Everesting – strmá výzva, která pomáhá

Výzvy – ty jsou mottem celé letošní sezóny. Jednu takovou si připravil Pavel Fenyk – náš kamarád, parťák a hlavně skvělý běžec, který je v českém ultra běhu pojmem. Je také prvním oficiálním českým Everesterem – tedy člověkem, který dle pravidel Everestingu zdolal v jedné aktivitě celou výšku Mount Everestu. V čem tedy výzva spočívá a jak pomáhá ? Na to jsme se ho zeptali:

Co to vlastně Everesting je?

Everesting je výzva, ve které na celém světě lidé dosahují opakovanými výstupy po stejné trase výšku nejvyšší hory světa, Mount Everestu. Základní podmínkou je dosažení potřebné výšky opakovaným výstupem na jednom libovolném úseku stoupání. Vše je třeba provést v rámci jedné aktivity bez přerušení. Kromě základní výšky 8848 m je možné získat zápis také na výšku 4424 m, na 10 000 m a násobky 8848 m.

Jak jsi na takový nápad s touto výzvou přišel?

Byla to náhrada za zrušené závody. RWTTC už jedenáctý rok pomáhá postiženým dětem dostat se více do přírody a zažít sport, i když samy nemohou běhat. Naše propagace dosud probíhala především tak, že jsme se s dětmi účastnili běžeckých závodů PIM. Určitě jste už někdy na takových závodech viděli běžce tlačící vozík s dětmi.

Proč jsi Everesting spojil právě s charitativní akcí pro RWTTC?

Sám se již několik roků účastním s RWTTC při pražských maratonech a půlmaratonech, které však byly zrušeny a tak jsem to chtěl nahradit tímto způsobem.

RWTTC je zkratka pro Running With Those That Can’t – organizaci, která skrze sportovní běžecké události zvyšuje povědomí o hendikepovaných dětech a jejich rodinách. S pomocí okolí získává organizace finanční prostředky na nákup speciálních vozíčků, díky kterým mohou běhat i ti, co ve skutečnosti běhat nemohou. Speciální vozíky putují za rodinami, pro které je díky nim příroda dostupnější. www.rwttc.cz

Ty jsi jako první z Čechů Everesting úspěšně absolvoval. Jaké to bylo?

Ano, byly to výstupy na Milešovku. Bylo to tak těžké, že jsem tenkrát prohásil, že již nikdy více. Přesto jsem se pak ale rozhodl Everesting zopakovat, dokonce i navýšit. Byla to i díky iniciativě mé kamarádky Jarmily, která se mnou část trasy na Milešovku absolovovala a pak mě napadlo uskutečnit to na Petříně.

V čem tedy tvá pomoc spočívá?

Spočívá to v tom, že za každých 1000 nastoupaných metrů se věnuje 100 Kč RWTTC.

Jak se tedy další zájemci mohou do této výzvy ještě zapojit?

Každý se ještě do konce října může zapojit podle svých možností: je možné přispět podle nastoupaných metrů nebo si zvolit výši dárcovshého příspěvku sám bez toho, aby nastoupal výškové metry. Registrace probíhá až po vykonání aktivity na adrese https://www.sportt.cz/register/1016
Cena: 100 Kč za každých 1000 výškových metrů (celé startovné jde na podporu charitativní organizace RWTTC)  Pravidla: Platí především fairplay. Závodník účastnící se této dobročinné akce může registrovat více aktivit (každá jednotlivá aktivita nejméně 1000m) a započítat celkem nastoupanou výšku za dobu trvání akce. Zápis do mezinárodní výzvy Everesting provádí závodník samostatně dle pravidel na www.everesting.cc

A je tu ještě něco, proč se výzvy zúčastnit?

Ano, prvních 10 účastníků, kteří nastoupají 8848 m a více, získají multifunkční záchranářský nůž s logem akce.

 

Leave a Reply