Konec zarůstání nehtů u nohou: Otestovala jsem nehtová rovnátka

Že se nemusí rovnat pouze zuby, jsem se přesvědčila „na vlastní nohy“. Když se moje nehty na palcích začaly z běhání deformovat a bolet tak, že jsem v noci nemohla ani spát, bylo mi jasné, že s tím něco musím udělat. Věděla jsem, co nechci: chirurgický zásah, bolest a přestat na nějakou běhat. Řešením byla rovnátka na nehty.

Cože? Rovnátka na nehty? To jako existuje? Často jsem slýchávala. Ano. O této metodě jsem se dozvěděla před časem, když jsem psala článek o péči o nohy do časopisu Marianne, kde jsem pracovala. A vzpomněla jsem si právě na to, když jsem se svými nehty u palců začala mít takové problémy.

Tak na rovinu. Jestli je nějaká část mého těla, že ji moc nechci ukazovat, jsou to právě chodidla. Asi každý, kdo běhá, tak ví, že zejména nehty dostávají pěkně zabrat a že ty „běžecké“ nevypadají úplně nejestetičtěji. Vždycky říkám, že největší problém jsem před Míšou měla se vyzout. Avšak on mi řekl, že jako běžec má taky nohy v příšerném stavu, takže žádný stres. Do toho mám ještě vbočené palce a tak to není žádná hitparáda.

Potřebuji rychlou pomoc

Volala jsem proto SOS k odbornici – podoložce Petře Klikové z Hilarion Institutu, který sídlí v Karlíně. Petra nohy miluje a opravdu se v nich vyzná. Tak tak jsem k ní stihla přijet před druhým lockdownem, jinak bych to asi bolestí už nevydržela. Moje nehty se díky běhání (a to nosím běžecké boty až o dvě čísla větší), častému nošení kompresních podkolenek a také příčně spadlé klenbě začaly deformovat. Začaly se stáčet dovnitř a neskutečně tlačily. Až tak, že jsem málem brečela bolestí. Zvláštní bylo, že se to nedělo při běhání, ale vždy večer před usnutím v posteli.

Bez nehtů nebo s nima?

U normálních doktorů se většinou zarostlé nehty řeší tak, že vám je (pardon, ale je to tak), jednoduše strhnou. Je to obrovská bolest a pak se to i dlouho hojí. Kdežto rovnátka jsou bezbolestná a fungují, chce to ale také trpělivost a čas. Na rovnání nehtů se používají dentální materiály, proto jsou bezpečné i pro rovnání nehtů.  Na jejich fixaci se používá buď fotokompozit, což je materiál na bílou plombu do zubů, nebo speciální gel na umělé nehty.

Model nehtového rovnátka pro podology
Speciální drátky na tvarování nehtových rovnátek

Jak to funguje?

Odbornice Petra mi provedla pedikúru a ošetřila zarostlé nehty. Vystřihla je tam, kde vadily a upravila jejich tvar. Pak na každý nehet připevnila speciálně vytvarované drátky, které se zespoda pod nehet „zahákla“. Aby nevadily při běhání a při běžném nošení, „zapekla je“ s pomocí LED lampy. Aby vše fungovalo ještě lépe, palce nakonec i zatejpovala. Proč? Protože tejpy zmírňují tlak postranních valů na nehet a tím může nehtové rovnátko lépe rovnat nehet.

Po první aplikaci rovnátek. Pokud chcete, můžete na nehtech mít i obrázky. Třeba Hello Kitty 🙂

Proč nosit rovnátka?

„Ačkoliv nehtová rovnátka rovnají nehty, příčin, proč zarůstají hodně: může to být vedlejší efekt léků, přetížení chodidel, nadváha, nadměrná zátěž, nesprávné stříhání, těsná obuv, atd. Dalším krokem v rámci prevence je kontrola stávající obuvi, zda-li netlačí přední část boty na nehet. Kontrola otisku chodidla, i částečně spadlá příčná nebo podélná klenba může způsobit nesprávnou stabilitu, přetížení přednoží a prstů a tím pádem nežádoucí větší tlak na prsty.“ Vysvětlila mi podoložka. Chodit na posunutí rovnátek by se mělo po 3-6ti týdnech, podle toho, jak rychle vám rostou nehty. Já ale chodím nepravidelně, limituje mne, jak je zrovna institut otevřený (tedy spíš zavřený) dle vládních nařízení.

Moje dojmy:

  • Úlevu od bolesti jsem ucítila okamžitě po nasazení rovnátek
  • Při prvním běhu jsem měla dojem, že rovnátka maličko cítím, takový tupý tah a tlak, ale pak to přestalo
  • Rovnátka absolutně nevadí při chození, ani při běhání díky „zapečení“ se nezasekávají do ponožek ani do bot
  • Nehty už po dvou měsících byly na první pohled narovnanější

Jak dlouho rovnátka nosit?

Dozvěděla jsem se, že správně bych měla rovnátka mít aspoň rok, až celý nehet odroste. Nyní je mám přes půl roku. Stále nosím tejpy, nepoužívám často kompresní podkolenky, ale řeším to běžeckými ponožkami a kompresními návleky. Dávám si pozor, aby ponožka ve špičce příliš na nehty netlačila. Mám korektor mezi prsty a čekají mne ortopedické vložky. Ano, jedno s druhým souvisí.

Kolik to stojí a jak dlouho bude „rovnání“ trvat?

„Klienti by rádi věděli jaké rovnátko se aplikuje předem, ale to se bohužel nedá určit, dokud terapeut nehet nevidí. Každý nehet je jiný. Typ rovnátka, které vybereme vždy konzultujeme s klientem na místě, dle toho co nehet snese. Jaké má klient očekávání a také jaké má finanční možnosti.“ Říká Petra Kliková.   

Každopádně počítejte s tím, že počáteční investice do rovnátek není malá. Já za pedikúru zaplatila 1190 Kč, dvě nehtová rovnátka stála každé 1390 Kč. Posunutí stojí 1090 Kč (v případě, kdy je rovnátko posouváno) i cena se liší dle použitého typu rovnátka. Délka terapie by měla trvat cca 12 měsíců. Je to doba, za kterou odroste nehet na palci s rovnátkem. A tím pádem je správně korigován a terapie má uspokojivé výsledky. U každého je výsledek a doba, kdy se nehty uzdraví individuální. Obvykle je to rok. Po této době mají šance, že nehet přestane zarůstat.

Model nehtového rovnátka. Pro každý typ nehtů a problému existují různé druhy
Takto nehty vypadaly, když jsem přišla na rovnátka (červené nehty) a druhé foto je po jejich prvním posunutí

Moje resumé

Rovnátka na nehty byly jednou z mých nejlepších investic. Nemusela jsem na strhávání nehtů a mohla jsem směle bez omezení běhat. Po 6 měsících je rozdíl velký – sami to můžete vidět na fotkách. Nic mne nebolí a rovnátka nejdou tolik vidět. Absolutně o nich nevím a nevadí mi ani při běhání. Bolest je pryč a já věřím, že v budoucnu budu mít nejenom zdravější nehty, ale i celá chodidla. Nohy nás totiž nosí celý život a zvlášť při běhání se o ně musíme starat.

A výsledek po 6ti měsících nošení rovnátek. Stále je mám.

Leave a Reply