Proč právě i vy potřebujete období regenerace

Lehárko, klídeček a pohodička – i tím se dá zlepšit v běhání! Určitě jste už někdy zaslechli, že by se na podzim na čas mělo přestat běhat, že se jedná o velmi důležité regenerační období. Je to mýtus nebo pravda? Co se stane, když ho vynecháme? Zeptali jsme se na to odbornice – fyzioterapeutky a hlavně běžkyně tělem i duší – Kláry Tuzarové (Komárkové) z pražské kliniky Namao, kam oba rádi chodíme. 

Co to je „regenerační období”?

Jedná se o čas, kdy by se nemělo vůbec běhat a tělo by mělo odpočívat v maximální možné míře. Lehké doplňkové aktivity jsou samozřejmě povolené. Jde o velmi důležité období jak pro tělo, tak pro duši. Je to čas, kdy se můžete věnovat věcem, na které vám v běžném tréninkovém období nezbýval čas. Můžete počítat šrámy, které uplynulý rok zanechal na vašem běžeckém těle a odstartovat jejich léčbu. Vnímám tento čas jako jakýsi nový začátek. Můžete nastavit nové návyky, které vyhodnotíte, že jsou nejvíce potřeba. Ujasníte si, co pro vás běh znamená. Odpočinete si, pověnujete se doplňkovým aktivitám, rodině či péči o duši. A na jeho konci už vás budou natolik pálit lýtka, že ani nebude vadit, že několik následujících měsíců budete naběhávat objem, objem a objem.

Jak dlouho by mělo trvat a kdy ho v roce zařadit?

Myslím, že 21 dní je minimální doba pro změnu návyků a měsíc mi pro komplexní regeneraci přijde ideální. Podzim se pro ni totiž velice hodí. Pro tělo to je nejnáročnější období roku a je moc dobré mu věnovat zvýšenou péči. Nyní, v době druhé vlny a opětovného uzavření služeb, se regenerace vyloženě nabízí, i když se budeme muset obejít bez masáží, což je velká škoda. Celkově pro nás ale tato doba představuje velký stres a myslím, že nám všem prospěje si odpočinout, pobýt doma s rodinou a nikam se chvíli nehnat. Vysvětluji si to tak, že je to jedna z věcí, co nás má coronavirus naučit. Dále by to šlo i v brzkém jaru. To také není příliš lehký čas z pohledu počasí, změn atd. a vyplatí se v něm více odpočívat, pokud vám to závodní program dovolí.

Jsem na běhu závislá/slý, nevydržím v rámci regenerace neběhat. Co s tím?

Doporučila bych to i přes to hecnout a běhat nechodit. Pokud to skutečně nejde, zkuste běhání omezit na nejnutnější (například 3x týdně) – rozumím vám, mám to stejně. Pojměte alespoň běh jinak. Běžte jen tak pro radost, maximálně 40 min. a zkuste si do běhu zakomponovat malé dechové cvičení – nádech pouze nosem, výdech nosem a po výdechu krátká (co nejdelší dokážete) pauza. To vás donutí běžet regenerační tempem, v těle se spustí parasympatické procesy, což mu umožní celkové uvolnění. Je také dobré pro všechny případy zjistit, čemu se mohu dalšímu věnovat, pokud bych náhodou nějakou dobu nemohl běhat. Moc doporučuji hledat zdroje. Ptejte se sami sebe, co jiného vás podporuje, mimo běhu? Kde získáváte sílu, sebedůvěru, odpočinek, chvíle pro sebe apod.?

Co ještě v této době můžu dělat?

Zkuste toto období plně využít. Za „normálních okolností“ je to skvělá doba k vyzkoušení diagnostiky běhu, k nákupu nových běžeckých bot a třeba k tomu, najít si odborníky, kteří vám s během pomohou: vhodného maséra, fyzioterapeuta nebo trenéra – to pokud chcete posouvat běhání pod odborným vedením. Vhodná je i návštěva výživového poradce.

Co se stane, když toto období vynechám?

Hrozí vyhoření a to jak tělesné, tak duševní. Tělo si neodpočine, nedostane svůj prostor. Regenerační období by mělo sloužit k větší pozornosti vůči vašemu tělu. Důležité je poslouchat, co říká, kde jej co bolí, co potřebuje jinak. A duše také potřebuje se chvíli k ničemu nenutit. Mít možnost se jen tak válet, jít si zaplavat, na výstavu, pohrát si s dětmi. Zkrátka by se mělo jednat o čas, kdy vypnete. Svaly a klouby odpočívají. Fyzioterapeut se o ně postará a vymyslí plán, jak si je opět v další sezóně nezhuntovat. Duše má prostor meditovat a ví, že volný čas může strávit čím si skutečně přeje a ne tím, co má v nějaké tabulce naplánováno.

Pokud jej vynecháte, nebude mít možnost se zastavit a popřemýšlet nad jídelníčkem, tréninkem, technikou, závody na další sezónu. Jistě se to dá vše zvládnout “za běhu”. Ale tím nezískáte potřebný nadhled a odstup. A výstupy tedy nebudou tak kvalitní a podporující.

Co vám osobně se osvědčilo při podzimní regeneraci?

Běhat jen pro radost a maximálně 30 minut. Zamýšlím se v tomto období, co mi běh dává a bere, a nastavuji podle toho nová pravidla. Například celý tento rok jsem se učila běhat podle toho, co říká tělo a ne tréninkový plán. Hledala jsem balanc mezi tím, že chci něco uběhnout a na něco jiného mám. Na podzim se vždy svěřuji do rukou kolegyně fyzioterapeutky, aby se podívala, kde je u mne co potřeba posílit, co uvolnit a aby dala mi nějaké kompenzační cviky, které si cvičím před výběhem. Díky tomu mi drží koleno bez bolestí.

Ráda chodím i na masáže. Vzniklý čas pak věnuji vaření teplých obědů a večeří, které jsou na podzim tím nejlepším, co můžu svému tělu dát. V tomto čase si také tvořím předsevzetí na příští rok, nejen ty běžecké. Více se věnuji lezení, cvičení s vlastní vahou doma a výletům po horách. Díky tomu se pak celý rok necítím přetrénovaná. A pokud to začnu cítit, klidně toto období zařadím ještě jednou, třeba kratší, většinou dva týdny.

Medailonek odborníka

Mgr. Klára Tuzarová (Komárková) je fyzioterapeutka a její práce je jí posláním, které je obsaženo v každé minutě jejího života. Není to jen práce, je to neustálé přemýšlení o vztahu těla a duše, o tom, jakým způsobem stojíme, jdeme, či běžíme, o hledání rovnováhy. Fyzioterapie je pro ni celoživotním procesem práce nejprve s vlastním tělem a duší a na základě toho pak práce s tělem a duší klienta.

Studium fyzioterapie absolvovala na 2. Lékařské fakultě a dále se vzdělává nejenpm v ní, ale také v oblasti ájurvédy, koučování a psychoterapie. Jejím záměrem je se o klienta postarat komplexně, jak o jeho tělo, tak o jeho duši.

Ve svém volném čase hodně běhá se psem Angie po horách, leze po skalách a ráda se věnuje cvičení s vlastní vahou těla. Hodně času tráví pohybem. Když zrovna neběží nebo neleze, tak je s rodinou. Její roční dcera a práce na klinice namao.cz jí teď zabírá většinu jejího krásného života.

Leave a Reply