7 věcí, co děláme při prvních jarních bězích

A je to tady! Zima odchází, otepluje se a začíná intezivněji svítit slunce. Není horko a tak je ideální čas na běhání. Přinášíme pár našich tipů, které nám pomáhají, abychom si to teď co nejvíce užili:

MICHAL:

1. Odkládám oblečení

Když běháme, občas se divíme, co všechno jsou někteří běžci schopní na sebe navléct, zvlášť teď, po zimě. Klidně běží v péřovce, kulichu a teplých rukavicích. Nedivím se pak, proč tak funí a teče z nich jako z koně. My na to jdeme jako vždy přes vrstvení. Někdy zůstáváme u tří vrstev, jen je výrazně odlehčíme. Stačí slabší termotriko, funkční triko a větrovka. Jindy zvolíme merino v kombinaci s vestou nebo bundou z Polartecu Alpha nebo jiným dobře prodyšným materiálem.

2. Nosím čelenku nebo kšiltovku

Nemám rád čepice, proto nosívám čelenky, i ve velmi chladném počasí a i v mrazech. Jen po zimě vyměním materiál za tenčí a prodyšnější nebo i za kšitovku. Mít hlavu v teple je stále důležitá, protože přece jen se stále silně ochlazuje a na rozdíl od zbytku těla se pohybem nezahřeje. Zkoušel jsem to a nepomáhalo ani intenzivní přemýšlení.

3. Chráním si oči

Mnoho lidí si myslí, že sluneční brýle jsou jen na léto. Jenže nechrání nás jen před sluncem. Proto máme rádi brýle s fotochromickou vrstvou. Díky ní brýle při běhu v lese nebo pod mrakem zesvětlí, ale jakmile se objeví slunce, ztmavnou. Přesto stále chrání před UV zářením a v lese před zraněním očí od větviček.

SOŇA

4. Mažu si nos

I když se to nezdá, jarní sluníčko už má sílu. A proto se mažu opalovacím krémem už teď. Hlavně nos ( ten se mi okamžitě spálí) a taky celý obličej. Mám ráda BB krémy, které tónují a sjednocují tón pleti a přitom mají UV faktor 50+, hodí se tedy i na běhání venku.

5. Mám krk, ruce i nohy v teple

Jak Michal psal, hodně vrstev oblečení nám vadí. Já mám ale hodně na chlad citlivý krk, a tak se klidně až do dubna neobejdu bez nákrčníku. Nejraději mám tunely, které jsou úzké. Skvěle padnou i na můj drobný krk. Musí být z funkčního materiálu, který skvěle odvádí pot. Teplé dny jsou na jaře zrádné – na slunci je teplo, ale když běžíme v lese, je zima. Proto si s sebou beru klidně i tenké rukavice a nosím teplé kompresky. Můžu si tak v klidu dovolit jakékoliv boty, i ty, co dobře větrají.

6. Nezapomínám pít

Pitný režim není nutný, jen když se běhá v horku. Důležitý je po celý rok. Ve dnech, kdy běhám, se proto snažím pít opravdu pravidelně, celou dobu před tréninkem. Nevyhovuje mi se napít se těsně před během, protože mě nebaví pak hledat místo, kde si můžu zrovna odskočit. Pokud se nejedná o velmi dlouhý běh (to nosíme s sebou batoh a v něm pití), tak piju až po doběhu. Mám ráda regerační drink Magneslife nebo mi stačí jen voda se sladkou šťávou – ta dodá tělu potřebné cukry.

SPOLEČNĚ

7. Užíváme si to

Vychutnáváme si první jarní slunce, pozorujeme přírodu, jak se probouzí a radujeme se s každé chvíle venku, v lese, a když to jde, tak na horách. Teď často bereme i na milost město, vždyť v tom krásném slunci vypadá hned radostněji.

Leave a Reply