5 tipů, jak to ve zdraví zvládnout až do Silvestra

Konec roku se blíží. Máte pocit, že těch pár dní vánočních svátků na vašem těle i kondici napáchalo pěkné škody? I my jsme na tom podobně. Naštěstí je tady pár věcí, které vše dají zase do normálu. Nám skvěle funguje toto:

Vratťe se do svého režimu

Zejména v zimním období má náš organismus rád určitý řád – fantasticky funguje, když přibližně ve stejný čas chodíte spát i vstáváte, v podobný čas jíte apod. Jenže teď je vše dokonale rozhozeno. V televizi je řada hezkých pohádek i filmů, na jeden navazuje hned další a pak se nestačíte divit, že je dlouho po půlnoci a potom pak samozřejmě dlouho vyspáváme. Někdy se ani nestihne snídaně, takže se pak jí až oběd a u stolu se pak večer do noci uzobává vše, kdo co nachystá. Jenže díky tomu jste pak ještě unavenější a bez energie. Proto pomáhá nastolit si zase režim, jaký vám předtím vyhovoval. První dny to možná bude náročnější, potom pak ale uvidíte, že se budete lépe cítit a bude vám lépe.

Jídlo musí z očí

Ze svátků vám jistě zbylo doma spousta jídla a dobrot. To vše vás samozřejmě rozptyluje a vy neodoláte a uždibujete, cukroví sice pomalu mizí, jenže ve spíži je ho stále dost a tak se doplňuje. Snažte se proto vyhýbat místům kde máte cukroví uskladněno. Schovejte ho, kde na něj neuvidíte. Dejte ho návštěvám. Zkrátka řiďte se heslem: “Sejde z očí, sejde z mysli.”

Když si chcete uždibnout, něco dělejte

Když už musí být cukroví na viditelných místech (zejména pokud ho tam maminky a babičky neustále doplňují) , vymyslete si nějakou činnost, která vás zabaví. Už už se natahujete pro vanilkový rohlíček. Dejte si pět dřepů nebo kliků a rázem na chuť na cukroví zapomenete. Postupně přidávejte cviků, nebo si dejte kolečko běhu kolem domu, kilometr nebo dva. Není možné aby vás ty chutě nepřešly, a ještě si zlepšíte fyzičku.

Nic si nevyčítejte

Nelze všechno stále dělat na jedničku a být pořád na sebe jako pes.  Ke svátkům prostě nějaké hřešení patří a tak si prostě někdy dopřejte i to, co není zrovna nejlepší nebo nejzdravější pro vaše tělo. Když se tak stane, tak si to vychutnejte se vším všudy a nesnažte se pak krutě vše dohánět. Není nic horšího, než když jste pak sami ze sebe vynervovaní a naštvaní.

Nepřehánějte to s tréninkem

Když už si vymyslíte režim, jak se odradit od přežírání, snažte se, aby váš trénink nebyl přehnaný. Sice jste se o svátcích přecpávali, to ale neznamená, že to musíte vyběhat všechno hned. Dejte tomu čas. Nejlepší je zvyšovat trénink postupně. Trénink by také nikdy neměl být trest, ale radost, abyste se na něj vždy zase a znovu těšili.

Leave a Reply