Otestovali jsme: novou kolekci bežeckých bot PUMA Nitro

Dotazy, jakou vybrat botu na běhání dostáváme až neuvěřitelně často. Odpověď je těžká, ale naštěstí nám v tom letos udělala značka Puma krásně pořádek. Vyvinula totiž novou řadu čtyř typů běžeckých bot Nitro, ze které si vybere každý běžec.

Bot na běhání nám prochází (jako redaktorům běžeckého časopisu a také blogerům) celá spousta, o to větší na ně máme nároky a také máme s čím srovnávat. Na čtyři nové typy jsme byli i díky nové pěně Nitro zvědaví. Poskytuje lepší odrazové schopnosti než běžně používaná EVA pěna. Je srovnatelná s pěnami TPU, avšak při výrazně nižší váze. Je to dáno inovovanou technologií pěnění dusíkem. Boty tak přinášejí skvělý odraz, ale zachovávají si maximální lehkost.

Co dále stojí za povšimnutí,  je nová podešev Pumagrip, která zajišťuje skvělou trakci na každém povrchu, a co nás nadchlo, tak i za mokra.

Deviate Nitro  – karbonové střely

Karbon – zaklínadlo posledních let. Kdo chce běžet rychlý maraton, sáhne jednoznačně po těchto kráskách. Bota má perfektní odpich, tvar podešve vás doslova nutí do rychlého běhu a karbonový plát ideálně přenáší energii z dopadu do odrazu. Jakmile jednou na závody obujete Deviate Nitro, zjistíte, že ostatní boty jsou jen tréninkovky. Vzhledem k určení na silniční závody od boty nečekejte extrémně přesné směrové reakce, zato reakce na zrychlení je úžasná. Prostě skvěle vyvážená bota, kterou je radost mít v botníku a vytáhnout je na ty největší běžecké svátky, kdy se rozhodnete překonávat své limity.

Eternity Nitro – komfortní objemovky

Název napovídá, že v této botě můžete běhat do nekonečna. Ideální tréninková bota na pohodlné nabíhání základních vytrvalostních kilometrů. Pro začátečníky a mírně pokročilé skvělá volba na delší vzdálenosti závodů od půlmaratonu dále. No a pokud neaspirujete na rekord, pak v nich krásně dáte i desítku. Nečekejte od ní rychlé reakce na změny směru, ale ani podvrtnutí se bát nemusíte. Bota má perfektní tlumení, hmotnost je na určení boty skvělá.

Velocity Nitro – hbité tempovky

Tuto botu jsme si oba opravdu zamilovali. Je na ty pravé tréninky. Oproti Eternity je o něco tvrdší a stabilnější. Rychlost a pohodlí – to je její motto. Hodí se na rychlé tréninky v tempech, na delší intervaly a krásně poslouží i jako závodka na distance od 10 km výše. Skvěle vrací energii, přitom se nejedná o nijak děsivé nakopnutí, takže se nemusíte bát, vedení při změně směru je doslova příkladné. I přes relativně vysoké tlumení se nemusíte bát běžet agresivněji a prudce měnit směr.

Liberate Nitro – super lehké závodky

Pravověrná závodní bota pro běžce s brilantní technikou. Nehodí se pro začátečníky, ale jakmile získáte v běhu jistotu a rychlost, na cokoliv do 10ti km budou Liberate Nitro váš věrný průvodce. Minimalistické, přesto solidní tlumení má perfektní rekaci na každou změnu rytmu a směru. Na krátké sprinty 3-5 km a pro mnohé i na 10ti km závody to bude pomocník k nezaplacení. Vše je vykoupeno minimální ochranou chodidla a minimem tlumení. Zato hmotnost? Jsou doslova jako pírko.

Naše resumé:

Jestliže jste doteď nikdy běžecké boty od značky Puma nezkoušeli, tak teď je ten pravý čas to udělat, protože nová kolekce Nitro opravdu za to stojí. Není to jen náš názor, shodují se s ním i testy v časopisu RUN, kde vyšel velký test TOP bot toho jara. Líbilo se nám, že všechny čtyři boty nás podržely i na mokrém asfaltu, stejně jako na ušlapané hlíně a či písku.

 

Leave a Reply