.

Foto: Zdeněk Zatloukal Nutrend

Leave a Reply