Co dělat, když máte špatný běžecký den

S běháním je to mnohdy jako na houpačce. Někdy to jde téměř samo a jindy velmi ztuha. Co pak dělat, když to vůbec nejde?

Neperte se s tím

Vezměte to prostě jako fakt, dnes to nejde. Stane se zo občas každému. Na vině může být plno důvodů: přetrénování, únava, stres v práci, nedostatečné vyspání, nevhodně zvolené jídlo. Hlavně není dobré říkat si, jak jste nemožní a mít na sebe zbytečnou zlost. To nepomůže, a naopak vás to jen ještě otráví. Přijměte to jako fakt. Když tělo vysílá varovné signály, tak je dobré je poslouchat, ale není dobré to hned při každém malém neúspěchu nebo diskomfortu vzdávat.

Myslete na své cíle

Pokud se chcete posunout dále, tak někdy bez bolesti a sebepřemáhání nepůjde. Je velmi důležité také umět pracovat se svojí hlavou. Ta občas pěkně zlobí a říká, vzdej to, vykašli se na to, nemáš na to. Jenže právě umět ji ovládat je to nejtěžší. I my to mnohokrát zažili, zvláště při některých dlouhých a náročných závodech, ale i při obyčejném trénku. Jenže když to vzdáte, tak budete stejně otrávení. Naopak, když se překonáte, budete mít radost ze sami sebe a bude vás to posouvat dále. My si často říkáváme větu: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Nezapomínejte odpočívat

Ano, my víme, že to říkají ti praví, odpočinek se u nás často dostaví, až když už si o něj tělo nekompromisně řekne, ale stále se snažíme na to myslet a relaxovat, jak to jen jde. Zkrátka někdy přetrénování vede ke ztrátě motivace a dát si „chvíli voraz“ není vůbec na škodu. Naopak může se stát, že tělu začnou endorfiny chybět a samo si opět o svou dávku sportu řekne.

Vzpomeňte si na svůj vzor

Mít v někom vzor není vůbec špatné. Ne proto, že bychom ho měli kopírovat, ale proto, že nám dokáže dodat ztracenou energii. Michal si v tréninku často připomíná Zátopka nebo Prefontaina. Když ho ale před několika týdny přestalo bavit běhat závody a marně hledal na startu jiskru, kterou by zapálil, pomohl mu Jirka Ježek. Když ho viděl, s jakým nadšením nastupuje do závodu a jak kolem sebe šíří pozitivní energii, bylo to rázem zpět.

Bavte se o tom s přáteli

Špatné dny nejen ve sportu dokáží spolehlivě zahnat přátelé. I v běžném životě se každému stává, že na všechno sám nestačí. A stejně nadšení kamarádi jsou od toho, aby nám znovu vrátili chuť jít do toho po hlavě a znovu a znovu začínat, i když se zrovna nedaří.

Pokud už se vám to stalo a byli jste v situaci, že to opravdu nešlo, jak jste to řešili? Napište nám tady pod článek na Facebook nebo na Instagram.

Foto: Zdeněk Zatloukal pro Nutrend

Leave a Reply