Jak při běhu vyzrát na 5 nejčastějších neduhů podzimního počasí

Podzim je tu v plné parádě, ale ne vždy jsou jeho venkovní podmínky podle našich přestav. Nenechte se tím ale odradit, běhat se dá vždycky, jen to chce dodržet určitá pravidla:

Neduh č. 1: Déšť

Za oknem se čerti žení a teď, když je poměrně chladno, se málokomu chce ještě  být mokrý. Jenže to je jen o naší hlavě a pohodlnosti, která nám stále říká nechoď, zůstaň doma v teple. Míváme to tak občas i my, ale když to překonáme, jsme pak nadšení. Nejhorší to vylézt suchý ven. Pak, když se rozběhneme a tělo se rozehřeje, tak si to užíváme: krásně se dýchá, vzduch je čistý, nikde nikdo a má to atmosféru. Nic speciálního nenosíme. Stačí nám běžecká větrovka a kšiltovka, díky které nám kapky deště nepadají do očí. Pak ale hned po doběhu do suchého!

Neduh č. 2: Zima

Stále větší zima taky dost odrazuje, ale je to opět jen počáteční pocit. Mnoho běžců se proto nabalí. Mají při běhu na sobě pletené čepice, šály, zateplené bundy a vypadají spíš jako na lyže. Ale to je chyba a běhání jim nepůjde, bude to totiž sauna-běh. Platí oblékat se tak, jakoby bylo o deset stupňů více. Přesný popis je v tomto v článku. Nezapomínejte ale na funkční čepici a rukavice. Hlavou a prsty totiž odchází velká část tělesného tepla. Mnohdy stačí přidat jenom to a bude vám hned tepleji, i když na sobě nemáte extra moc vrstev. Mějte v teple také nohy, takové merino běžecké podkolenky – s těmi nikdy neuděláte chybu. Navíc když namoknou, tak stále hřejí.

Neduh č. 3: Mlha

Nezřídka nás mohou na podzim potkat mlhy. Ač při běhu to pro nás není takový problém, může to být problém, pokud potkáte auto nebo cyklistu. Pokud tedy hrozí mlha, nosíme i ve dne s sebou blikačku a čelovku, které mají navíc červené světlo a jdeme tak skvěle vidět. Pokud se ale zkombinuje mlha a tma, je zaděláno na problém, protože veškeré světlo z čelovky se vám ihned vrací do očí. Na to existuje jednoduchý trik, pomáhá svítit z nižšího místa, podobně jako u auta, které má mlhová světla co nejníže. My to děláme tak, že si odepneme čelovky z pásku a připneme si ji na běžecký batoh nebo vestu. Na to je skvělá hlavně například čelovka HM61, která kromě toho, že je jako ostatní vyjímatelná z pásku, má také klip, díky kterému drží perfektně na batohu.

Neduh č. 4: Bahno

Pokud běháte po silnici překvapí, vás bahno jen zřídka. My ale nejraději běháme v přírodě. Proto vždy pečlivě volíme, jaké boty si vzít. Na bahno se perfektně hodí boty se středně vysokým a jemným vzorkem. Proč ne s vysokým? Ten se sice dostane hlouběji, jenže neposkytne takovou oporu, jako vzorek jemný. Perfektně se to ukázalo loni na závodě v polské Lemkowyně, která je známá svou bahnitou trasou. Oba jsme běželi v Montrail F.K.T. Transalps, které mají relativně jemný agresivní vzorek a skvěle nám posloužily. Co ale nemusíme, to jsou boty s membránou. Protože i když je mokro, to že se dostane voda do boty tolik nevadí, při běhu se noha zahřeje a pokud máte kvalitní ponožky, není to problém. Kdežto s membránou se noha rychleji zapaří a voda, která do boty nateče vrchem, nemá pak kudy odtéct.

Neduh č. 5: Tma

Brzká tma nás nemůže rozhodit. Ano, jakmile se setmí, je o mnoho těžší donutit se vyrazit ven. Jenže na to je dobré mít parťáka, a tak se před druhým vždy nechceme shodit a jdeme. No a na tmu je nejlepší pořádná čelovka. Máme skvělou zkušenost s čelovkama Fenix, Sonička používá HM50R a Michal podle délky běhu HM51 Rubby nebo HM61R Amber. Jsou kovové, ale zároveň lehké, a tak je používáme i na trailových závodech. Čelovku si pro jistotu bereme i na osvětlená místa. Nejednou se nám totiž stalo, že osvětlení nefungovalo, a to se pak čelovka setsakra hodila. Kromě čelovky nezapomínáme na reflexní prvky na oblečení, reflexní pásky a také na blikačky.

Leave a Reply