5 důvodů, proč začít s během právě teď

Mnozí v tento čas běhat přestávají, ale vy si z nich příklad neberte a udělejte přesný opak. Když se do toho pustíte, nebudete se stačit divit, kolik benefitů vám to přinese. A to i do budoucna. Takže – nazout běžecké boty a hurá do toho!

Důvod č.1: Budete mít lepší imunitu

Každý podzim slýcháváme ty samé výmluvy, že na podzim je při běhu velmi snadné nachladnout a pak že se to odskáče nemocí. Jenže právě teď je počasí na běh ideální – není horko a ani velká zima. Běhá se prostě s jarem nejlépe z celého roku. Když poběžíte, tělo se rozehřeje a zima vám nebude, ale nezastavujte se a hned po doběhu do tepla, neběhejte také v příliš vysoké intenzitě, pro posílení imunity je ideální tempo při kterém můžete pohodlně mluvit. Jak budete běhat pravidelně, tělo si na postupně na nižší teploty navykne a vůbec vám to pak nepřijde, že běháte i v nečase. Když musíte, tak zkrátka musíte a neřešíte to. Uvidíte, že pak bude i tak často venku a na čerstvém vzduchu, jako dlouho předtím ne.

Důvod č.2: Budete šťastnější

Běhání dokáže během krátké doby vyčistit hlavu a kouzelně přeměnit náladu. Na začátku vše vypadá černě a neřešitelně, a pak vše vypadá úplně jinak a lehčeji. Běhání je také určitá forma meditace. Jste tady a teď, vnímáte svoje tělo, můžete i úplně vypustit myšlenky, nic neřešit a vnímat jen pohyb a přírodu okolo sebe. A je to pravda, že běhání dělá lidi pozitivnějšími – můžeme potvrdit, běžci, které známe, jsou velcí pohodáři.

Důvod č.3: Nepřestanete běhat

Většina lidí, kteří začnou na jaře, v průběhu podzimu s během praští a mnozí se pak znovu na jaře už nerozběhnou. Pokud ale začnete s během nyní, tento problém vám nehrozí. Zvyknete si běhat za chladného počasí, za tmy, deště a sněhu. Krásné jarní a letní počasí vás pak už jen více nakopne a vy už u běhu zůstanete.

Důvod č.4: Vánoce vás nerozhodí

Strašák jménem vánoční svátky: spousta jídla, válení u televize a neustálé přesuny autem mezi příbuznými a přáteli. Tak letos to bude jinak. Na některé návštěvy můžete místo autem pěkně po svých doběhnout. Místo třech filmů si dáte jen jeden a pak půjdete běhat. Náladu vám to zvýší ještě více a nebude vadit, když si pak dáte něco dobrého. Navíc po dobu, když budete běhat, do sebe nic cpát nebudete a tak se tolik nepřecpete.

Důvod č.5: Budete skvěle připraveni na jaro a léto

Pro věčné začátečníky je jaro obdobím utrpení, kdy se znovu rozbíhají a snaží se zhubnout do plavek. Tohle vás nečeká – budete rozběhaní a postava bude na plavky ready už v únoru. Pokud se pak přihlásíte na nějaké jarní závody, můžete se těšit i na solidní výsledek.

Leave a Reply