Lze masochismem regenerovat po běhu?

Kdo mě zná, tak ví, že zbožňuju zkoušet vše, co patří ke zdravému životnímu stylu. Proto jsem si teď vzala na pořádný test akupresurní sadu, na kterou sportovci okolo mě pěli ódy. Jak funguje novodobé „fakírství“ a pravdu je to tak skvělá věc pro běžce, která uleví svalům a dodá to energii? Vyzkoušeli jsme na vlastních tělech

Poprvé jsem akupresurní sadu Pranamat ECO viděla u mých oblíbených instruktorů jógy Tomáše Strnada a Sáry Tiché. Jasně, jogíni. To je jasné, že na tom vydrží dělat i stojky a jsou prostě na tom jinak. Každopádně hned od začátku se mi líbil design s vyšitým lotosovým květem a také akupresurními kvítky ve tvaru lotosových květů. Jak už samotný název říká – „Prána“ je životní energie a právě tu tato sada má dokázat rozhýbat. Základní set se skládá z polštáře a podložky.

Jak to funguje?

Gró celé sady je akupresurní masáž, což není nic nového a je tisíce let prověřená, že funguje. Nás jako aktivní běžce zajímalo to, že působí proti bolesti, uvolňuje napětí ve svalech, rozproudí v těle krev i energii. Chytré hlavy uvádějí, že Pranamat stimuluje produkci endorfinů, které se vážou na mozkové receptory a jsou silnými přírodními léky proti bolesti. Endorfiny také zlepšují spánek a přináší pocit štěstí. – Uff, no já teda vědec nejsem, ale určitě mě zaujalo to, že to není žádné šarlatánství a že na účinky sady je vypracováno nemálo vědeckých studií.

Moje poprvé

Když jsem sadu vybalila z krabice, neuniklo mi, jak moc jsou hroty lotosů ostré. První, co mě napadlo – stoupnout si na ně. Samozřejmě jsem se jala sundat si ponožky, ale ouvej! To fakt nešlo, vydržela jsem to asi pět sekund a nechtějte vidět můj výraz v tváři! Potupně jsem si ponožky oblékla zpět. Připadalo mi, že stojím na malých ježcích a mými chodidly jakoby probíhala určitá energie. No přiznám se, musela jsem pravidelně zhluboka dýchat, abych byla schopná to pár minut ustát. Jenže brzy jsem cítila, že se mi vrací energie, byla jsem po celém dni (kdy jsem psala články do práce) dost unavená a tato vzpruha se mi fakt skvěle hodila.

Šup na záda

Posilněná prvním zážitkem jsem si chtěla zkusit lehnout na záda, ovšem bez oblečení. Polštář i podložku jsem si položila na svou jógamatku na zem a jala se jako fakír se na to položit. První pocit byl šok, ale když se váha rozloží na celá záda, není to tak strašné. Nejprve cítíte bodání jako od tupějších špendlíků, které jde ale vydržet a to postupně přechází do tepla. Po pár minutách už se s tím tělo sžívá a vůbec to není nepříjemné, ba naopak – cítíte, jak se vám svaly uvolňují a napětí jde z těla ven.

Rozdíl ale je, jestli ležíte na tvrdé zemi nebo na posteli. Postel se mi zdá lepší ze dvou důvodů: díky matraci je podklad měkčí, takže pro začátečníka to není takový šok a lépe se přizpůsobí tvaru vašich zad. Tvrdší podklad jsem ale ocenila při mých migrénách, které mívám od krční páteře a kdy jsem potřebovala, aby akupresura začala působit co nejdříve.

Jaké jsou po dvou měsících používání naše zkušenosti:

  • Pranamat funguje na fantastické ranní probrání se a nastartování se na nový den. Po zazvonění budíku jsem se naučila pravidelně se na pár minut se bez pyžama položit. Je to taková moje každodenní rutina. Jsem pak plná energie na celý den.
  • Když se přes den s Míšou cítíme přepracovaní a máme hlavu jako balón ze psaní článků, stoupneme si na podložku. Během krátké chvíle únava mizí ( Míša to zvládne krátce naboso, já zatím jen pár minut v ponožkách)
  • Avšak must-have je to na moji migrénu – mívám ji od zablokované krční páteře. Stačí si lehnout na malé ostré kvítky polštáře a napětí trapézů a krční páteře začne povolovat a do 20 minut se mi většinou dost uleví. Je zvláštní, že holá záda a krk ostré výstupky zvládají lépe, než chodidla.
  • Když nás bolí svaly po tréninku, dáváme si lýtka i stehna na podložku, uleví se jim.
  • Míša si rád sadu vozí v autě. Když hodně cestuje, zastaví si, sedne si na podložku a hlavu si podloží akupresurním polštářem. Během pár minut relaxace se zase krásně „nahodí“ na další cestu.

A jaké vidíme u Pranamat mínusy?

  • Co možná mnohé zarazí (a zpočátku zarazilo i nás), byla poměrně vysoká cena. Jenže jsme začali pátrat, proč tomu tak je a teď je nám to jasné. Je to jako s auty: každé jezdí, ale každé jinak – jinak pojedete s trabantem a jinak se jezdí třeba v Mercedesu. Stejně tak je to i s touto sadou. Za prvé se vyrábí ručně v Evropě (takže žádná Čína) a z velmi kvalitních a ekologických materiálů. Vnitřek podložky je z kokosového vlákna, obal je z přírodního lnu a bavlny a na lotosové kvítky byl použitý hypoalergenní, ekologický plast, schválený EU. Výrobce si je tak jistý kvalitou, že na sadu dává záruku pět let.
  • Pak také doporučujeme si dávat pozor na to, abyste se při lehání si a zvedání se z podložky (zvlášť když jste bez oblečení) se o hroty nepodřeli. Jsou opravdu ostré.

Naše celkové hodnocení:

Tím, že na vyzkoušení jakékoliv sady Pranamat máte 30 dní, je opravdu dostatek času vyzkoušet si na vlastním těle, zda vám to vyhovuje nebo ne. Za nás je to fantastická věc na regeneraci nejenom po tréninku, ale i po závodech – svaly se krásně promasírují, zmizí z nich napětí a  nebolí tak. Také s mojí migrénou je to velký krok vpřed, kdy nemusím zbytečně brát prášky od bolesti. Velké plus je to při našem hektickém tempu a cestování a také při dodání nové energie. Každopádně u nás doma podložky makají každý den a i nadále budou.

A pokud je chcete vyzkoušet i vy, tak stačí kliknout na Pranamat.cz

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Pranamat.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply