7 nejčastějších otázek, které dostáváme o běhání

Není dne, aby nám ve zprávách na sociálních sítích nebo v mailu nepřistála nějaká otázka ohledně běhání nebo se nás na to ptáte, když spolu běháme. Jaké otázky se neustále opakují?

Jaké jsou nejlepší boty na běhání?

Na to je velmi těžké odpovědět. I když běžeckých bot testujeme spoustu, co vyhovuje nám, nemusí sedět jinému. Záleží totiž kde budete běhat, jak často a také jak pokročilý běžec jste. Pro začátečníka určitě nebudou vhodné boty pro přirozený běh nebo karbonové. Hlavně si boty nevybírejte jen podle toho, že jste na někom „slavném“ viděli. Zjistěte si o nich co nejvíce informací a zkuste se v nich alespoň v prodejně proběhnout a chvíli si je nechat na nohou. Nejlepší jsou testovací boty, ve kterých se přímo můžete proběhnout. 

Mám běhat každý den?

Pokud jste začátečník, tak určitě ne a pokud pokročilý, tak taky ne. Vhodný a pravidelný trénink je důležitý, ale stejně důležitá je také regenerace. Neznamená to ale sedět celý den se založenýma rukama. Regenerací se rozumí třeba také plavání, chůze nebo jóga. Ale dopřát si občas také masáž, saunu nebo vířivku, tak za to vám tělo poděkuje. My si v týdnu dáváme jeden den úplně bez běhání, ale když cítíme, že jsme fakt unavení, tak si dnů volna dopřejeme i více.

Proč jsem stále pomalý/pomalá a nezrychluji?

Pravděpodobně proto, že vaše běhání je jednotvárné. Stále běháte stejným tempem a pořád jen ty stejné trasy. Nejenom, že vás to po určité době bude nudit, ale také vás to může přestat bavit a s běháním „seknete“. Abyste zrychlili, musíte do svého tréninku přidat intervaly se střídáním temp, kopce, schody. Ideální je nechat si sestavit trénink na míru nebo trénovat v nějaké běžecké skupině, která je na tom výkonnostně podobně, jako vy. Dalším důvodem může být vaše váha. Je prokázáno, že s každým kilem dolů zrychlíte, bez ohledu na trénink.

Proč u toho nevydržím?

Důvod může podobný jako předchozí bod – stejné tempo a stejná trasa a také to, že nejste trpěliví. Chcete všechno rychle a hned. Okamžitě běhat raketová tempa a nebo extra dlouhé vzdálenosti. Pokud začínáte, tělo si na vše musí navyknout a hned mít šok z přehnaného běhu. Pak totiž budete vyčerpaní, unavení a příště se vám nebude chtít. Pomáhá běhat s někým nebo ve skupině nebo skvělou motivací je příprava na nějaký krásný zajímavý běžecký závod. A všechno chce čas, ten prostě nešidíte.

Jak se mám donutit jít běhat?

Už v této otázce slyšíte, že něco není v pořádku. Proč byste se  měli nutit k běhání? Jasně, každému z nás se občas nechce, ale dělat něco násilím, co vás nebude bavit a dělat vám radost, je zbytečné. Některé tréninky nejsou snadné a také bolí, ale vždy z toho celkově musíte mít dobrý pocit. A že teď běhají všichni? Tak vy nemusíte. Určitě se najde sport, který vás „chytí“ a třeba se k běhu někdy s radostí vrátíte, až přijde ten správný čas.

Bolí mě xy, co mám dělat?

Na tuto otázku odpovídáme vždy stejně – nejsme lékaři ani fyzioterapeuti a ani se tak na dálku nedá radit. Pokud vás něco bolí dlouho a nepřestává to, nebo pokud je bolest intenzivní, na nic nečekejte a navštivte odborníka. My chodíme za fyzio, kteří jsou sami běžci a dobře běžecké bolístky znají. Když neví ani oni, pošlou nás dále do odborných rukou.

Když po běhání nebudu jíst, tak zhubnu?

U této otázky vždy téměř omdléváme a dostáváme ji zejména od žen. Je to jedna z velkých běžeckých chyb. Když po doběhu tělu nedáte potřebné živiny, budete jen unavení, vyčerpaní a bude vás všechno bolet, nebudete mít sílu na další tréninky. Tělo potřebuje na regeneraci mít z čeho brát. Jasně, že se nenacpat dortíky a čokoládou, ale je důležité dát si dobré, kvalitní a vyvážené jídlo, na které tělo zase dobře „pojede“. A pokud budete pravidelně běhat v pomalém tempu, tak zhubnete určitě.

 

 

 

 

 

Leave a Reply