Rozhovor/ Oliver Pape: Naučím tě překonat vlastní hranice komfortu

Oliver Pape je renesanční člověk. Na to, že je mu čtyřiadvacet, už toho stihnul fakt hodně: od dřevorubce a účinkování v soutěži MasterChef se vypracoval až k jednomu z nejlepších kuchařů v Česku. Kromě vaření také sportuje, běhá, miluje otužování a také rozjel svůj vlastní projekt pro zdravý životní styl Nature Therapy. Připadal nám tak zajímavý, že jsme ho museli vyzpovídat.

Olivera jsme z televize neznali. Narazili jsme na něho náhodou na instagramu, který nám nabídl jeho příspěvěk. Byl tam vyfocený v bílé, zasněžené krajině Králického Sněžníku se svojí láskou, oba tak skromně oblečení, až nám z toho běhal mráz po zádech. Proto jsme ho začali sledovat – jak se otužuje, jak s partou chodí po horách, jak vaří ( zkoušeli jsme podle jeho návodu kimchi a moc se povedlo) i jak vede lidi ke spojení přírody a normálního života.

Otužování je hit. Co radíš těm, kteří by ho teď také chtěli zkusit?

Postup je jednoduchý. Začněte nejdříve 2-3 týdny pravidelnými sprchami v pohodlí vašeho domova. Pokud se budete za 3 týdny cítit mnohem lépe při sprchování ledovou sprchou, můžete jít zkusit ponor do ledového bazénku nebo někam do přírody. Před vstupem do vody se vždy minimálně 5 minut zahřívejte pohybem a pravidelně zhluboka dýchejte. Po vstupu do vody dýchejte pořád stejně a snažte se výdech hodně prodloužit a hlavně se uklidnit a uvolnit. Po výstupu z vody se pomalu a dlouho zase zahřejte, dokud neucítíte teplo. A choďte vždy minimálně aspoň ve dvou.

Ano, máme pocit, že teď kdo se neotužuje, jako by nebyl. Nemůže si tím ale neinfomovaný laik spíše uškodit? Jaké jsou nejčastější chyby začátečníků?

Je to tak. Nyní je otužování jakýsi trend a myslím si, že to není vůbec špatně. Je ale pravda, že si člověk může jednoduše chladem i uškodit, navíc v těchto zimních dnech, kdy je teplota vzduchu kolem nuly. Nejčastější chyba na začátku, hned po tom, co většina vstupí do ledové vody je, že dostanou šok a přestanou pravidelně a uvolněně dýchat. Většinou tam v tomhle stavu člověk vydrží maximálně 30 sekund a pak hned vyleze z vody, co nejrychleji se obleče a chce do tepla. Takový postup končí většinou vyčerpáním a nebo onemocněním.

Ve vašem projektu Nature Therapy se kromě pohybu a zdravé stravy právě otužování hodně věnujete. Jak jsi k němu přišel ty? 

Otužuji se intenzivně tři roky a dostal jsem se k tomu podvědomě sám. Na Štědrý den v roce 2018 to bylo poprvé, ale nevěděl jsem co dělám, proč to dělám a co od toho čekat. Potom mi kolega Vladislav ukázal Wim Hofa. Začali jsme studovat, pravidelně se otužovat a hýbat. Navzájem jsme si pomáhali jak s otužováním, tak s pohybem. Před rokem jsme absolvovali oficiální kurz s licencovaným instruktorem Wima Hofa – Leah Scott, který pořádala známá blogerka Chef Kamu. Tam jsme se naučili jeho kompletní metodu včetně nejdůležitější části a tou je dechové cvičení. Od té doby jsme absolvovali ještě také Empowerment workshop (překonávání strachu, lámání šípu krkem, sekání prken rukou, ohýbání roxozu krkem v páru a chození po uhlí). To nám dalo také velmi hodně a začali jsme tyto veškeré dovednosti, které vedou k lepší imunitě a celkově zdravému a silnému tělu prohlubovat a aplikovat pravidelně v každodenním životě.

Ruku v ruce se zdravým životním stylem jde i strava. Ty jsi známý kuchař. Jak ty sám jíš a co je podle tebe základ úspěchu v jídle, když chci být zdravý?

Za svůj život jsem si vyzkoušel všemožné způsoby stravování od Paleo, Keto, Vegan, až jsem se v posledních měsících seznámil s Cirkadiánním rytmem a stravováním podle něj. Zjednodušeně se jedná o stravování podle ročního období. Tzn. snažím se jíst přirozenější stravu k danému ročnímu období. Teď v zimě hodně vývary, zvěřinu, kořenovou zeleninu, sušené ovoce apod. Hlídám si hlavně původ surovin. Podporuji lokální a také domácí prodejce. Záleží mi na kvalitě a čistotě surovin. Není vejce jako vejce. Občas si samozřejmě ale dopřeji i nějakou “prasárnu”.

Pořádáš se svým týmem workshopy. Proč bychom ho měli absolvovat právě s vámi?

Naše workshopy jsou odlišné od všech ostatních a to hlavně obsahem, komplexností a naším osobním přístupem. Nenaučíme vás jen zvládat chlad, ale také jak správně jíst a hýbat se. Navíc se postaráme i o gastronomický zážitek v podobě kvalitního jídla, které vám sám připravím.

S tím souvisí i vaše kampaň, kterou teď máte na HitHitu. O čem tento projekt je a v čem je pro vás důležitá jeho podpora?

Ano, momentálně nám zbývají necelé dva týdny do konce. Projekt Nature Therapy vznikl ještě předtím, než jsme začali s kolegou podnikat v gastronomii. Tenkrát to byl jenom náš koníček. Ale kvůli momentální situaci jsme se ho rozhodli prostě zrealizovat a jít do toho naplno. Naším cílem je předat lidem vše, co jsme se za poslední roky naučili. Jednoduché metody, které vám zlepší kvalitu života, obnoví imunitu, odstraní stres, naučí vás zvládat strach, překonávat vlastní hranice komfortu, lépe se stravovat, zdravě hýbat apod. A to bez toho, aniž byste museli být vegetariáni, každý den tvrdě dřít v posilovně, běhat deset kilometrů denně nebo platit pravidelně za osobní trenéry. Nature Therapy je opravdu jednoduchý základ pro zdravý život a je pro každého. Vybranou částku použijeme na odstartování projektu, realizaci workshopů a jako počáteční investici do našeho dlouhodobějšího cíle, kterým je středisko Nature Therapy v horách Králického Sněžníku.

Jaké heslo nebo citát máš rád?

„Nic se nestane, dokud se něco nepohne.“ Albert Einstein

Oliverův projekt můžete podpořit zde.

 

 

 

Leave a Reply